Air Mineral: Apa Itu Bakteria Pseudomonas aeruginosa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Baru-baru ini, isu mengenai air mineral yang tercemar bakteria Pseudomonas aeruginosa telah menjadi perhatian selepas Agensi Makanan Singapura (SFA) melakukan persampelan rutin dan mengenal pasti kehadiran bakteria berkenaan, yang mana ia bakteria alam sekitar yang biasanya terdapat dalam najis, tanah, air dan kumbahan. 

SFA menjelaskan bahawa bakteria berkenaan boleh membiak dalam persekitaran air dan permukaan bahan organik yang sesuai dengan air. Dan, penggunaan produk yang tercemar boleh mengakibatkan jangkitan tetapi jarang menyebabkan penyakit serius terhadap individu yang sihat. 

Susulan daripada isu ini, beberapa botol air mineral yang diimport dari Malaysia telah ditarik balik oleh pihak berkuasa Singapura. Ianya membabitkan konsainan air botol dari pengeluar Malee Mineral Water Sdn Bhd yang mana syarikat ini mempunyai tiga jenis air minuman iaitu Sukahati, Ro Fina dan Still. 

Syarikat pengeluar air mineral akan diambil tindakan

Kementerian Kesihatan akan mengambil tindakan ke atas syarikat pengeluar air mineral yang tercemar bakteria Pseudomonas aeruginosa selepas siasatan dibuat ke atas produk terbabit.

Berdasarkan laporan akhbar Sinar Harian, Timbalan Menterinya, Dr Lee Chye berkata, syarikat tersebut mempunyai beberapa jenama air mineral yang dijual di Malaysia dan pihaknya akan terus memantau secara berkala keselamatan produk makanan yang dijual. 

“Pemantau dibuat termasuk air mineral di beberapa peringkat sama ada sudah dijual di pasaran atau semasa diproses dan dalam hal ini kita belum kenal pasti kelompok mana yang terlibat dengan pencemaran bakteria.

“Kita perlu kenal pasti sama ada satu kelompok yang terkena atau keseluruhan pengeluaran dan bagaimana ia boleh berlaku,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menjelaskan sekiranya pencemaran bakteria berlaku di peringkat pengeluaran, pihaknya akan mengarahkan syarikat tersebut memperbetulkan pengeluaran dan tindakan diambil. Malah, jika kelompok tersebut sudah dikeluarkan untuk pasaran Malaysia ia perlu dipanggil semula.

Mengenai Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa

Jangkitan pseudomonas disebabkan oleh tanda-tanda bakteria terdapat dengan meluas dalam persekitaran. Jenis paling biasa menyebabkan jangkitan pada manusia dipanggil Pseudomonas aeruginosa.

Apakah jenis jangkitan yang menyebabkan Pseudomonas aeruginosa?

Jangkitan Pseudomonas yang serius biasanya berlaku pada mereka di hospital dan/atau dengan sistem imun yang lemah. Jangkitan darah, radang paru-paru, dan jangkitan selepas pembedahan boleh membawa kepada penyakit yang teruk dan kematian pada mereka.

Walau bagaimanapun, orang yang sihat juga boleh mengalami penyakit ringan dengan Pseudomonas aeruginosa, terutamanya selepas terdedah kepada air. Jangkitan telinga, terutama pada kanak-kanak, dan ruam kulit yang lebih umum mungkin berlaku selepas pendedahan kepada klorin tab panas atau kolam renang. Jangkitan mata kadang-kadang dilaporkan pada orang yang menggunakan kanta lekap yang berlanjutan.

Siapa yang berisiko mendapat jangkitan?

Pesakit di hospital, terutamanya mereka yang menggunakan mesin pernafasan, mereka yang mempunyai alat seperti kateter, dan pesakit dengan luka dari pembedahan atau dari luka bakar berpotensi berisiko untuk jangkitan serius dan mengancam nyawa.

Bagaimanakah penyebaran Pseudomonas aeruginosa?

Di hospital, di mana jangkitan paling serius berlaku, Pseudomonas boleh disebarkan dari tangan pekerja penjagaan kesihatan atau peralatan yang tercemar dan tidak dibersihkan dengan betul.

Simptom jangkitan

Jangkitan boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh. Jangkitan pada kulit cenderung kurang teruk daripada jangkitan yang berlaku di dalam darah atau paru-paru. Simptom tertentu bergantung kepada di mana jangkitan berlaku:

Darah

Jangkitan bakteria darah disebut bacteremia. Jangkitan darah adalah salah satu daripada jangkitan yang paling teruk yang disebabkan oleh pseudomonas. Simptom mungkin termasuk:

 • Demam
 • Menggigil
 • Keletihan
 • Sakit otot dan sendi

Bacteremia dengan pseudomonas juga boleh menyebabkan tekanan darah rendah, yang dikenali sebagai kejutan hemodinamik, yang boleh mengakibatkan kegagalan organ-organ lain termasuk jantung, buah pinggang, dan hati.

Paru-paru

Jangkitan paru-paru dipanggil radang paru-paru. Simptomnya termasuk:

 • Menggigil
 • Demam
 • Batuk dengan atau tanpa pengeluaran kahak
 • Kesukaran bernafas

Kulit

Apabila bakteria ini menjangkiti kulit, ia paling sering menjejaskan folikel rambut. Ini dipanggil folliculitis. Simptomnya mungkin termasuk:

 • Kemerahan kulit
 • Pembentukan abses pada kulit
 • Pengaliran luka

Telinga

Infeksi telinga telinga luaran kadang-kadang boleh disebabkan oleh pseudomonas dan menyebabkan “swimmer’s ear”. Simptom mungkin termasuk:

 • Bengkak
 • Sakit telinga
 • Gatal-gatal dalam telinga
 • Lelehan dari telinga
 • Kesukaran mendengar

Mata

Simptom jangkitan mata termasuk:

 • Keradangan 
 • Nanah
 • Bengkak
 • Kemerahan

Jangkitan Pseudomonas boleh menjadi sangat agresif, terutamanya jangkitan dalam paru-paru atau kulit.

Bagaimana jangkitan Pseudomonas dirawat?

Jangkitan Pseudomonas dirawat dengan antibiotik. Malangnya, banyak jangkitan Pseudomonas menjadi lebih sukar untuk dirawat. Bakteria ini telah membangunkan keupayaan untuk menyesuaikan dan mengatasi antibiotik dalam persekitaran mereka. Ini dipanggil rintangan antibiotik.

Peningkatan rintangan antibiotik telah membuat rawatan jangkitan lebih mencabar. Jangkitan Pseudomonas sering menyebabkan ketahanan terhadap pelbagai jenis antibiotik. Ia kadang-kadang dapat menimbulkan daya tahan semasa rawatan.

Adalah penting bahawa doktor anda memilih antibiotik yang berkesan. Seorang doktor boleh menghantar spesimen dari seorang pesakit ke makmal terlebih dahulu untuk ujian agar lebih pasti. Makmal akan menguji spesimen untuk menentukan antibiotik mana yang akan berfungsi dengan baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tips Minuman Lebih Baik

  Badan manusia sama seperti otak manusia memerlukan air untuk berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, bolehkah anda hanya boleh minum minuman yang ada dapati? Jawapannya adalah tidak. Artikel di bawah akan membimbing ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  teh kombucha

  Cendawan Mekah Jadi Buruan, Tapi Usah Pandang Ringan Akan Mudaratnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/04/2020 . 3 minit bacaan
  bayi

  STOP! Berhenti Bagi Minum Air Masak, Mereka Tak Boleh Minum! Jom Ketahui Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/11/2019 . 2 minit bacaan
  minum air kosong

  Manfaat 30 Hari Minum Air Kosong

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 01/10/2018 . 3 minit bacaan

  5 Cara Mudah Minum Lebih Air

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 25/05/2018 . 1 minit bacaan