11 Kumpulan Otot Utama

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bahagian otot anda boleh dikategorikan ke dalam kumpulan tertentu. Mengetahui kumpulan otot tertentu yang ingin anda sasarkan sangat membantu apabila anda hendak membina rutin senaman yang sesuai.

Kuadriseps

Kuadriseps terdiri daripada empat otot besar pada bahagian depan peha anda. Kumpulan otot ini sering disasarkan sewaktu senaman seperti Squats (bangun bertinggung) dan Lunges (kaki terkangkang dengan sebelah kaki lurus, sebelah kaki bengkok ke sisi atau ke hadapan).

Hamstrings

Ramai yang cenderung untuk lupa hamstrings mereka apabila bersenam, mungkin kerana kumpulan otot ini sukar dilihat. Hamstring adalah otot di paha belakang, yang turut terkesan dengan Squats.

Betis

Otot betis sering diabaikan ketika membina badan. Pembina badan profesional sendiri berasa selesa dengan betis kecil sedangkan badan besar. Betis sukar untuk dibina kerana anda perlu melatih setiap otot di kawasan betis.

Dada

Kumpulan otot dada mungkin antar yang paling banyak mendapat perhatian. Semua orang mahu membina otot dada kerana ia antara yang paling mudah untuk ditunjuk-tunjuk. Tetapi, perlu diingat bahawa anda hanya patut membina otot dada sebanyak mana anda membina kumpulan otot yang lain.

Belakang Badan

Kumpulan otot belakang badan adalah salah satu daripada kumpulan otot terbesar dalam badan. Anda perlukan Deadlifts (angkat berat daripada posisi separa duduk) untuk membangunkan otot belakang anda. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan postur dan teknik anda kerana Deadlifts yang tidak betul boleh memudaratkan kesihatan anda.

Bahu

Kumpulan otot bahu terdiri daripada deltoid depan deltoid sisi dan deltoid belakang. Ramai orang mengalami sakit bahu, disebabkan itu, senaman untuk menguatkan bahu sangat disyorkan.

Triseps

Otot-otot triseps membentuk 2/3 daripada lengan atas. Walau bagaimanapun, kebanyakan mereka yang mahu membina otot lengan hanya mengambil berat tentang biseps yang hanya membentuk 1/3 lengan. Jika anda mahu  tangan yang lebih kuat, jangan lupa untuk memasukkan latihan triceps seperti reverse grip bench press (mengangkat beban sambil berbaring) close grip bench press (mengangkat beban dekat dengan dada sambil berbaring), dan dips (tekan tubi).

Biseps

Seperti yang dinyatakan di atas, biseps membentuk 1/3 daripada lengan atas. Kumpulan otot ini aktif semasa senaman belakang jadi kebanyakan orang tidak memerlukan senaman biseps yang banyak.

Lengan

Anda boleh membina otot lengan dengan hampir semua jenis senaman. Tindakan mudah seperti memegang juga dikira sekali. Anda perlu memberi perhatian yang lebih kepada lengan anda kerana kumpulan otot ini terlibat dalam pelbagai aktiviti, maka lengan yang lemah boleh menjejaskan senaman lain.

Trapezius

Trapezius merujuk kepada otot bahagian atas belakang yang besar. Daripada titik di tengah-tengah bahagian atas belakang anda, trapezius membentuk segi tiga. Trapezius aktif semasa Deadlifts. Satu lagi senaman yang  boleh anda gunakan untuk menyasarkannya ialah power shrug (mengangkat berat dari posisi berdiri).

Abs

Hampir semua orang mempunyai abs yang baik tetapi ia sering ditutup dengan lapisan lemak badan yang tebal. Apabila lemak badan anda cukup rendah, enam abs anda dapat didedahkan. Latihan abs tidak banyak membantu membakar lemak di sekitar abs anda. Hanya diet yang sihat dan latihan kardio konsisten dapat menjayakannya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ketegangan Otot

  Ketegangan otot, atau otot ditarik, berlaku apabila otot anda terlebih regangan atau terkoyak yang berlaku pada mana-mana bahagian otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 05/04/2019 . 9 minit bacaan

  Makanan Membina Otot

  Makanan membina otot adalah antara makanan penting yang dapat membantu dalam proses membina otot selain usaha keras melibatkan aktiviti fizikal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Kecergasan 29/03/2019 . 3 minit bacaan

  Sakit Belakang? Posisi Tidur Anda Mungkin Memainkan Peranan

  Keanjalan tilam dan jenis bantal yang anda gunakan juga boleh menentukan tahap keselesaan anda. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/03/2019 . 4 minit bacaan

  Perpisahan Abdomen (Diastasis Recti)

  Wanita yang hamil melalui pelbagai jenis perubahan dalam badan mereka. Sesetengah daripada perubahan seperti buah dada dan kaki membengkak adalah sementara namun terdapat beberapa jenis perubahan yang kekal lebih ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab

  Artikel lain untuk anda

  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  senaman

  Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2019 . 3 minit bacaan
  sakit belakang

  Hati-Hati Kalau Kerap Sakit Belakang, Jangan Selalu Ambil Painkiller, Ambil Tahu Risiko Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/09/2019 . 3 minit bacaan