backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Disenteri

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Disenteri?

Disentri adalah penyakit usus yang disebabkan oleh bakteria seperti salmonella dan shigella. Bakteria ini boleh merebak melalui sentuhan terus dengan bakteria di dalam najis. Bakteria-bakteria tersebut juga boleh tersebar melalui makanan yang tercemar atau dengan minum atau berenang di dalam air yang tercemar.

Apakah kebarangkalian Disenteri?

Disentri adalah penyakit usus yang disebabkan oleh bakteria seperti salmonella dan shigella. Bakteria ini boleh melalui sentuhan langsung dengan bakteria di dalam najis. Mereka juga boleh disahkan dalam makanan yang tercemar atau dengan minum atau berenang di dalam air yang tercemar.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Disenteri?

Simptom-simptom disenteri yang biasa adalah cirit-birit (biasanya berdarah), demam, dan sakit perut mulai 1 atau 2 hari selepas anda terdedah kepada bakteria. Disenteri biasanya dialami dari 5 hingga 7 hari. Dalam sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak kecil dan orang dewasa yang lebih tua, cirit-birit boleh menjadi sangat teruk sampai perlu tinggal di hospital. Sesetengah orang yang dijangkiti mungkin tidak mengalami sebarang gejala sama sekali tetapi mungkin masih menjangkitkan bakteria tersebut kepada orang lain.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang mana-mana gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi doktor anda jika ada mengalami: cirit-birit berdarah atau cirit-birit yang cukup teruk untuk menyebabkan penurunan berat badan dan dehidrasi. Juga, hubungi doktor anda jika anda atau anak anda mempunyai cirit-birit dan demam 38°C atau lebih tinggi.

Punca

Apakah punca Disenteri?

Disenteri boleh disebabkan beberapa punca. Jangkitan bakteria adalah penyebab utama disenteri. Jangkitan ini termasuk Shigella, Campylobacter, E. coli, dan spesies bakteria Salmonella.

Disenteri tersebar apabila bakteria di dalam najis anda atau pada jari-jari yang kotor ditelan. Tabiat mencuci tangan dengan sambil lewa dan makan makanan yang tercemar boleh menyebabkan keadaan ini. Disenteri sering berlaku di pusat jagaan harian, rumah penjagaan, kem pelarian, dan tempat-tempat lain di mana keadaan yang penuh sesak dan sanitasi yang kurang baik.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Disenteri?

Terdapat banyak faktor risiko untuk disenteri, seperti:

  • Anak kecil. Jangkitan disenteri adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur antara 2 dan 4 tahun.
  • Menginap di perumahan kumpulan atau mengambil bahagian dalam aktiviti berkumpulan. Hubungan rapat dengan orang lain menyebarkan bakteria kepada ramai orang. Wabak Shigella lebih kerap berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak, kolam renang komuniti, rumah penjagaan, penjara dan berek tentera.
  • Hidup atau melancong ke kawasan-kawasan yang kurang sanitasi. Orang yang tinggal atau melancong di negara-negara membangun lebih cenderung untuk mendapat jangkitan shigella.
  • Merupakan lelaki gay yang aktif secara seksual. Lelaki yang mempunyai hubungan seks dengan lelaki berisiko tinggi kerana hubungan oral-dubur langsung atau tidak langsung.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Disenteri didiagnosis?

Kerana banyak penyakit yang berbeza boleh menyebabkan demam dan cirit-birit berdarah, ujian makmal adalah cara terbaik untuk mendiagnosis disenteri. Doktor anda berkemungkinan besar akan melakukan ujian fizikal dan menanyakan soalan mengenai gejala, makanan yang baru dimakan, dan persekitaran kerja dan rumah anda. Kultur najis mengesahkan diagnosis. Ujian darah boleh dilakukan jika gejala-gejala anda teruk atau untuk mengetepikan sebab-sebab lain.

Bagaimana pesakit Disenteri dirawat?

Matlamat rawatan untuk jangkitan adalah menggantikan cecair yang hilang dari cirit-birit dan mungkin merupakan rawatan yang anda perlukan, terutamanya jika kesihatan anda secara umumnya baik dan jangkitan disenteri anda adalah ringan. Pilihan rawatan anda mungkin termasuk:

Antibiotik

Antibiotik juga mungkin diperlukan untuk bayi, orang tua dan orang yang mempunyai jangkitan HIV, dan juga dalam keadaan di mana terdapat risiko yang tinggi untuk menyebarkan penyakit.

Penggantian cecair dan garam

Bagi orang dewasa yang umumnya sihat, minum air mungkin cukup untuk mengatasi kesan dehidrasi akibat cirit-birit. Kanak-kanak mungkin mendapat manfaat daripada larutan rehidrasi oral, seperti Pedialyte.

Kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami dehidrasi teruk memerlukan rawatan di bilik kecemasan hospital, di mana mereka boleh menerima garam dan cecair melalui vena(intravena), bukannya melalui mulut. Penghidratan intravena membekalkan tubuh dengan air dan nutrien penting lebih cepat daripada larutan oral.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Disenteri?

Perubahan gaya hidup dan remedi di rumah boleh membantu anda menghadapi disenteri:

  • Basuh tangan anda menggunakan sabun dengan kerap dan hati-hati.
  • Jika anak anda menggunakan lampin dan mengalami jangkitan bakteria, selepas menukar lampin, lap di kawasan yang digunakan untuk menukar lampin dengan disinfektan seperti peluntur isi rumah yang dilarutkan dan buang lampin ke dalam tong sampah tertutup. Kemudian basuh tangan anda dengan sabun dan air suam.
  • Orang yang mempunyai jangkitan bakteria tidak boleh menyediakan makanan atau menuangkan air untuk orang lain. Bakteria hadir dalam cirit-birit orang yang mengalami shigellosis selama 1 atau 2 minggu selepas gejala telah berhenti.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal · Disemak pada 27/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan