Kenali 4 Makanan Meningkatkan Pendengaran

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mineral dan vitamin sentiasa memainkan peranan penting dalam kesihatan dan berfungsi dengan berkesan terhadap tubuh. Tetapi bolehkah makanan mempengaruhi pendengaran anda? Sila baca artikel ini.

1. Potassium

Potassium mengawal jumlah bendalir dalam tisu badan dan darah anda. Ini penting untuk kesihatan pendengaran kerana ada cecair di dalam telinga. Telinga dalam adalah bahagian telinga yang menerjemahkan bunyi yang kita dengar di sekeliling menjadi impuls yang otak kita menafsirkan sebagai bunyi. Telinga dalam bergantung kepada potassium.

Apabila anda berusia, tahap pendengaran akan berkurang dan menjadi salah satu punca presbycusis, jenis pendengaran  sensorineural paling biasa yang disebabkan oleh penuaan semula jadi sistem pendengaran. Oleh itu, penting untuk anda mendapatkan pemakanan yang kaya potassium seperti pisang, avokado, kentang, bayam, tembikai, susu, oren, tomato, kacang lima dan yogurt.

2. Asid folik

Kajian menunjukkan bahawa asid folik adalah penting untuk keupayaan tubuh anda bagi menjana pertumbuhan sel baru. Orang dewasa dengan rendah tahap asid folik dalam darah lebih cenderung untuk mengembangkan presbycusis. Penyelidikan mengatakan bahawa suplemen asid folik mungkin melambatkan kehilangan pendengaran. Tubuh menggunakan asid folik untuk menetukan homocysteine, sebatian keradangan yang mengurangkan peredaran. Peredaran yang baik adalah penting untuk mengekalkan sel-sel rambut telinga dalam yang sihat dan berfungsi dengan baik. Makanan kaya folat termasuk daging, asparagus, brokoli dan bayam.

3. Zinc

Zink meningkatkan sistem imun badan anda dan juga bertanggungjawab untuk pertumbuhan sel dan penyembuhan luka. Ini bermakna ia boleh membantu menangkis kuman yang menyebabkan jangkitan telinga. Makanan kaya zink termasuk daging lembu, ayam, kacang, badam, kekacang, coklat gelap, oat, kismis, kranberi kering dan kelapa.

4. Magnesium

Penyelidikan yang dijalankan di Institut Penyelidikan Pendengaran Universiti Kresge Michigan menunjukkan bahawa orang yang dirawat dengan magnesium dilindungi daripada gangguan pendengaran yang berkaitan dengan bunyi. Penyelidik percaya kerana ini adalah keupayaan magnesium untuk melawan kesan radikal bebas yang dihasilkan oleh bunyi kuat, bertindak sebagai penghalang yang melindungi sel-sel rambut di telinga dalam. Kekurangan magnesium dalam telinga menyebabkan salur darah mengecut akibat kekurangan oksigen. Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti pisang, kentang, bayam, tomato dan brokoli.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tiap-tiap Hari Korek Telinga, Perlu Ke Bersihkan Telinga Selalu?

  Menjaga kebersihan telinga perkara yang dianggap mudah. Cotton bud pilihan ramai bagi mengeluarkan earwax. Apa sebenarnya fungsi earwax dalal telinga?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 12/03/2019 . 3 minit bacaan

  1.1 Bilion Belia Berisiko Hadapi Masalah Pendengaran

  1.1 bilion belia berdepan risiko kehilangan pendengaran disebabkan pendedahan berpanjangan dan berlebihan kepada bunyi kuat dan muzik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Diet Sihat Mengurangkan Risiko Hilang Pendengaran

  Semakin meningkat usia, kemungkinan besar anda akan mengalami kehilangan pendengaran. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan seramai 466 juta penduduk dunia mengalami masalah pendengaran termasuk 34 juta ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz

  Bolehkah Muzik Merosakkan Telinga Anda?

  Orang dewasa dan kanak-kanak biasanya terdedah kepada muzik yang kuat. Mendengar muzik yang kuat melalui tunas telinga yang disambingkan ke peranti seperti iPod atau MP3 atau di konsert muzik noleh menyebabkan kehilangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 17/10/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah pendengaran

  Boleh Ke Orang Pekak Mendengar Semula? Ini Jenis-Jenis Rawatan Yang Dapat Membantu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  pekak sebelah telinga

  Sukar Mendengar Percakapan Orang Lain? Anda Mungkin Ada Kondisi Pekak Sebelah Telinga!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  orang pekak

  Siapa Kata Orang Pekak Tidak Boleh Berjaya! Lihat 5 Tokoh Ini, #4 Paling Menakjubkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 02/03/2020 . 3 minit bacaan
  diabetes adalah

  Diet Mediterranean Kurangkan Risiko Berlakunya Masalah Pendengaran

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/11/2019 . 2 minit bacaan