Menakutkan, Kadar Kematian Lebih Pantas Jika Hisap Vape? Ambil Tahu Sebabnya Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sisa jerebu dan asap kenderaan mungkin masih mengaburi pandangan mata anda namun, harapnya ia belum lagi mengaburi pandangan anda tentang vape. Penularan penggunaan vape dalam kalangan belia tempatan sejak kebelakangan ini merupakan ombak kepada tsunami vape yang sedang melanda seluruh dunia. Daripada hanya 25 juta pengguna pada tahun 2015, jumlah pengguna vape global telah mencecah 41 juta pada tahun 2018. Kini, industri ini telah mencapai nilai USD19.3 bilion (RM80.452 bilion), berbanding USD6.9 bilion (RM28.76 bilion) 5 tahun sebelumnya. Dengan peningkatan jumlah pengguna di seluruh dunia dan variasi perisa yang semakin bertambah, industri ini tidak menunjukkan sebarang tanda berhenti.

Walau bagaimanapun, dengan 6 kes kematian dan ratusan kemasukan ke hospital akibat komplikasi pernafasan di Amerika Syarikat, cita-cita industri vape untuk menakluki seluruh penjuru dunia kini tampak suram. Khuatir akan epidemik penyakit respiratori yang baru, mesej yang sedang bergema di serata dunia kini menyeru semua pihak agar menjauhkan diri daripada penggunaan alat bekalan nikotina ini. Di sebalik penggunaannya yang tersebar luas, disertakan pula persepsi yang mesra belia dan ‘lebih sihat’ berbanding rokok, berikut adalah 3 sebab mengapa vape mampu mempercepatkan kadar kematian berbanding rokok:

1.Risiko kematian serta merta

Kematian akibat tembakau lazimnya disebabkan oleh penggunaannya yang memakan masa bertahun malah berdekad lamanya. Namun yang demikian, seperti apa yang disaksikan oleh pegawai kesihatan di Amerika Syarikat, kesan kesihatan akibat vape sudah mula boleh dilihat dalam tempoh hanya beberapa minggu atau bulan. Menurut pelbagai laporan, kesemua 6 kematian akibat penyakit respiratori baru ini membabitkan penggunaan alat ini yang secara relatifnya singkat. Kerosakan paru-paru akibat daripada alat ini adalah sangat drastik sehingga salah seorang daripada mangsa yang dikejarkan ke hospital, Adam Hergenreder, 18 tahun, disahkan mengalami tanda-tanda kerosakan kekal persis paru-paru seseorang yang berusia 70 tahun!

2.Ketidakpastian kandungan

Meneka apa yang mungkin terkandung dalam cecair vape ibarat cuba menembak sasaran di dalam gelap. Anda mungkin terkena beberapa sasaran tetapi lebih tinggi kemungkinan untuk tembakan anda tersasar dan tekaan anda meleset. Mustahil untuk anda tentukan apa yang terkandung dalam mana-mana cecair kerana resepi setiap perisa itu adalah berbeza walaupun daripada penghasil yang sama. Ini diterukkan lagi oleh kepelbagaian adunan daripada pengeluar yang berbeza dan juga kebebasan pengguna untuk mengadun sendiri campuran cecair mereka daripada perisa lain. Keadaan ini akan menggalakkan interaksi antara bahan kimia yang berpotensi untuk menghasilkan kompaun berbahaya. Contoh mudah adalah penghasilan asetal akibat tindak balas propilen glikol (PG) dan juga perisa berasaskan aldehid. Asetal adalah sejenis kompaun yang menghasilkan kesan kerengsaan kepada saluran pernafasan. Namun, asetal tidak dilabelkan dalam maklumat produk kerana penghasil tidak mengetahui tindak balas kimia yang menyebabkan pembentukannya. 

3.Lebih muda penghisap vape, lebih cepat komplikasi berlaku

Sekurang-kurangnya, penggunaan rokok di Malaysia dihadkan kepada mereka yang berusia 18 tahun ke atas. Tanpa kawalan umur seperti yang berlaku untuk produk tembakau, terdapat laporan yang menunjukkan penghisap vape berusia seawal 8 tahun! Penagih nikotina muda ini bukan sahaja terdedah kepada kesan sampingan dan komplikasi akibat nikotina, mereka juga terdedah kepada kesan kesihatan akibat pelbagai bahan kimia lain yang tidak diketahui.

Menurut Pusat Kawalan dan Pecengahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), purata usia pesakit yang menderita penyakit paru-paru akibat vape dalam epidemik baru-baru ini adalah 19 tahun.

Tidak berbaloi dengan ‘harga kesihatan’ yang terpaksa dibayar

Walaupun punca definitif komplikasi paru-paru akibat vape ini masih belum diketahui, pihak pengkaji masih mencari jawapan kepada punca penyakit respiratori baru ini. Kajian kohort untuk kesan kesihatan vape pula akan menelan masa yang agak lama namun pihak berkuasa memilih jalan selamat dan menyeru orang awam untuk tidak memulakan tabiat ini. Jangan biarkan kepulan asap mengaburi penilaian anda.

Jika anda bercadang untuk berhenti merokok, layari http://jomquit.moh.gov.my/.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Duduk Rumah Semasa PKP Tidak Lagi Bosan Jika Lakukan 5 Aktiviti Ini!

  Ramai orang awam yang mengadu bosan kerana terpaksa berada di rumah sepanjang tempoh PKP. Ini aktiviti semasa kuarantin yang menarik untuk anda buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 26/03/2020 . 3 minit bacaan

  #StayAtHome : Sebab Di Sebalik Perintah Kawalan Pergerakan, Kenduri Pun Kena Cancel!

  Anda mungkin mengeluh kerana terpaksa menunda majlis perkahwinan. Namun, Perintah Kawalan Pergerakan ini semestinya berkaitan virus COVID-19. Mengapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 20/03/2020 . 4 minit bacaan

  WOW! Ini 7 Wanita Kelahiran MALAYSIA Yang Menggegar DUNIA, 5 Daripadanya Bergelar Doktor!

  Sempena Hari Wanita Antarabangsa, kami ingin perkenalkan kepada anda 7 wanita Malaysia yang pernah mengharumkan nama negara di persada dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 04/03/2020 . 5 minit bacaan

  Awas! Penyakit Rare Wujud, Kenali 5 Jenis Yang Paling Kerap Berlaku Di Malaysia 

  Pernahkah anda mendengar mengenai penyakit jarang jumpa seperti Sindrom Marfan, Prader-Willi, atau MELAS. Apakah sebenarnya penyakit-penyakit ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 26/02/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pawagam malaysia

  Pawagam Akan Dibuka Semula Mulai 1 Julai: Sebelum Pergi, Ini Yang Anda Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/06/2020 . 3 minit bacaan
  cuti bersalin di malaysia

  Perbandingan Cuti Bersalin Di Malaysia & Negara Lain – Ada Yang Sampai 480 Hari!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/05/2020 . 3 minit bacaan
  alam sekitar malaysia

  Lagi Berita Gembira COVID-19: PKP Bawa Hikmah Kepada Semua, Udara & Air Sungai Di Malaysia Makin Bersih

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/04/2020 . 3 minit bacaan
  mitos covid-19

  5 Lagi Mitos COVID-19 Yang Kita TIDAK Boleh Percaya! #4 Paling Mengarut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/03/2020 . 3 minit bacaan