backup og meta

5 Tip Mengelakkan Kulit Kepala Berkelemumur dan Kegatalan

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  5 Tip Mengelakkan Kulit Kepala Berkelemumur dan Kegatalan

  Kelemumur mungkin disebabkan oleh kulit kering, atau keadaan kulit yang dipanggil dermatitis seborrheic. Ia juga boleh disebabkan oleh ekzema, psoriasis atau sangat biasa, penambahan kulat yang dikenali fungus. Bagaimana mengatasinya? Sila baca artikel ini.

  1. Minyak kelapa

  Crunchybetty.com mengatakan minyak kelapa adalah rawatan kelemumur “tried and true”, dan baunya juga bagus. Sebelum mandi, urut 3-5 sudu minyak kelapa ke kulit kepala anda dan biarkan kira-kira satu jam, kemudian syampu seperti biasa. Anda juga boleh mencari syampu yang mengandungi minyak kelapa. Minyak kelapa mempunyai banyak manfaat kecantikan yang hebat juga.

  2. Cuka epal cider

  Dr. Mehmet Oz bersumpah dengan cuka epal cider sebagai ubat kelemumur, kerana keasidan cuka epal cider mengubah pH kulit kepala anda, menjadikannya lebih sukar untuk fungus berkembang.

  3. Lemon

  Keasidan lemon membantu mengimbangi pH kulit kepala anda, yang membantu menghilangkan kelemumur. Hanya urut 2 sudu makan jus lemon ke kulit kepala anda dan bilas dengan air. Kemudian kacau 1 sudu teh jus lemon ke dalam 1 cawan air dan bilas rambut anda dengannya. Ulangi hari ini sehingga kelemumur anda hilang.

  4. Lidah buaya

  Kesemua rawatan kelemumur akan mengilangkan kelemumur, tetapi lidah buaya dua kali ganda baik sebagai melawan kegatalan. Hentikan diri anda menggaru, sebaliknya mengurut lidah buaya ke kulit kepala anda sebelum syampu. Kesan sejuk lidah buaya akan menenangkan kegatalan.

  5. Garam

  Garam biasanya berfungsi dengan baik untuk membersihkan serpihan kelemumur sebelum anda syampu. Dapatkan garam garam dan gosok garam ke kulit kepala kering anda. Kemudian lakukannya melalui rambut anda dengan mengurut kulit kepala. Anda akan mendapati kulit kering sudah tertanggan dan siap untuk syampu. Garam adalah salah satu cara yang telah lama digunakan untuk membuang kelemumur.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan