Nak Kelihatan Cantik WAJIB Ikut Turutan Pemakaian Produk Kecantikan, Barulah Wajah Terjaga Tanpa Jerawat!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/08/2020 . 9 minit bacaan
Share now

Sama ada wanita mahupun golongan lelaki, penjagaan muka kini sudah menjadi salah satu aspek penting bagi setiap individu. Jika diperhatikan kini, amalan dan tip kecantikan Korea Selatan atau K-Beauty telah menjadi pengaruh besar dalam industri kecantikan dan penjagaan kulit. Adakah benar-benar penting bila dan bagaimana anda menitikberatkan penjagaan muka anda? 

Ketahui Jenis Kulit Anda

Adakah anda pasti bahawa anda menjaga kulit anda dengan cara yang betul? Adalah mustahil untuk melindungi kulit anda dengan betul tanpa mengetahui jenis kulit anda. Walaupun anda mempunyai kulit yang cantik, sensitif, normal, berminyak atau kering, anda perlu menentukan dengan teliti jenis kulit anda untuk memilih produk penjagaan kulit yang sesuai untuk diri anda sendiri.

Langkah-langkah untuk mengenal pasti jenis kulit anda:

 1. Bersihkan muka anda. Basuh muka anda dengan air atau dengan pembersih solekan jika anda memakai solekan.
 2. Biarkan kulit anda kering selama satu jam. Ini akan membolehkan kulit anda kembali kepada keadaan semula jadi.
 3. Gunakan tisu untuk menekan wajah anda
 4. Tentukan jenis kulit anda

Kulit kering

Anda mempunyai kulit kering jika terdapat keruping kulit mati di wajah anda. Faktor seperti gaya hidup dan diet, perubahan hormon, iklim, dan juga genetik, adalah sebab utama menyebabkan kulit kering. Individu yang mempunyai keadaan kulit yang kering, mereka harus kerap mengelupaskan (exfoliate) dan melembapkan kulit.

Kulit berminyak

Jenis kulit ini boleh dikenal pasti jika anda melihat kulit anda mempunyai liang besar dan bersinar. Minyak berlebihan selalu boleh menyebabkan liang pori tersumbat, yang menyebabkan pelbagai jenis jerawat dan jeragat. Walau bagaimanapun, orang yang kulitnya berminyak sering kelihatan lebih muda berbanding orang lain. Anda sepatutnya kerap mencuci wajah anda dan sentiasa membawa kertas penyerap minyak jika anda mempunyai kulit jenis ini.

Kulit normal

Kulit anda adalah normal jika ia tidak bersinar atau kering. Anda harus merasa bertuah jika anda mempunyai kulit biasa. Kulit biasa selalu terasa anjal, licin dan lembut.

Kulit kombinasi

Ini adalah jenis kulit yang paling biasa. Kulit anda sering berminyak di zon T dan kering di bahagian lain. Anda harus memilih produk penjagaan muka untuk kulit kombinasi dan pengelupasan (exfoliate) harian juga diperlukan.          

Kulit sensitif

Kulit anda sensitif jika menjadi merah, bertindak balas, dan gatal selepas menggunakan produk harian biasa. Pencuci muka asas kadangkala boleh menyebabkan tindak balas bagi orang yang mempunyai kulit sensitif. Oleh itu, orang yang mempunyai kulit sensitif perlu berhati-hati apabila mempertimbangkan produk penjagaan kulit untuk diri mereka. Lebih baik untuk menguji produk di tangan anda terlebih dahulu bagi mereka yang mempunyai kulit ini.

Jika anda masih tidak dapat mengenal pasti jenis kulit anda, berjumpa doktor juga cara yang baik untuk menentukannya. Jenis kulit anda boleh berubah dari masa ke masa, jadi periksa keadaan kesihatan kulit anda dengan kerap untuk menentukan cara merawat kulit anda yang betul.

Pemilihan Produk Penjagaan Muka: Ketahui Kandungan Bahannya

cuci muka

Anda mungkin telah biasa mendengar bahawa kebanyakan produk kecantikan ini boleh mencegah dan memperlambatkan kesan penuaan kulit dengan beberapa kandungan bahan khusus dalam produk tertentu seperti acai, asid alfa-lipoik, dan asid alfa-hidroksi. Tetapi bagaimanakah ianya berfungsi? Adakah ia benar-benar boleh menghilangkan kedutan, membaiki kerosakan matahari, atau menghilangkan bintik-bintik jeragat?

Oleh itu, sebelum anda membeli atau mencuba sesuatu produk, adalah menjadi idea yang baik jika anda mengetahui lebih lanjut mengenai bahan-bahan penjagaan muka ini. 

Antioksidan untuk kerosakan matahari dan kedutan

Kebanyakan tumbuhan mempunyai nutrien dalam jumlah yang berbeza-beza. Ia boleh mengatasi “radikal bebas,” zarah-zarah kecil yang merosakkan DNA di dalam sel. Sel kulit dengan kerosakan itu boleh mempercepat penuaan, menyebabkan kedutan, kulit kering, lingkaran gelap di bawah mata, kulit kusam, dan banyak lagi.

Makanan yang kaya dengan antioksidan adalah baik untuk kulit dan kesihatan anda. Anda juga boleh menggunakan produk yang mengandunginya. Bahan yang mempunyai antioksidan paling banyak yang telah membuktikan memperbaiki kerosakan dan memperlahankan proses penuaan termasuk:

Rawatan berasaskan tumbuh-tumbuhan lain atau semula jadi untuk penuaan kulit yang terdapat dalam produk penjagaan kulit termasuk:

Mengenai kandungan bahan

Asid alpha-Lipoik

Badan anda membuat bahan kimia semula jadi ini, dan ia dalam setiap sel yang anda ada. Sebagai antioksidan, ia menyerang radikal bebas di seluruh badan. Dalam produk penjagaan kulit, syarikat pengeluar meletakkannya sebagai bahan yang dapat menghapus garis halus dan kedutan, mengurangkan liang-liang, dan memberi kulit cahaya yang sihat.

Ekstrak teh hijau

Teh dimuatkan dengan nutrien yang dipanggil polyphenols, yang telah ditunjukkan untuk melawan radikal bebas. Kajian awal mendapati bahan-bahan dalam teh dapat merawat kerosakan matahari dan boleh melindungi anda dari kanser kulit apabila anda meletakkannya pada kulit anda. Gunakan ekstrak teh hijau di bawah pelindung matahari untuk menggandakan perlindungan. Polifenol dalam krim dan losyen juga boleh melambatkan tanda-tanda penuaan dan mengurangkan kekenduran kulit dan kedutan.

Retinol

Diperbuat daripada vitamin A, retinol ditambah kepada krim kulit anda. Ia meningkatkan jumlah kolagen yang dihasilkan oleh tubuh dan menyerikan kulit, mengurangkan garis halus dan kedutan. Ia juga meningkatkan nada dan warna kulit dan mengurangkan tompokan bercampuk. Wanita hamil perlu mengelakkan produk yang mengandungi retinol untuk mengelakkan janin yang tidak normal.

Ramai pakar dermatologi menetapkan bahan seperti retinol, tretinoin, atau produk sejenis yang sama, untuk memperlahankan penuaan kulit, memperbaiki tona tidak teratur, dan membersihkan jerawat. Produk bukan preskripsi yang mempunyai retinol mungkin lebih lemah, tetapi ia masih boleh memperbaiki kulit anda.

Menggunakan produk berasaskan retinol boleh membuatkan lapisan atas kulit anda kering dan berkeringat. Adalah lebih baik memohon pada waktu malam dan memakai pelembap, serta pelindung matahari pada keesokan harinya, atau minta alternatif daripada pakar dermatologi anda.

Vitamin C

Seiring dengan usia anda, tubuh akan mengalami kekurangan kolagen dan elastin, yang mana menjadikan kulit kuat, fleksibel, dan berdaya tahan. Antioksidan dalam vitamin C boleh meningkatkan jumlah kolagen dan mengurangkan garis halus, kedutan dan parut. Vitamin C terdapat dalam beberapa produk penjagaan kulit seperti krim dan losyen. Sekiranya anda ingin mencuba, tanya pakar dermatologi anda untuk beberapa pilihan.

Coenzyme Q-10 (CoQ-10)

Tubuh secara semula jadi menghasilkan antioksidan ini untuk radikal bebas zap dalam sel. Peningkatan usia anda membuatnya berkurang. Itu boleh menjadikan sel-sel kulit lebih terdedah kepada kerosakan. Disebabkan itu ia terdapat dalam produk penjagaan kulit seperti toner, gel, dan krim, yang mana boleh anda gunakan sendiri atau dengan pelembap. Satu kajian menunjukkan bahawa CoQ10 membantu mengurangkan “crow’s feet,” kedutan di sekeliling mata.

Kafein

Ia juga antioksidan, tetapi pakar tidak tahu sama ada ia boleh membalikkan penuaan pada kulit. Namun, terdapat juga pengeluar produk penjagaan kulit telah menambahkannya kepada losyen dan krim berdasarkan penyelidikan yang menunjukkan bahawa kafein dapat membantu mencegah pertumbuhan kanser kulit dan, apabila digunakan pada kulit, mungkin membuat kedutan kurang jelas, terutama “crow’s feet” di sekeliling mata.

Bahan-bahan popular yang lain

Apabila anda membeli produk solek dan penjagaan muka atau kulit, anda mungkin melihat bahan-bahan lain pada labelnya:

Asid alpha-hidroksi (AHA)

Kumpulan ini termasuk glycolic, lactic, citric, dan tartaric acid. Ia terdapat dalam banyak produk.

Ia mengelupaskan kulit, mengurangkan garis halus, bintik-bintik, parut jerawat, dan tona kulit yang tidak rata. Anda boleh mendapatkan pengelupasan kulit dengan kepekatan AHA yang tinggi dari pakar kecantikan (esthetician) atau pakar dermatologi. Bagaimanapun, anda boleh menggunakan kepekatan yang lebih rendah antara 5% dan 10% dalam krim atau losyen setiap hari.

Mulakan dengan kepekatan yang rendah dan sapukan setiap hari untuk mengelakkan kerengsaan kulit. Dari masa ke masa, anda secara beransur-ansur dapat mula menggunakannya lebih kerap, bekerja sehingga setiap hari.

Walaupun pada dos yang lebih rendah, asid boleh merengsa dan mengeringkan kulit, dan menjadikannya lebih sensitif terhadap matahari. Doktor mungkin mengesyorkan penggunaan pelembap dan pelindung matahari apabila anda menggunakan sebarang produk yang mempunyai AHA.

Asid salisilik

Anda akan melihat ramuan ini dalam banyak produk bukan preskripsi dan preskripsi yang merawat jerawat. Ia menembusi liang dan mengurangkan bintik hitam dan putih dengan kerengsaan yang kurang daripada apa yang anda dapat daripada asid alpha-hidroksi. Seperti AHA, asid salisilik mengelupaskan kulit, yang boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Anda tidak boleh menggunakan asid salisilik jika anda mempunyai alahan kepada aspirin atau produk lain dengan salisilat. Jika anda hamil atau menyusukan, tanya doktor anda sebelum menggunakan sebarang produk dengan asid salisilik. Berhenti menggunakan produk jika anda mendapat gatal-gatal. Juga, berhati-hati tentang simptom reaksi alahan yang jarang berlaku tetapi serius seperti ketegangan tekak, kesukaran bernafas, rasa lemah, atau bengkak muka atau lidah anda. Dapatkan bantuan segera jika anda menghadapi masalah ini.

Asid hialuronik

Tubuh anda membuat asid hialuronik secara semula jadi, memelihara tisu dan diselaraskan. Ia didapati dalam kulit, cecair sendi dan tisu penghubung. Umur, merokok, dan diet yang tidak sihat boleh menyebabkan ia berkurang dari semasa ke semasa.

Produk yang mempunyai asid hialuronik boleh membantu melicinkan kulit. Ia berfungsi dengan baik apabila anda menggunakannya dengan produk vitamin C.

Kepentingan Penggunaan Produk Penjagaan Muka Secara Teratur

penjagaan muka

Mengapa perlu mengikut urutan?

Menurut pakar kulit dermatologi dan pakar bedah dermatologi, Dr Heather Rogers, menggunakan produk penjagaan wajah atau kulit dalam urutan yang betul memastikan kulit anda mendapat manfaat penuh dari setiap produk.

Menurut Dr Rogers, penggunaan mengikut turutan sangat penting. Ini kerana fungsi kulit adalah untuk menjaga sesuatu, tetapi banyak produk penjagaan kulit yang digunakan mempunyai bahan-bahan yang diinginkan masuk pada kulit. Bagaimanapun, hanya sejumlah kecil bahan utama yang dapat menembus kulit, walaupun dirumuskan dengan sempurna dan digunakan dengan sempurna. Jika anda tidak menggunakan produk dalam susunan yang betul, anda tidak akan melihat hasil terbaik dari regimen penjagaan muka atau kulit anda.

Panduan Lapisan Produk Penjagaan Muka

Anda juga mahu terlebih dahulu menggunakan produk dengan bahan-bahan yang paling penting untuk menembusi kulit (seperti antioksidan dalam serum) dan selesai dengan produk yang perlu berada di atas kulit (seperti emollients dan humectants dalam pelembap).

Penjagaan muka waktu siang

Langkah 1: Pencuci muka

Mulakan rutin penjagaan muka pada waktu pagi anda dengan membersihkan muka menggunakan air suam atau, jika perlu, basuh dengan pembersih muka lembut yang direka untuk jenis kulit anda.

Langkah 2: Toner

Kebanyakan orang memilih untuk melangkau toner, sebahagiannya kerana terdapat andaian yang berlarutan bahawa kebanyakan toner kasar dan merengsakan kulit. Mujurlah, itu bukan kesnya lagi. Walaupun ia tidak menyembuhkan liang-liang secara fizikal, jenis toner yang baru boleh berfungsi dengan pelbagai tujuan, seperti bertindak sebagai sistem penghantaran untuk antioksidan, derivatif vitamin B dan juga asid tona. Selain itu, setiap jenis toner ditujukan untuk masalah kulit yang berbeza, jadi penting menggunakan jenis yang tepat untuk keadaan kulit anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menggunakan toner dan kulit anda kelihatan sihat, Dr. Rogers berkata, anda tidak perlu menggunakannya. Jelasnya, toner dicipta untuk membantu memulihkan pH kulit kembali kepada asasnya selepas menggunakan sabun kasar. Perlu diingatkan bahawa toner berasaskan alkohol menyumbang kepada pengeringan kulit terlalu banyak dengan melepaskan minyak pelindung, dan toner berasaskan air adalah pengangkut yang lemah untuk mendapatkan bahan aktif ke dalam kulit.

Langkah 3: Serum antioksidan

Serum adalah rawatan berkonsentrasi tinggi, nutrien-padat yang menangani kebimbangan khusus, jadi lebih baik untuk menjadikannya lebih dekat dengan kulit seboleh mungkin. Terdapat pelbagai serum di pasaran hari ini, tetapi untuk waktu siang, Dr. Rogers mengesyorkan serum antioksidan, yang memberikan pelbagai faedah yang mana daripada menyingkirkan tindak balas keradangan kulit kepada meneutralkan kerosakan akibat sinaran UV dan pencemar alam sekitar.

Langkah 4: Krim mata

Menurut ahli dermatologi yang diperakui oleh pakar perubatan, Annie Chiu, penting untuk memakai krim mata sekurang-kurangnya setiap malam, jika tidak dua kali sehari, bermula pada usia 20-an. Ini mengenai mengekalkan kesihatan dan ketebalan kulit kelopak mata. Meningkatkan kualiti kulit di kawasan ini pada awal memastikan kulit kelopak mata tidak mudah hilang keanjalannya dan kelihatan rata pada kemudian hari.

Untuk hasil terbaik, konsistensi adalah kuncinya. Penggunaan kerap krim mata secara berkala dari semasa ke semasa akan memastikan kulit kelopak mata elastik dan dapat memperbaiki atau mencegah terhadap beberapa garis halus atau kehilangan kolagen.

Langkah 5: Pelembap

Ya, semua orang memerlukan pelembap, walaupun anda mempunyai kulit berminyak. Walaupun tubuh anda mempunyai sistem pelincir semula jadi yang terdiri daripada kelenjar yang merembeskan minyak (atau sebum) untuk mengekalkan lapisan pelindung terhadap keadaan luar dan jangkitan. Kebanyakan daripada kita memerlukan penghidratan tambahan selepas gangguan matahari, cuaca dan bahan kimia keras yang merosakkan kulit.

Langkah 6: Pelindung matahari

Pelindung matahari harus menjadi langkah terakhir dalam rutin penjagaan kulit siang hari jika anda menggunakan pelindung matahari fizikal atau mineral, yang berfungsi secara fizikal menghalang sinaran UV. Langkah ini menjadi rumit apabila anda menggunakan pelindung matahari kimia.

Dr. Rogers menerangkan bahawa pelindung matahari kimia perlu diserap ke dalam kulit supaya berkesan, jadi memohon selepas pelembap anda akan menangguh dan menghalang penyerapannya. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan pelindung matahari kimia sebelum pelembap, pelembap anda tidak akan berfungsi kerana kulit disalut dengan pelindung matahari kimia.

Oleh itu Dr. Rogers mengesyorkan menggunakan pelindung matahari dengan zink dan menggunakannya selepas pelembap anda. Zink adalah selamat, berkesan dan memberikan perlindungan luas terhadap sinar UVA dan UVB.

Bagi mereka yang suka menggunakan pelindung matahari kimia, cuba untuk mencari formula yang menawarkan manfaat pelembab, supaya anda boleh mendapatkan keperluan penghidratan harian semasa melindungi kulit anda.

Penjagaan muka waktu malam

toner penjagaan muka

Langkah 1: (Double) Cleanser

Untuk menghilangkan kotoran, minyak dan solek pada siang hari, sesetengah pakar mencadangkan supaya mengeluarkan solekan anda terlebih dahulu dengan penghilang solek khusus sebelum mencuci muka anda dengan pembersih lembut. Lebih baik lagi, cuba membersihkan dua kali, yang melibatkan penggunaan minyak pembersih terlebih dahulu untuk membubarkan solek anda dan kemudian mencuci muka anda lagi dengan pembersih biasa anda.

Langkah 2: Toner dan pati 

Jika anda menggunakan toner, sapukan seperti yang anda lakukan pada waktu pagi. Pada waktu malam, sesetengah orang juga menyukai pelbagai jenis perangsang penjagaan kulit, sama ada kabut (mist), pati, air kecantikan atau serum (asid hialuronik). Ini disuntik dengan bahan-bahan aktif yang berlainan, tetapi untuk sebahagian besar, tujuannya adalah untuk hidrat dan menyuburkan kulit.

Kerana ini ringan, hampir seperti formula air, gunakannya selepas mencuci muka seperti toner. Jika menggunakan kedua-duanya, gunakan toner kemudian pati, kata Dr Rogers. Toner lebih untuk membersihkan dan pati adalah lebih kepada menyampaikan rawatan. 

Langkah 3: Krim mata

Selain menangani crow’s feet dan lingkaran hitam, krim mata juga boleh berfungsi untuk melindungi kawasan mata halus anda daripada produk penjagaan kulit anda yang lain.

Langkah 4: Topeng menghidratkan atau minyak muka 

Sekiranya kulit anda berada di bahagian yang kering, anda mungkin mahu menambah topeng krim atau minyak muka yang menghidratkan. Kedua-dua jenis produk umumnya ringan dan boleh digunakan dengan kerap kerana kulit anda memerlukan peningkatan hidrasi tambahan.

Langkah 5: Pelembap atau krim malam

Sesetengah orang menggunakan pelembap yang sama pada waktu siang dan malam. Walau bagaimanapun, pelembap malam atau krim malam biasanya lebih tebal dan lebih berat, dan direka untuk diserap selama beberapa jam. Mengekalkan kandungan air yang tinggi dalam kulit adalah kunci untuk penyembuhan dan mengekalkan kulit yang sihat.

Selain mengikuti turutan penjagaan muka ini, sesetengah pakar percaya ia juga penting untuk mempertimbangkan masa yang diperlukan bagi kulit anda menyerap produk yang anda gunakan. Walau bagaimanapun, oleh sebab kebanyakan kita sering tergesa-gesa untuk ke sesuatu tempat, Dr. Rogers memahami bahawa ini tidak selalu mungkin. Nasihatnya, pastikan rutin penjagaan kulit anda adalah mudah.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kulit Boleh Berubah Ketika Menopaus? Ini Yang Perlu Anda Tahu, Jadi Boleh Bersiap-sedia

  Menopaus boleh sebabkan perubahan pada kondisi kulit anda, badan anda juga akan berhenti menghasilkan kolagen dan ini bukanlah saat yang ditunggu wanita.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Muncul Banyak Bintik Putih Pada Buah Zakar, Adakah Benar Ia Tanda Kanser Testis?

  Ada yang percaya bahawa muncul bintik putih pada buah zakar adalah petanda kanser testis. Adakah ia benar? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  MENGEJUTKAN! Madu, Minyak Kelapa- Ini Antara 7 Bahan Yang TIDAK BOLEH Disapu Pada Muka

  Bercakap mengenai penjagaan muka, terdapat beberapa jenis bahan yang mungkin tidak sesuai untuk digunakan pada wajah. Nak tahu apa dia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 27/08/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

  Melancap ialah sebahagian daripada kehidupan seks, baik lelaki dan wanita. Namun, adakah ia memberi kesan kepada kita? Adakah ia menjadi penyebab jerawat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  proses penuaan

  Cara Nak Awet Muda, Kena Tahu Jenis Penuaan Mana Yang Tubuh Anda Alami Dahulu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
  produk penjagaan muka

  Kongsi Produk Penjagaan Muka Dengan Pasangan, Punca Utama Kulit ‘Breakout’? Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
  masalah jerawat

  Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Faham Kesan Sampingannya Dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat mengkudu

  Ada Cara Untuk Lambatkan Penuaan, Cubalah Jus Mengkudu, Tinggi Kandungan Antioksidan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan