Masalah Mata Buta Atau Glaukoma Boleh Tercetus Kerana #6 Sebab Ini, Jom Kenalpasti!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Mata merupakan antara deria yang penting dalam tubuh seseorang individu. Namun, terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh mengganggu tahap penglihatan dan mungkin boleh menyebabkan masalah mata buta, seperti glaukoma. Dalam artikel ini, akan menerangkan tentang glaukoma dan jenis-jenisnya.

Apa itu glaukoma?

Glaukoma adalah keadaan mata yang mengalami kerosakan saraf optik, yang berfungsi membekalkan maklumat visual ke otak dari mata, dan ia boleh menjadi semakin teruk dari masa ke masa.

Ia biasanya disebabkan tekanan luar biasa di dalam mata. Semakin meningkat tekanan, ia akan dapat mengikis tisu saraf optik, yang mungkin mengakibatkan kehilangan penglihatan atau buta.

Masalah kesihatan ini adalah antara punca utama kebutaan yang dialami individu dewasa berusia 60 tahun dan ke atas. Namun, ia turut boleh berlaku kepada sesiapa dan ia cenderung untuk diwarisi.

Apakah yang mencetuskan glaukoma?

Bahagian belakang mata berfungsi untuk menghasilkan cecair jernih yang dipanggil humor berair (aqueous humor). Cecair ini akan memenuhi bahagian depan mata dan keluar dari mata melalui saluran yang terdapat di kornea dan iris.

masalah mata

Tetapi sekiranya saluran ini disekat atau sebahagiannya terhalang, tekanan semula jadi pada mata, yang dipanggil tekanan intraokular (intraocular pressure (IOP)), boleh meningkat dan berkemungkinan menyebabkan saraf optik menjadi rosak.

Faktor yang menyebabkan peningkatan tekanan di mata tidak dapat diketahui secara tepat. Terdapat penemuan baru bahawa berkemungkinan masalah kehilangan penglihatan yang disebabkan glaukoma berpunca dari tindak balas imun terhadap pendedahan awal kepada bakteria yang mencetuskan peningkatan tekanan mata. Walau bagaimanapun, ianya masih diperingkat kajian.

Glaukoma dan jenis-jenisnya

 1. Glaukoma Sudut Terbuka

Turut dikenali dipanggil doktor sebagai glaukoma sudut lebar, adalah penyakit paling biasa. Struktur saluran di mata, yang dipanggil trabecular meshwork, kelihatan normal, tetapi cecair humor berair tidak mengalir seperti yang sepatutnya.

Tiada sebarang simptom atau tanda kecuali kehilangan penglihatan secara beransur-ansur. Kehilangan penglihatan ini berlaku secara perlahan sehingga anda mungkin kehilangan penglihatan secara keseluruhannya sebelum anda dapat mencegah atau merawatnya.

 1. Glaukoma Penutupan Sudut

Lebih kerap berlaku di Asia berbanding di Barat. Turut dikenali sebagai penutupan sudut kronik atau glaukoma sudut sempit. Saluran pada mata anda tidak betul kerana ruang saluran antara iris dan kornea menjadi terlalu sempit, menyebabkan tekanan mendadak di mata. Ia juga dikaitkan dengan farsightedness dan katarak, yang menutupi kanta di dalam mata.

Jika anda mula berdepan dengan simptom seperti kesakitan yang teruk, loya dan penglihatan mulai kabur, anda perlu dengan segera berjumpa dengan doktor. Ini kerana glaukoma jenis ini adalah jenis yang bahaya dan perlu diberi perhatian segera.

 1. Glaukoma Kongenital

Melibatkan bayi dan kanak-kanak. Bagi bayi yang dilahirkan dengan mempunyai kecacatan pada sudut mata mereka, yang melambatkan atau mencegah saluran cecair atau ia berkembang dalam beberapa tahun pertama proses pembesaran. Ia biasanya hadir dengan beberapa simptom seperti mata mendung, koyakan berlebihan atau sensitif pada cahaya.

 1. Glaukoma Sekunder

Berlaku daripada kesan sampingan kecederaan atau keadaan mata yang lain seperti katarak atau tumor mata. Ubatan seperti kortikosteroid (corticosteroid), juga boleh menyebabkan jenis glaukoma ini. Pembedahan mata, jarang sekali menjadi penyebab glaukoma sekunder.

 1. Glaukoma Pigmen

Dalam jenis ini, granul (butiran) pigmen dari iris membina saluran, melambatkan atau menyekat cairan keluar dari mata. Aktiviti seperti joging ada masanya  menganggu granul pigmen, menyebabkan ia bercampur dengan trabecular meshwork dan mengakibatkan peningkatan tekanan untuk tempoh yang singkat.

 1. Glaukoma Ketegangan Normal

Dalam sesetengah kes, saraf optik menjadi rosak walaupun tekanan mata adalah pada tahap normal. Punca yang mencetuskannya masih tidak diketahui secara tepat. Walau bagaimanapun, saraf optik yang sensitif atau kurang aliran darah ke saraf optik mungkin jadi antara faktor penyebab.

memahami-glaukoma-dan-jenis-jenisnya

Pencegahan

Kehilangan penglihatan disebabkan gloukoma tidak dapat dipulihkan, jadi adalah penting untuk anda mendapatkan pemeriksaan mata biasa yang termasuk pengukuran tekanan mata supaya diagnosis dapat dibuat pada tahap awal dan dirawat dengan sewajarnya.

Jika anda berusia lebih 40 tahun dan mempunyai masalah kesihatan seperti diabetes atau mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi glaukoma atau berisiko untuk berdepan penyakit mata yang lain, anda dinasihatkan untuk mendapatkan pemeriksaan mata yang lengkap dari doktor mata setiap 1 hingga 2 tahun atau mungkin lebih kerap daripada itu.

Seandainya ia dapat dikesan pada peringkat awal,kehilangan penglihatan dapat dicegah atau paling tidak, dapat diperlahankan. Ini kerana, sekiranya ada berdepan dengan masalah kesihatan ini, anda memerlukan rawatan sepanjang hayat anda.

Semoga dengan perkongsian artikel berkaitan glaukoma dan jenis-jenisnya akan dapat membantu anda untuk lebih memahami keadaan dan sebarang masalah berkaitan mata.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  WEF: Jarum Mikro Biodegradasi Dicipta Untuk Melawan Penyakit Mata

  Frasa “I’d rather stick needles in my eyes” yang diungkapkan oleh Jack Nicholson dalam filem Term Of Enderment pada 1983 telah menjadi kata kunci yang sarkastik. Namun sekarang, saintis di Singapura meneroka ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 19/12/2018 . 1 minit bacaan

  Glaukoma Sudut Tertutup Primer

  Kenali apa itu Glaukoma Sudut Tertutup Primer . Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/05/2018 . 4 minit bacaan

  Glaukoma Sudut Terbuka Primer

  Kenali apa itu Glaukoma Sudut Terbuka Primer . Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/05/2018 . 4 minit bacaan

  Beri Biru

  KegunaanApakah kegunaan Beri Biru? Beri Biru adalah sejenis tumbuhan. Biasanya orang menggunakan buah dan daunnya untuk membuat ubat. Ia digunakan untuk: Mencegah katarak dan glaukoma. Mengubati penyakit ulser ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Ubat/Herba A-Z, Herba A-Z 22/05/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minum teh penyakit mata glaukoma

  1 Cawan Teh Panas Setiap Hari Mampu Kurangkan Risiko Penyakit Mata Glaukoma, Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/10/2020 . 3 minit bacaan
  rabun

  Bukan Rabun, Penglihatan Terjejas Akibat Keadaan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 15/02/2019 . 2 minit bacaan
  mencegah glaukoma

  Mencegah Glaukoma Dengan Pemakanan Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/01/2019 . 3 minit bacaan
  buta

  Glaukoma Boleh Sebabkan Buta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/01/2019 . 2 minit bacaan