Sakit Mata Atau Alami Masalah Berkaitan Pernafasan? Ia Mungkin Angkara Jerebu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Farid terbatuk-batuk sejak tiga hari yang lepas dan rakan-rakan di pejabat sering bertanya sekiranya dia sihat atau tidak. Selain batuk tanpa henti, Farid juga mengalami sakit tekak yang mengakibatkannya sukar untuk tidur pada waktu malam. Berbungkus-bungkus lozeng telah dihabiskannya bagi mengurangkan kesakitan pada tekak yang dialaminya itu, tetapi kelihatannya seperti tidak terdapat sebarang perubahan yang ketara. Kadang-kala Farid mengelamun sendirian memikirkan apakah yang menyebabkannya mendapat sakit tekak.

Jika anda berada di tempat Farid, apakah perkara yang terfikirkan oleh anda yang menyebabkan anda sakit tekak? Lihatlah sekeliling, apa yang anda dapat lihat setiap hari? Jawapan anda hampir tepat jika anda mengatakan bahawa anda tidak nampak apa-apa. Ya, jerebu telah menyebabkan penglihatan kita menjadi lebih terhad. Lebih membimbangkan, jerebu juga berkemungkinan memberi kesan negatif kepada anda sehingga anda mendapat sakit tekak seperti Farid. Walau bagaimanapun, terdapat perkhabaran yang lebih mengejutkan berkenaan perkembangan kesihatan di negara ini yang terjejas akibat kabus jerebu. Apakah perkhabaran tersebut?

Peningkatan kadar kes penyakit berkaitan jerebu

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyatakan baru-baru ini bahawa, kes-kes penyakit yang berkaitan dengan jerebu telah meningkat naik sejak beberapa minggu yang lalu disebabkan oleh musim jerebu yang berpanjangan. Kes asma telah meningkat naik sebanyak 16% pada minggu lepas dengan angka sebanyak 1,375 kes berbanding 1,187 kes dalam tempoh 10 minggu lepas. Selain itu, kes konjuntivitis atau juga digelar “pink eye” telah meningkat kepada hampir 25% kes dalam tempoh yang sama. Awal minggu ini, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mendedahkan bahawa angka pesakit yang mendapatkan rawatan bagi jangkitan mata telah meningkat di seluruh negara antara 20 hingga 30 peratus pada bulan lepas. 

Menurut Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pihak KKM akan sentiasa memantau perkembangan kes-kes penyakit yang berlaku. Beliau turut menyarankan agar golongan yang mudah berisiko untuk mendapat penyakit seperti kanak-kanak, warga emas, penghisap rokok, individu yang kerap terdedah dengan udara luar dan sesiapa yang mempunyai asma, bronkitis, pneumonia, penyakit jantung dan alergi agar sentiasa berjaga-jaga dan mengurangkan pendedahan diri terhadap udara luar bangunan. 

Cadangan penjagaan kesihatan semasa musim jerebu

Beliau menyarankan agar setiap individu untuk mengurangkan aktiviti luar rumah memandangkan ia boleh meningkatkan kadar pernafasan yang kemudiannya meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit berkaitan jerebu. Sebarang aktiviti luar rumah perlu ditunda sekiranya bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) telah melebihi 100.

Selain itu, tingkap rumah atau pejabat perlulah sentiasa ditutup untuk mengelakkan jerebu daripada memasuki bangunan pejabat atau rumah. Gunakan pendingin hawa dan penapis udara kerana kedua-duanya mampu untuk memerangkap partikel halus dan mengelakkan udara tercemar daripada memasuki ruang bangunan.

Beliau turut menyatakan, sekiranya ingin melakukan sebarang aktiviti luar rumah, individu berkaitan disarankan untuk memakai mask dan sentiasa mencuci muka dan bahagian tubuh yang terdedah kepada jerebu. Sekiranya memandu kenderaan, tutup tingkap dan gunakan pendingin hawa untuk mengurangkan risiko pendedahan terhadap jerebu.

Bagi pembaca yang mengalami batuk-batuk seperti Farid, atau simptom-simptom berkaitan lain seperti selesema, asma, sakit mata dan jangkitan paru-paru, sila pergi sepantas mungkin ke klinik atau hospital berhampiran untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang sepatutnya. Mengelamun bersendirian memikirkan punca sakit tekak seperti Farid tidak akan memberikan kesembuhan kepada anda, malah keadaan anda akan menjadi semakin teruk. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Penyakit asma adalah antara gangguan pernafasan paling biasa dialami kebanyakan individu. Umumnya, penghidap asma juga akan berdepan simptom lain.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Asma, Kesihatan Pernafasan 07/01/2021 . 3 minit bacaan

  Hidung Tersumbat Buat Bayi Tidak Mahu Menyusu? Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Ketidakselesaan yang disebabkan oleh masalah hidung bayi tersumbat adakalanya membuatkan anak tidak mahu menyusu. Ada ke kaedah rawatan untuk mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Penyakit Paru-paru: Fakta Lengkap Mengenai Jenis, Punca & Rawatan

  Paru-paru (atau peparu) adalah organ penting dalam sistem pernafasan manusia. Apabila seseorang itu bernafas, sistem pernafasan akan membawa masuk...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Pernafasan 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil WAJIB Tahu Teknik Pernafasan Yang Betul, Ia Pemudah Ketika Bersalin Nanti

  Pernahkah kalian terdengar atau terbaca tentang teknik pernafasan bersalin Lamaze? Jom klik artikel untuk mengetahui tentangnya dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Proses Beranak, Proses Bersalin 21/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cara hilangkan sakit mata

  Jangan Pandang Mata Orang Yang Tengah Sakit Mata, Nanti Boleh Berjangkit! Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  bawah mata kanan bergerak

  Mata Kanan Asyik Berkedip, Betul Ke Tanda Nak Dapat Berita Baik @ Ada Masalah Mata?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 10/02/2021 . 3 minit bacaan
  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan