Pernahkah Anda Dengar Mengenai ‘Manusia Pokok’?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Mungkin anda pernah melihat imej seorang lelaki seperti di atas yang mempunyai ketumbuhan pada bahagian tubuhnya. Anda pasti tertanya-tanya, bagaimanakah dia boleh mengalami keadaan seperti itu dan apakah sebenarnya keadaan yang sedang dialami. Jika anda ingin tahu dengan lebih lanjut apakah penyakit misteri ini, teruskan bacaan anda melalui artikel ini.

“Tree men syndrome”

Penyakit misteri ini digelar dengan panggilan “tree man syndrome” atau dengan nama perubatannya yang sebenar, epidermodysplasia verruciformis (EV). EV adalah sejenis penyakit yang sangat jarang berlaku dan ia adalah satu penyakit yang diwarisi. Ia terjadi disebabkan oleh mutasi gen yang menjadikan seseorang individu tersebut mudah terdedah kepada human papilloma virus atau HPV. 

Simptom “manusia pokok”

Simptom EV ini pada kebiasaannya akan muncul semasa zaman kanak-kanak dengan kemunculan benjolan-benjolan yang kelihatan seperti ketuat. Ia akan muncul pada kawasan tubuh yang terdedah kepada cahaya matahari seperti leher, muka, tangan dan kaki. Benjolan seperti ketuat ini kemudiannya akan mula merebak ke seluruh tubuh individu tersebut. Disebabkan keadaan ketuat ini yang berubah bentuk dan kelihatan seperti kulit pokok, ia kemudiannya digelar sebagai “tree men syndrome.”

Apakah yang menyebabkan sindrom “manusia pokok”

Untuk pengetahuan anda, EV atau “tree men syndrome” ini bukanlah satu penyakit berjangkit. Ia adalah sejenis penyakit genetik atau keturunan. EV menyebabkan kecacatan pada sistem imun seseorang individu yang menyebabkan individu tersebut tidak berkemampuan untuk melawan beberapa jenis virus HPV. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), HPV adalah sejenis virus yang sangat biasa di seluruh dunia dengan hampir 100 jenis virus yang wujud.

Adakah ia benar-benar penyakit yang jarang berlaku?

Ya, ia adalah sejenis penyakit yang sangat jarang terjadi. Menurut Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD), dianggarkan sekitar 200 individu di seluruh dunia yang mempunyai penyakit EV atau sindrom “manusia pokok ini. 

Kisah penghidap “tree men syndrome”

Abul Bajandar, seorang pemuda berusia 28 tahun dari Bangladesh telah digelar sebagai “tree men” pada tahun 2016 akibat keadaan EV yang dihidapinya. Pada tahun 2016, dia telah menjalani sebanyak 16 operasi pembedahan hanya untuk membuang ketuat yang menjalar pada kaki dan tangannya. Secara keseluruhan, ketuat yang berjaya disingkirkan daripada tubuhnya itu mempunyai berat sekitar 5 kilogram. Untuk pengetahuan anda, disebabkan oleh keadaan EV yang dialaminya itu, dia dan keluarganya telah tinggal di hospital selama satu tahun. Sebelum beliau mendapatkan rawatan bagi membuang ketumbuhan yang dimilikinya, Abul Bajandar tidak berkemampuan untuk memegang tangan anak perempuannya disebabkan oleh keadaan tangannya  itu.

Penghidap EV ini ternyata mempunyai kesukaran untuk menjalani kehidupan seharian mereka sehingga memerlukan rawatan bagi membuang segala ketumbuhan yang dimiliki. Kisah manusia pokok ini menunjukkan kepada kita bahawa sesetengah penyakit yang berlaku mungkin tidak kelihatan membahayakan diri anda secara keseluruhan, tetapi menyukarkan hidup anda selain perlu berhadapan dengan tanggapan atau persepsi orang ramai. Apa yang paling penting, setelah anda mengetahui mengenai hal ini, anda akan lebih memahami perasaan individu lain yang mempunyai sedikit perbezaan daripada aspek fizikal tubuh mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ketuat

  Kenali apa itu Ketuat. Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 30/05/2018 . 4 minit bacaan

  Gajus

  KegunaanApakah kegunaan Gajus? Gajus digunakan untuk keadaan perubatan berikut: Gangguan gastrousus (cirit-birit).. Penyakit jantung koronari. Bahan Gajus boleh digunakan secara langsung pada kulit untuk ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Ubat/Herba A-Z, Herba A-Z 25/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bintik putih

  Muncul Banyak Bintik Putih Pada Buah Zakar, Adakah Benar Ia Tanda Kanser Testis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  hilangkan ketuat

  Rimas Tengok Ketuat Pada Badan? Ini Cara Merawatnya, Mudah Saja, Hanya Perlu Buat Di Rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  punca ketuat

  Benarkah Orang Tua-tua Kata, Darah Ayam Jadi Punca Munculnya Ketuat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/11/2019 . 3 minit bacaan
  manusia

  Tahukah Anda Bagaimana Nyamuk Menghidu Kehadiran Manusia Melalui Peluh?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/03/2019 . 3 minit bacaan