Mengidam Makanan Manis: Bagaimana Menanganinya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mengidam atau teringin sesuatu makanan yang manis adalah sukar dikawal. Cara-cara berikut boleh membantu anda menahan godaan gula.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk anda menghentikan mengidam makanan manis.

Rasa sedikit

Anda boleh makan sedikit makanan yang anda ‘teringin’ seperti merasa sedikit biskut atau gula-gula. Dengan menikmati sedikit makanan yang anda inginkan boleh membantu anda menangani masalah mengidam makan manis. Bagaimanapun, cuba hadkan kepada 150- kalori pada pengambilan makanan manis anda.

Campurkan makanan

Jika dengan menghentikan pengambilan biskut atau gula-gula boleh membuatkan anda seperti serba tidak kena, anda boleh memuaskan rasa teringin manis anda dengan mencampurkan makanan yang diidamkan bersama makanan sihat.

Makan ayam belanda

Bertahan daripada ingin menjamah makanan manis bukannya mudah. Walau bagaimanapun, sesetengah individu akan mengalih rasa mengidam mereka dengan makan ayam belanda sejuk, dan kesannya rasa mengidam makanan manis akan hilang selama beberapa hari. Sementara, individu lain pula masih akan rasa mengidam, cuma mereka akan dapat mengawal selera mereka dari semasa ke semasa dengan pengambilan kurang makanan manis.

Kunyah gula-gula getah

Jika anda ingin mengelakkan rasa mengidam makanan manis, cubalah mengunyah gula-gula getah. Kajian membuktikan bahawa mengunyah gula-gula getah boleh melepaskan keinginan untuk makan.

Pilihlah buah-buahan

Jika rasa mengidam, anda boleh makan buah kerana buah-buahan juga mengandungi rasa manis asli. Selain rasanya yang manis, buah juga memberikan anda serat dan nutrien. Selain itu, anda boleh makan makanan seperti kekacang, bijian, dan buah-buahan kering. Sentiasa bawa snek ini ke mana-mana supaya anda boleh terus makan apabila rasa mengidam anda datang.

Berjalan

Jika anda terasa mengidam makanan manis, segera berjalan-jalan di sekeliling atau melihat pemandangan di luar bangunan bagi mengalih perhatian anda kepada rasa mengidam.

Utamakan kualiti berbanding kuantiti

Jika anda terpanggil untuk makan makanan manis, anda boleh terus makan tetapi pastikan pada kuantiti yang kecil. Contohnya, pilih truffle coklat gelap berbanding kepingan gula-gula bersaiz besar, kemudian makan sedikit-sedikit sehingga rasa mengidam anda ‘berlalu’. Belajar untuk mengambil makanan manis dalam jumlah yang kecil tetapi beri perhatian juga kepada pilihan makanan yang kurang manis dan lebih sihat.

Makan dengan kerap

Sela waktu makan yang panjang boleh membuatkan anda mengidam makanan manis dan berlemak bagi menghilangkan rasa lapar anda. Jadi, anda disarankan untuk makan pada setiap tiga hingga lima jam bagi membantu menstabilkan glukosa darah dan mengelakkan anda daripada teringin makan makanan yang tidak rasional. Pilih makanan yang mengandungi protein, dan serat seperti bijian penuh.

Salah satu cara terbaik untuk mengawal rasa mengidam makanan manis adalah dengan menghentikan rasa mengidam sebelum ia datang. Tip di bawah boleh membantu anda melakukannya:

Elakkan pemanis tiruan

Pemanis tiruan kelihatan seperti pilihan yang baik, tetapi ia tidak boleh mengurangkan rasa mengidam anda kepada makanan manis. Malahan, pemanis tiruan juga memberikan kesan negatif kepada kesihatan anda seperti obesiti.

Hadiahkan diri anda atas kejayaan anda mengawal rasa mengidam manis

Ganjaran tersebut boleh jadi kecil ataupun besar. Sentiasa beringat tentang usaha anda mengelak daripada makanan manis dan hadiahkan diri sendiri atas setiap langkah yang berjaya anda harungi.

Perlahan-lahan

Setiap minggu, beri perhatian pada rasa mengidam anda dan fikirkan apa yang anda makan. Catatkan makanan yang anda makan, dan secara berperingkat, rancang pemakanan dan mengikut jadual.

Dapatkan sokongan

Kebanyakan individu akan mencari makanan manis apabila mereka berasa stres, murung, atau marah. Walau bagaimanapun, makanan tidak boleh menyelesaikan masalah emosi anda. Perhatikan adakah emosi berkait rapat dengan pengambilan manis anda ataupun sama ada anda memerlukan bantuan untuk mencari penyelesaian lain bagi masalah emosi tersebut.

Gabungkan pelan

Anda mungkin perlu lebih daripada satu strategi untuk mengawal rasa mengidam makanan manis. Tidak semestinya anda akan berjaya menggunakan taktik yang sama pada setiap kali rasa mengidam anda datang. Jadi, cuba cari pendekatan lain untuk mengelakkan rasa mengidam anda ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan