5 Penyakit Teratas Membunuh di Malaysia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 12/10/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Sejak 2016 hingga kini, lihat semula 5 penyakit teratas yang melanda penduduk Malaysia. Baiknya, semakin negara bertambah maju, penyakit berjangkit dan penyakit masyarakat bukan lagi menjadi perhatian.

Penyakit jantung koronari

Di Malaysia,  pembunuh nombor 1 dari segi penyakit dan masalah berkaitan kesihatan adalah penyakit jantung koronari. Pada tahun 2010, jumlah kematian di Malaysia yang disebabkan oleh penyakit jantung koronari adalah 22,701, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Penyakit jantung koronari merujuk kepada pembentukan plak di arteri jantung yang boleh mengakibatkan serangan jantung. Ia mungkin kronik, penyempitan arteri koronari dari semasa ke semasa dan menghadkan bekalan darah ke bahagian otot. Atau ia boleh menjadi akut, akibat pecahnya plak secara tiba-tiba dan pembentukan trombus atau bekuan darah.

Strok/Angin ahmar

Strok adalah punca utama kematian ketiga di Malaysia. Hanya penyakit jantung dan kanser membunuh lebih banyak. Ia dianggap sebagai penyebab utama ketidakupayaan yang teruk, dan setiap tahun, kira-kira 40,000 orang di Malaysia mengalami strok. Sesiapa sahaja boleh mengalami strok, termasuk kanak-kanak, tetapi sebahagian besar kes menjejaskan orang dewasa.

Strok adalah “serangan otak”. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Ia berlaku apabila aliran darah ke kawasan otak terhalang. Apabila ini berlaku, sel-sel otak hilang oksigen dan mula mati. Apabila sel-sel otak mati semasa strok, keupayaan dikawal oleh kawasan otak seperti memori dan kawalan otot hilang.

Influenza dan pneumonia

Mengikut data WHO terkini yang diterbitkan pada Mei 2014, kematian influenza dan pneumonia di Malaysia mencapai 11,773 atau 9.26% daripada jumlah kematian.

Influenza (flu) adalah jangkitan virus yang sangat berjangkit yang merupakan salah satu penyakit yang paling teruk pada musim sejuk. Influenza mudah tersebar dari orang ke orang, biasanya apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

Pneumonia adalah jangkitan serius atau keradangan paru-paru. Kantung udara dipenuhi nanah dan cecair lain, menyekat oksigen daripada mencapai aliran darah. Sekiranya terdapat terlalu sedikit oksigen dalam darah, sel-sel badan tidak boleh berfungsi dengan baik, yang boleh mengakibatkan kematian.

Penyakit paru-paru

Penyakit paru-paru adalah beberapa keadaan perubatan yang paling biasa di dunia. Ia adalah pembunuh tertinggi kelapan dengan kematian 2,934 pada tahun 2010 yang mana menjelang 2013, ia telah menjadi penyakit pembunuh keempat di Malaysia yang membentuk 6,797 yang lebih tinggi sebanyak 200%.

Paru-paru adalah sebahagian daripada alat kompleks, mengembangkan dan bersantai ribuan kali setiap hari untuk membawa oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Penyakit paru-paru boleh menyebabkan masalah di mana-mana bahagian sistem ini.

Diabetes mellitus

Diabetes adalah pembunuh ketujuh teratas di Malaysia dengan jumlah kematian berjumlah 3,205 (2010). 3 tahun kemudian, ia adalah penyakit pembunuh kelima teratas dengan 4,760 kematian yang dilaporkan yang bermakna rakyat Malaysia memakan lebih banyak gula daripada sebelumnya.

Diabetes mellitus (atau diabetes) adalah keadaan kronik, seumur hidup yang memberi kesan keupayaan tubuh anda untuk menggunakan tenaga yang terdapat dalam makanan. Semua jenis diabetes mellitus mempunyai sesuatu yang sama. Biasanya, badan anda memecahkan gula dan karbohidrat yang anda makan ke dalam gula khas yang dipanggil glukosa. Glukosa melancarkan sel-sel di dalam badan anda. Tetapi sel-sel memerlukan insulin, hormon dalam aliran darah anda untuk mengambil glukosa dan menggunakannya untuk tenaga. Dengan diabetes mellitus, sama ada badan anda tidak mencukupi insulin, ia tidak boleh menggunakan insulin yang dihasilkan, atau gabungan kedua-duanya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Buat Kuih Raya Dengan Mentega Atau Marjerin? Mana Lebih Sihat? #StayAtHome

  Ada yang mengatakan marjerin lebih baik daripada mentega. Ada pula yang mengatakan kedua-dua mentega dan marjerin berkhasiat. Mana satu patut anda pilih?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Resipi Sihat 20/03/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Jantung! Apa Langkah Awal Yang Perlu Anda Buat?

  Serangan jantung boleh membawa maut namun jika rawatan awal diberikan dengan serta-merta fungsi jantung optimum masih boleh dikekalkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 23/02/2020 . 4 minit bacaan

  BELASUNGKAWA, Ashraf Sinclair Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung Semasa Tidur

  Perkhabaran kematian pelakon tanah air, Ashraf Sinclair mengejutkan dan dikatakan berpunca akibat serangan jantung, benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Berita Tempatan 18/02/2020 . 3 minit bacaan

  Sukan Tinju BUKAN Hanya Untuk Melatih Otot, Ketahui 5 Manfaatnya Terhadap Kesihatan!

  Sukan tinju adalah aktiviti lasak yang sangat bagus untuk sistem kardiovaskular. Selain dapat melatih otot, terdapat banyak lagi manfaat sukan tinju!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 09/02/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan penyakit jantung

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tanda serangan jantung

  Serangan Jantung Boleh Berlaku Tanpa Sakit Dada? Ini 7 Cara Mengesan Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/06/2020 . 3 minit bacaan
  jenis penyakit jantung

  Awasi Simptom Aritmia! Jantung Kadang Laju, Kadang Perlahan- Ini Mungkin Petanda Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/06/2020 . 3 minit bacaan