Larangan Merokok di Kawasan Awam: Kejayaan untuk Masyarakat!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pada bulan Januari tahun 2019, larangan merokok di kawasan awam membabitkan semua tempat makan di seluruh negara telah dilaksanakan. Larangan tersebut menyebabkan perokok tidak boleh merokok dalam kawasan 3 meter radius (10 kaki) dari objek paling jauh (kerusi, meja, etc) dalam restoran atau tempat makan awam tersebut. Larangan ini telah pun dinyatakan oleh pihak kerajaan pada hujung tahun 2018 dan menurut Kementerian Kesihatan Malaysian (KKM), larangan ini terbahagi kepada dua fasa. Fasa pertama atau fasa didikan berlangsung sepanjang 6 bulan pertama bagi tahun 2019 dan ia bertujuan untuk menyuntik kesedaran kepada perokok akan larangan yang sedang berjalan. Fasa kedua pula adalah fasa di mana larangan penuh berkuat kuasa di mana seorang perokok yang didapati bersalah boleh dijatuhkan hukuman maksimum RM10,000 ataupun penjara selama 2 tahun. 

Menghirup udara yang lebih segar

Larangan merokok tersebut telah mendapat sokongan yang memberangsangkan daripada pihak awam seperti yang dilihat dalam ruang komentar di platform media sosial. Ia selari dengan kehendak mereka yang sudahpun serik dengan asap rokok di ruang awam. Larangan merokok ini bertujuan untuk melindungi masyarakat umum, khususnya mereka yang tidak mahu langsung terdedah kepada asap rokok ketika berada di ruang awam atau daripada ancaman merokok secara pasif. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), daripada 8 juta kematian tahunan akibat produk tembakau, 1.2 juta daripada angka tersebut adalah daripada perokok pasif. Perlindungan ke atas orang awam ini turut didorong oleh penemuan kajian yang menyatakan tidak ada paras pendedahan rokok pasif yang selamat. Pelaksanaan larangan ini membawa udara baru yang lebih segar ke ruang makan awam, khususnya untuk mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma, yang berupaya untuk mendapat serangan akut apabila terdedah kepada asap rokok. 

Merokok di kawasan awam kini semakin sukar 

Salah satu sebab lain ia disambut baik dan dianggap kejayaan buat masyarakat adalah kerana larangan kali ini memberi kuasa kepada pegawai kesihatan dan juga orang awam dalam mengambil tindakan kepada mereka yang didapati melanggar undang-undang. Ini kerana secara teknikalnya, larangan merokok di tempat awam seperti hospital, klinik, premis kerajaan, universiti dan juga kompleks membeli-belah telah lama dilaksanakan. Namun yang demikian, larangan yang sebelum ini tidak disertakan dengan penguatkuasaan yang padu. Ini menyebabkan perokok tanpa rasa segan silu dengan bersahaja merokok di kawasan awam, dan orang awam dan pihak penguatkuasa pula tidak berani untuk bersuara atau mengambil tindakan. Kini, orang awam boleh menyalurkan maklumat atau gambar perokok terus kepada pihak berkuasa melalui saluran khusus dalam aplikasi seperti WhatsApp. Sifat sambil lewa yang kronik dalam penguatkuasaan sebelum ini langsung tidak membantu dalam menambah baik statistik kematian dan juga morbiditi akibat produk tembakau di Malaysia. Dengan penguatkuasaan yang lebih padu dan sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada pihak KKM, keyakinan dan kepercayaan orang awam terhadap impian udara yang lebih bersih dapat dikembalikan. Larangan di peringkat nasional ini kelak akan menjadikan asap rokok di tempat awam sesuatu yang jarang dilihat. 

Ambil bahagian dan mainkan peranan anda dalam perjuangan untuk mendapatkan paru-paru yang lebih bersih. Semua orang mempunyai tanggungjawab kolektif dalam melindungi orang lain khususnya mereka yang rentan.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan ataupun rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Orang Kita Masih Percaya Mandi Malam Boleh Buat Paru-paru Berair! Sebenarnya, Fakta @ Auta?

  Ramai yang percaya bahawa mandi pada waktu malam boleh menyebabkan penyakit paru paru berair. Benarkah? Jom klik untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid

  Ekzema Kepala Punca Kulit Kepala Selalu Gatal, Sampai Boleh Buat Rambut Gugur?

  Ekzema tidak hanya mempengaruhi bahagian tubuh, ia juga boleh mempengaruhi kulit kepala anda. Pernahkah anda terdengar mengenai ekzema kulit kepala?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kalau Nak Anak Bijak, Ibu Kena Rajin Baca Buku Masa Hamil, Benarkah?

  Benarkah ibu mengandung yang mempunyai tabiat membaca buku menjadikan anak lebih bijak? Ikuti kupasan ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Ahli Keluarga Yang Hidap Diabetes? Jika Anda Nak Hindarinya, Ikut 5 Langkah Ini

  Jika ada ahli keluarga anda yang pernah menghidap jenis penyakit diabetes, besar kemungkinan untuk anda turut mendapat kencing manis keturunan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jus buah-buahan

  Jus Buah-buahan Sihat Tapi Manis, Jadi Boleh Ke Pesakit Diabetes Minum Air Buah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/10/2020 . 3 minit bacaan
  gigit kuku

  Suka Gigit Kuku Petanda Sakit Jiwa? Bukan Budak Kecil Saja Yang Buat, Orang Dewasa Pun Ada!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit radang usus

  Penghidap Radang Usus IBD, Ini 13 Masalah Kulit Yang Mungkin Akan Anda Alami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  cermin mata atau kanta lekap

  Antara Cermin Mata & Contact Lens, Yang Mana Satu Lebih Baik? Ini Pro & Kontranya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan