Kening Sering Gatal? Ketahui Punca Dan Langkah Mengatasinya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/06/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Kening atau alis mata adalah bulu yang tumbuh di sebelah atas kelopak mata. Ia merupakan aksesori mata yang memberi nilai tambah pada kecantikan wajah anda dan tanpanya, sudah pasti muka anda akan kelihatan tidak sempurna. Disebabkan itu, individu terutamanya wanita sangat gemar melakukan rawatan alis mata seperti mencabut, membentuk, mewarna bahkan mentatu kening agar ia kelihatan lebih cantik dan menarik. Ingin tahu lebih lanjut mengenai penjagaan kening? Sila ikuti artikel ini.

Sebelum itu, adakah anda tahu apa fungsi sebenar bulu pada bahagian atas kelopak mata ini?

Fungsi kening yang sebenar

Selain menjadi nilai tambah kepada kecantikan wajah individu, alis mata sebenarnya mempunyai fungsinya yang tersendiri. Berikut merupakan fungsi kening yang sebenar:

Melindungi mata

Untik pengetahuan anda, kening sebenarnya bukan sekadar aksesori semata-mata. Ia juga sangat penting untuk menjaga kebersihan dan kejernihan mata anda. Bayangkan, anda sedang berjalan di luar rumah dan ketika itu anda sedang berpeluh atau berhujan. Situasi ini sudah pasti akan menyebabkan air tersebut mengalir ke bawah lalu memasuki mata, bukan? Tanpa alis mata, mata anda tentu sahaja akan dicemari lalu membuatnya pedih.

Selain itu, kening juga sebenarnya berperanan sebagai “tirai” yang mampu menyaring kotoran terutamanya yang mempunyai partikel kecil seperti debu, pasir dan pelbagai lagi kotoran yang lain daripada memasuki mata. Bukan itu sahaja, alis mata juga berfungsi untuk mengurangkan jumlah cahaya daripada matahari atau sumber cahaya lain seperti lampu lantas meminimakan pendedahan mata terhadap cahaya.

Mengekspresikan emosi

Tanpa anda sedari, kening sebenarnya adalah salah satu daripada anggota badan yang sangat penting dalam mengekspresikan emosi. Ia akan berubah-ubah tanpa kawalan mengikut emosi anda. Cuba anda lihat wajah anda di cermin ketika sedang marah, sedih, kagum, gembira atau terkejut. Sudah pasti alis mata anda juga akan turut serta menyampaikan apa yang anda rasa dengan mengangkat atau mengerut, bergantung kepada emosi pemiliknya.

Identiti individu

Menurut kajian, kening juga mempunyai peranan penting sebagai identiti individu. Dalam kajian terbabit, hampir 46% peratus individu tidak dapat mengenali wajah tokoh terkenal di dunia dengan baik apabila wajah mereka disunting dan alis mata mereka dibuang daripada gambar.

Disebabkan itu, alis mata perlu dijaga dengan rapi dan baik agar ia terhindar dari pelbagai masalah seperti keguguran. Dari segi kecantikannya, anda mungkin mahu melakukan rawatan seperti mencabut, membentuk, mewarna atau mentatu kening agar ia kelihatan unggul di atas mata anda. Namun begitu, sebenarnya terdapat beberapa cara asas yang anda perlu tahu dalam hal penjagaan alis mata.

#1. Biarkan ia tumbuh dengan sempurna secara semula jadi

Kebanyakan individu cenderung untuk membuang alis mata ini dengan pelbagai metode seperti waxing, threading atau microblading untuk tujuan kecantikan. Ya, memang tidak salah untuk melakukannya tetapi jangan terlalu kerap kerana perbuatan ini akan menjadikannya terlalu nipis atau tumbuh dengan bentuk yang aneh. Jadi, anda perlu menangguhkan perbuatan mencantikkan alis mata ini sekurang-kurangnya 2 atau 3 bulan sekali agar ia tumbuh dengan sempurna secara semula jadi.

#2. Kemaskan ia secara rutin

Untuk pengetahuan anda, alis mata tidak perlu hanya perlu dikemaskan untuk ketika anda mahu membentuknya sahaja. Sebaliknya, lakukan ia dengan rutin – sehari sekali sudah memadai. Anda boleh melakukannya dengan menyikat alis mata anda dengan sikat kecil bagi membantu membuang kulit mati di bawah kening yang menggelupas sekali gus melancarkan aliran darah di kawasan tersebut.

Dengan melakukan ini, kening anda bukan sahaja akan kelihatan lebih rapi tetapi sudah pasti mampu mendorong pergantian dan pertumbuhan rambut yang baharu. Untuk lebih berkesan, anda boleh kemaskan ia dengan minyak pati bahan alami seperti kelapa untuk menjaganya agar ia tetap lembut dan tidak mudah gugur.

#3. Elakkan ia daripada produk kulit wajah

Produk kulit wajah seperti pencuci muka, pelembap, topeng muka, pelindung cahaya matahari sebenarnya mempunyai pelbagai kandungan bahan kimia yang mungkin hanya sesuai untuk kulit muka, tetapi tidak pada alis mata. Jika terdedah kepadanya, kening boleh rosak lalu gugur. Jadi, anda perlu sentiasa berhati-hati dan cuba elak ia daripada terkena alis mata ketika menggunakan produk kulit wajah seperti yang dinyatakan tadi.

#4. Membuang alis mata selepas mandi

Hakikatnya, tiada cara penjagaan kening yang lebih sesuai berbanding membuangnya. Pun begitu, anda perlu pastikan anda melakukan metode membuang alis mata ini selepas mandi. Ini kerana ketika ini pori-pori pada kulit wajah anda akan terbuka. Terutamanya jika anda mandi dengan air panas, ia akan membantu melembutkan folikel rambut pada bahagian kulit di atas mata selain membantu kawasan sekitarnya dari kemerahan atau keradangan. Dalam pada itu, cara ini juga boleh mengurangkan rasa sakit ketika membuang alis mata.

#5. Makan makanan bernutrisi tinggi

Demi kesihatan tubuh badan secara keseluruhannya, kita tentu sahaja perlu makan makanan bernutrisi tinggi. Antara yang paling penting adalah biotin dan zink yang sudah terbukti mampu meningkatkan pertumbuhan rambut, kulit dan kuku. Untuk lebih terperinci, beberapa vitamin dan mineral lain seperti vitamin E, B12 dan asid lemak omega 3 juga sebenarnya mampu merangsang pertumbuhan dan kesihatan kening secara amnya. Ia juga secara tidak langsung akan membantu menjana diet pemakanan yang sihat.

Gatal pada kening, apa punca dan langkah mengatasinya?

Pernahkah anda tiba-tiba sahaja berasa gatal pada alis mata anda? Jika ya, jangan terlalu risau mengenainya. Ini kerana ia bukan merupakan satu kondisi serius yang perlu dikhuatirkan kerana selalunya ia akan hilang dengan sendirinya. Pun begitu, anda juga perlu tahu bahawa kegatalan pada alis mata ini mungkin menunjukkan petanda penyakit atau kondisi kesihatan yang tertentu terutamanya jika rasa gatal ini tidak hilang setelah sekian lama. 

Berikut merupakan antara kondisi kesihatan yang dinyatakan:

#1. Diabetes

Pasti anda tertanya-tanya apa kaitan kegatalan pada alis mata dengan diabetes, bukan? Hakikatnya, diabetes tidak kira jenis 1 atau jenis 2 yang tidak dikawal dengan baik boleh menyebabkan masalah pada kulit seperti kegatalan termasuklah pada bahagian kening. Ini kerana kandungan gula darah yang meningkat dapat menekan sistem imunisasi tubuh badan sekali gus menyebabkan pertambahan risiko infeksi bakteria pada bahagian kulit.

Untuk mengatasinya, ubah pemakanan dan gaya hidup anda dengan segera. Seperti yang kita semua tahu, gula adalah aspek utama yang mendorong diabetes. Jadi, kurangkan mengambil makanan atau minuman yang bergula. Usaha ini bukan sahaja akan mengelakkan alis mata anda daripada kegatalan, ia juga mampu menyelamatkan seluruh anggota dalam tubuh badan anda secara keseluruhannya.

#2. Psoriasis

Psoriasis adalah kondisi kulit yang selalu terjadi kepada kulit muka. Ia biasa terjadi pada bahagian kulit di antara bahagian atas dahi atas dengan garis rambut atau bahagian kulit antara lubang hidung dengan bibir atas. Bagi sesetengah individu kondisi ini mungkin akan menyebabkan pertumbuhan kelemumur pada alis mata.

Kondisi kesihatan ini juga akan menyebabkan kulit yang dijangkiti menjadi tebal dan merah selain menimbulkan sisik seakan berwarna putih. Ia adalah kondisi autoimun yang bererti ia tidak boleh berjangkit tetapi akan terjadi apabila sistem imunisasi tubuh badan berada pada tahap yang tidak baik.

Kebiasaannya, ia datang dan pergi dan boleh muncul ekoran beberapa faktor yang merangsangnya, seperti:

 • Stres
 • Cedera pada kulit
 • Infeksi pada kulit
 • Ubatan tertentu

Untuk mengatasinya, ubat krim seperti kerim steroid, retinoid, salicylic mungkin dapat membantu. Pun begitu, dapatkan pandangan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya untuk mengelakkan keradangan yang lain pula nanti. Selain itu, gejala kondisi ini adalah sangat bergantung kepada pemakanan dan gaya hidup. Jadi, sila ubahnya kepada tabiat yang lebih sihat untuk mengelakkan kondisi ini daripada berlaku.

#3. Reaksi alahan

Reaksi alahan juga merupakan salah satu daripada punca berlakunya kegatalan pada alis mata. Antara benda yang boleh menyebabkan reaksi alahan pada alis mata ini adalah produk kecantikan wajah seperti pencuci muka, pelembab, pelindung matahari atau topeng muka.

Namun begitu, reaksi alahan ini biasanya akan hilang dengan sendiri. Namun begitu, reaksi alahan yang teruk iaitu anafilaksis boleh membahayakan kesihatan individu dan paling membimbangkan, boleh mengakibatkan kematian. 

Antara gejala kondisi ini termasuklah:

  • Kebas tapak tangan
  • Kebas tapak kaki
  • Kebas bibir
  • Sesak nafas
  • Pusing
  • Flushing

Untuk mengatasinya, elakkan penggunaan sebarang produk kecantikan wajah yang tidak sesuai dengan anda. Jika ia telah berlaku dan semakin meneruk, dapatkan ubatan atau rawatan dari doktor. Ini sahaja caranya untuk mengelakkan reaksi alahan daripada berlaku kepada anda.

#4. Herpes zoster

Herpes zoster adalah sejenis ruam yang timbul pada tubuh badan atau muka. Sebelum atau semasa ruam ini muncul, individu yang mengalaminya cenderung untuk berasa gatal, geli dan sakit pada kawasan yang dijangkiti, terutamanya pada alis mata.

Kebiasaannya, ketidakselesaan pada kawasan yang dijangkiti ini akan berada pada tahap yang teruk antara 1 ke 5 hari sebelum ia pecah. Ia mungkin akan mengambil masa 7 hingga 10 hari untuk pudar dan hilang secara keseluruhannya. Dalam beberapa kes, kondisi ini juga boleh menyerang mata lantas mengakibatkan individu menjadi buta.

Kondisi ini berpunca daripada virus cacar air iaitu Varicella zoster. Walaupun selepas sembuh sepenuhnya daripada penyakit ini, virus ini tetap kekal dalam tubuh badan dan berkemungkinan untuk menyerang buat kali yang kedua. Untuk pengetahuan anda, ia selali terjadi kepada individu yang lebih berusia.

Antara gejala kondisi ini termasuklah:

Untuk mengatasinya, anda perlu fokus kepada pembasmian virus penyebab penyakit ini. Kebiasaannya, doktor akan memberikan pelbagai ubatan seperti krim kortikosteroid dan ubat tahan sakit di samping rawatan yang bertujuan membunuh virus ini daripada tubuh badan anda. Ini sekali gus mampu menghentikan masalah kegatalan pada alis mata yang dialami.

#5. Dermatitis seboroik

Dermatitis seboroik adalah salah satu daripada jenis ekzema yang selalu terjadi kepada individu yang mengalami gangguan imunisasi tubuh badan seperti HIV/AIDS. Selain itu, individu yang mempunyai kondisi neurologi seperti Parkinson juga lebih berisiko mengalami kondisi ini. Ia akan mempengaruhi bahagian tubuh badan yang terdapat banyak kelenjar minyak, termasuklah alis mata. 

Antara gejala kondisi ini termasuklah:

 • Kegatalan pada kulit
 • Bulatan yang bersisik dan berwarna merah
 • Kulit membengkak
 • Kulit menggelupas
 • Kulit berminyak

Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan syampu antikelemumur pada alis mata. Pun begitu, berhati-hati ketika melakukannya dan cuba untuk menghalang syampu ini daripada memasuki mata. Selepas itu, pastikan anda bilas dengan bersih menggunakan air yang bersih dan keringkannya dengan tuala. Jika ada, anda boleh gunakan niacinamide sebagai pelembap khusus pada alis mata yang boleh ditemui di farmasi.

#6. Dermatitis kontak

Dermatitis kontak adalah salah satu daripada jenis ekzema yang terjadi akibat kulit terdedah kepada benda asing. Ia merupakan reaksi alahan yang mampu mengakibatkan keradangan kulit yang akan menyebabkannya bersisik, berwarna merah, kering dan gatal serta boleh terjadi kepada alis mata. Antara benda asing yang boleh merangsang reaksi alahan ini adalah sabun, syampu, produk kosmetik, tindik atau sebarang bentuk perhiasan yang dipasang pada kening.

Antara gejala kondisi ini termasuklah:

 • Ruam
 • Kulit kering
 • Kulit mengalami kemerahan
 • Kulit mengalami kegatalan
 • Kulit membengkak
 • Kulit melecet atau melepuh
 • Terasa sakit apabila disentuh

Untuk mengatasinya, anda perlu tahu terlebih dahulu apa benda asing yang mengakibatkan penyakit ini lalu cuba untuk mengelakkan penggunaannya. Jika sudah terjadi, anda boleh sapukan krim seperti krim kortikosteroid atau hydricortisone pada bahagian yang dijangkiti. Sekiranya gejala kelihatan semakin teruk, anda mungkin akan disarankan untuk menjalani terapi imunosupresan atau fototerapi untuk memperbaiki kondisi kulit pada bahagian alis mata.

#7. Gigitan kutu

Alis mata juga adalah bulu sama seperti rambut yang tumbuh di kulit kepala. Jadi masalah seperti kutu juga tidak dapat dielakkan. Disebabkan itu, kegatalan pada alis mata juga boleh berlaku akibat gigitan kutu.

Untuk mengelakkan gigitan kutu pada kening mahupun rambut, anda boleh menggunakan losyen rambut dengan kandungan permethrin, pyrethin dan piperonyl butoxide. Kemudian, cuci bulu-bulu ini dengan syampu yang mengandungi benzyl alcohol, ivermectin dan malathion. Walaupun memang terdapat banyak syampu di pasaran yang mengatakan ia mampu membasmi kutu, ia mungkin tidak berkesan atau tidak sesuai dengan anda. Jadi, dapatkan pandangan doktor terlebih dahulu.

Kening juga boleh tumbuh kelemumur?

Selain itu, kening gatal juga mungkin ada kaitannya dengan pertumbuhan kelemumur pada alis mata. Anda tidak perlu terkejut kerana alis mata juga merupakan bulu sama seperti rambut pada kepala anda jadi, masalah kelemumur juga boleh berlaku kepadanya.

Persoalannya, bagaimanakah untuk mengatasi masalah ini?

 • Ketahui puncanya – ia sama ada disebabkan oleh malassezia atau pelbagai lagi gejala seperti yang dinyatakan di atas
 • Guna syampu yang sesuai
 • Guna produk mencuci muka yang sesuai

Dengan ini, kelemumur pada alis mata mungkin akan pergi namun bukan untuk selamanya. Jadi, ulangi proses ini dengan kerap untuk memastikan ia sukar tumbuh kembali. 

Konklusi

Konklusinya, kening bukan sekadar aksesori mata yang berfungsi mencantikkan wajah seseorang. Ia sebenarnya sangat penting untuk melindungi mata, mengekspresikan emosi serta sebagai identiti individu. Pun begitu, sebenarnya terdapat banyak masalah alis mata yang mungkin anda alami antaranya adalah kegatalan yang disebabkan oleh banyak punca.

Untuk mengatasinya, sentiasa pastikan penjagaannya serta segera berjumpa doktor sekiranya berlaku sebarang kegusaran yang anda tidak dapat kenal pasti.  

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  BUANG Tabiat Ini, Jangan Gosok Mata Kalau Termasuk Habuk! Jika Tidak, Ini Yang Akan Jadi!

  Mata termasuk bendasing boleh terjadi bila-bila masa sahaja. Debu, kotoran, dan partikel-partikel kecil yang ditiup angin boleh termasuk ke dalam mata.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Lelaki Kurang Jantan Jika Tiada Janggut, Benarkah Ada Kaitan Dengan Hormon Testosteron?

  Pernahkah anda perhatikan lelaki tumbuh jambang, janggut atau misai dengan kadar yang berbeza? Sebenarnya, genetik yang memainkan peranan paling penting!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 21/10/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Mengadu Penglihatan Tak Jelas? Jom Buat Ujian Mata Di Rumah Dengan Cara Ini

  Jika anak mengadu penglihatan kabur, anda boleh melakukan ujian mata sendiri di rumah, bagaimana? Ketahui caranya dalam perkongsian artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 13/10/2020 . 3 minit bacaan

  Mata Tiba-tiba Tak Boleh Nampak? Jangan Panik! Ambil Tahu Punca Keadaan Ini Berlaku

  Pernahkah anda mengalami gangguan penglihatan secara tiba-tiba sehingga membuatkan anda tertanya-tanya penyebab kebutaan itu belaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan melancap rambut gugur

  Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat daun sirih untuk mata

  Guna Daun Sirih Untuk Rawat Masalah Rabun? Boleh Percaya Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan
  rambut kering

  Rasa Tidak Yakin Angkara Rambut Kering & Kusam? Boleh Cuba 7 Petua Ini Di Rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/11/2020 . 3 minit bacaan
  fakta rambut

  Suka Pintal Rambut Guna Jari? Ini Mungkin Tanda Anda Alami Masalah Sakit Jiwa, OCD!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan