6 Mitos Mengenai Merokok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang mungkin mula merokok. Walaupun ramai mahu berhenti, mereka enggan berbuat demikian kerana banyak mitos mengenai berhenti merokok. Untuk membantu anda berhenti merokok, di sini adalah 7 mitos tentang berhenti merokok dan kebenaran tentangnya.

Tabiat sihat lain mungkin membuatkan anda merokok

Kebanyakan orang berpendapat bahawa walaupun mereka merokok, mereka masih bersenam dan makan secara sihat, oleh itu kesihatan mereka secara keseluruhan masih sihat. Walau bagaimanapun, itu tidak benar. Kajian menunjukkan bahawa mendapatkan pemakanan yang cukup dan senaman secara tetap tidak cukup untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dengan merokok. Malah, menurut satu kajian oleh Michael C. Fiore, MD, Profesor Perubatan dan Pengarah Pusat Penyelidikan Tembakau dan Intervention di University of Wisconsin di Madison, merokok boleh memberikan kesan negatif terhadap mana-mana organ dalam badan, jadi tidak ada gaya hidup boleh mengatasi kesan-kesan merokok.

Berhenti merokok menyebabkan pertambahan berat badan

Berhenti merokok boleh menyebabkan pertambahan berat badan, tetapi anda boleh dengan mudah mengurangkan berat tambahan dengan memakan makanan yang lebih sihat dan bersenam. Jika anda mengikuti gaya hidup sihat, anda boleh kehilangan 2-5 kg dalam tempoh beberapa bulan pertama, menurut Institut Kesihatan Kebangsaan. Anda tidak perlu bimbang tentang kenaikan berat badan selepas berhenti merokok. Ingat bahawa berat badan anda adalah bermanfaat untuk membaiki badan anda daripada kerosakan akibat merokok.

Merokok menggalakkan perubahan mood

Apabila anda merokok, bukan sahaja badan tetapi juga minda anda adalah di bawah kesannya. Apabila anda mula berhenti merokok, ia adalah perkara biasa untuk berasa sedikit di pinggir, tetapi kesan ini adalah bersifat sementara dan sering hilang dalam satu atau dua minggu selepas berhenti, kata K. Michael Cummings, PhD, MPH, seorang profesor di jabatan psikiatri dan sains tingkah laku di Universiti perubatan South Carolina dan pengarah bersama Dasar dan Kawalan Program Tobacco di Pusat Cancer Hollings.

Beralih kepada rokok ‘ringan’ akan mengurangkan risiko 

Walaupun rokok ringan (light cigarettes) kurang nikotin, ramai yang memilih rokok jenis ini akan mengimbangi jumlah yang rendah nikotin dengan menyedut lebih lama dan lebih mendalam. Selain itu, orang yang menghisap rokok ringan mati akibat kanser paru-paru, strok, serangan jantung, dan emfisema setiap hari. Rokok ringan tidak bermakna terdapat kurang risiko berbanding dengan merokok rokok biasa.

Anda tertekan apabila berhenti

Seperti yang dijelaskan di atas, berhenti merokok boleh menyebabkan perubahan mood. Walau bagaimanapun, sesetengah orang percaya bahawa perubahan mood dalam jangka pendek boleh membawa kepada kemurungan. Kebanyakan orang yang mendapat kemurungan selepas berhenti adalah mereka yang sudah mempunyai risiko yang tinggi atau sejarah kemurungan.

Berita baiknya adalah kemurungan boleh dirawat dengan kombinasi ubat-ubatan yang betul  dan kaunseling. Mendapatkan rawatan profesional yang betul boleh membantu anda menyelesaikan kedua-dua keadaan ini.

Berhenti “cold turkey” adalah satu-satunya cara untuk berhenti

Sesetengah perokok berpendapat bahawa berhenti secara tiba-tiba adalah pendekatan terbaik dan tekad adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk mengawal keinginan merokok. Ia sebahagiannya betul: Komitmen adalah penting. Tetapi perokok lebih cenderung untuk berjaya berhenti jika mereka mengambil khidmat kaunseling dan ubat berhenti merokok, termasuk nikotin (gusi, tampalan, lozenges, inhaler, semburan hidung) dan ubat preskripsi zyban (bupropion) dan chantix (varenicline).

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Anda mempunyai niat untuk berhenti merokok semasa Ramadan? Klik artikel ini untuk 5 tip berkesan yang boleh jadikan bulan puasa kali ini lebih bermakna!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/05/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Main-main! AMARAN Perokok 14x Ganda Lebih Mudah Dijangkiti COVID-19

  Tiada siapa yang boleh sangkal bahawa merokok boleh menyebabkan jangkitan virus korona baharu (COVID-19). Patut ke anda berhenti merokok?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 30/03/2020 . 4 minit bacaan

  Selalu Orang Kata Perut Jadi Buncit Kalau Mandi Lepas Makan, Adakah Ia Mengarut Atau Benar?

  Kalau sebut mengenai perut buncit, pasti ramai individu mahu mengelakkannya. Maka wujudlah pelbagai jenis mitos berkaitan kesihatan perut ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 27/02/2020 . 3 minit bacaan

  Vape BUKAN Idea Bagus Sebagai Pengganti Rokok, Kes Kematian Evali Ini Antara Sebabnya!

  Terdapat kes yang memberikan persepsi bahawa penggunaan vape bukanlah satu idea yang bagus bagi menggantikan rokok. Ikuti artikel ini untuk maklumat lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 04/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  perokok pasif

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  tiub fallopio tersumbat

  9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan