backup og meta

Ramai Pasangan Bercerai Ketika Kuarantin, Apa Nak Buat Jika Bosan Terkurung Di Rumah?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 20/04/2020

  Ramai Pasangan Bercerai Ketika Kuarantin, Apa Nak Buat Jika Bosan Terkurung Di Rumah?

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

  Dunia kini sedang berhadapan dengan pandemik COVID-19. Disebabkan itu, pelbagai langkah keselamatan dan kesihatan telah diwujudkan oleh semua negara di seantero dunia untuk memerangi penularan virus korona baharu ini.

  Di beberapa buah negara yang terjejas teruk seperti China dan Itali, perintah lockdown telah dikeluarkan untuk menyekat segala pergerakan rakyat dari keluar dan masuk di negara terbabit dalam usaha membendung penularan wabak COVID-19.

  [covid_19]

  Sementara di Malaysia, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan bermula 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020. Sekiranya jumlah kes masih dilihat meningkat, tidak mustahil negara kita juga berkemungkinan untuk lockdown.

  Ini adalah langkah yang sangat wajar dilakukan oleh pihak kerajaan setiap negara untuk mengehadkan pergerakan dan menggalakkan kuarantin dalam kalangan rakyat bagi mengurangkan jumlah kes positif COVID-19.

  Pun begitu, ada pula berlaku kes yang membimbangkan akibat dari langkah kuarantin yang dibuat di China. Ingin tahu apakah kes tersebut? Jom kita sama-sama ikuti artikel ini dengan lebih lanjut!

  Ramai pasangan di China bercerai akibat kuarantin terlalu lama?

  bercerai

  Menurut laporan, terdapat ramai pasangan di bandar besar seperti Xi’an, Dazhou dan Tongchuan di China telah memohon untuk bercerai dengan pasangannya. Perkara ini juga telah menjadi topik perbincangan hangat di Weibo, laman sesawang sosial yang popular dalam kalangan masyarakat China.

  Persoalannya, apakah sebab perkara ini terjadi? Tabloid Global Times menyatakan mungkin terdapat 2 sebab utama yang mengakibatkan berlakunya perkara ini.

  Pertama, Pejabat Pendaftaran Perkahwinan baru sahaja dibuka semula selepas ditutup buat sekian waktu untuk mematuhi perintah lockdown di negara China.

  Kedua, ramai pasangan China dikatakan menuntut cerai akibat dari kuarantin yang terlalu lama sekali gus mencipta pelbagai drama dan konflik dalam rumah tangga mereka.

  Pun begitu, ramai dalam kalangan mereka yang tidak jadi untuk bercerai atau akan berasa menyesal selepas melakukannya. Ini membuktikan perintah kuarantin yang dijalankan bagi membendung penularan COVID-19 ini bukan sahaja akan menjejaskan kesihatan individu malah boleh merosakkan keharmonian rumah tangga.

  Bercerai bukan satu pilihan yang wajar untuk suami isteri

  COVID-19

  Tidak dinafikan, suasana ketika pandemik COVID-19 ini adalah sangat membimbangkan. Perintah lockdown di sesebuah negara telah mengakibatkan isi rumah terpaksa ‘berkurung’ di dalam rumah sahaja.

  Keadaan yang memaksa pasangan suami isteri melakukan kuarantin di rumah ini tentu sahaja akan mengakibatkan stres, depresi, bosan, lemah dan lesu ekoran pergerakan yang sangat terbatas.

  Namun, adalah lebih baik jika kita pandang ia dari sudut positif bukan? Apa kata jika kalian menganggap ini adalah satu peluang untuk anda dan pasangan honeymoon di rumah sendiri?

  Jadi, seiring dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berlangsung kini, usahlah kita mencari salah, menuding jari atau bermasam muka dengan pasangan. Ini hanya akan memburukkan lagi keadaan yang sudah sedia teruk dengan penularan COVID-19.

  Ini merupakan beberapa tip yang suami isteri wajar amalkan ketika sedang kuarantin di rumah:

  #1. Saling bantu-membantu antara satu sama lain

  Daripada berkelahi, apa kata anda dan pasangan saling bantu-membantu antara satu sama lain dalam hal membersihkan rumah, mencuci pinggan mangkuk, membasuh pakaian dan lain-lain? Dengan ini, dapatlah kalian semua bekerjasama dan mengisi masa lapang masing-masing.

  #2. Menegur dengan bersopan tanpa memarahi

  Jika anda terlihat anak anda yang masih kecil berdegil untuk bermain dengan kawan di luar rumah, jangan sesekali memarahinya. Sebaliknya, cuba tegur dengan bersopan agar tiada pihak yang kecil hati. Ia sudah tentu akan membuat rumah tangga kalian lebih aman dan harmoni.

  #3. Ajar anak-anak mengenai COVID-19

  Kebanyakan kanak-kanak masih kurang mengerti mengenai bahaya virus korona baharu ini. Oleh itu, sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk mengajar anak-anak tentang pandemik yang melanda dunia ini. Jelaskan kepada mereka dengan terperinci agar mereka faham dengan situasi dunia sekarang.

  #4. Adakan mesyuarat keluarga

  Sebagai ibu bapa, kalian perlu menjadi nakhoda dalam keluarga. Oleh itu, adakan mesyuarat keluarga untuk sama-sama membincangkan peranan yang perlu dimainkan masing-masing.

  Mungkin sebagai ayah, anda adalah orang yang bertanggungjawab memastikan bekalan makanan dan minuman mencukupi sepanjang tempoh separa lockdown ini berlangsung.

  Sebagai ibu pula, mungkin tanggungjawab anda adalah untuk memastikan anak-anak tidak keluar rumah dan mengamalkan kebersihan serta kerap mencuci tangan dengan sabun dan air sentiasa.

  Anak-anak juga tidak wajar diketepikan. Mungkin kalian boleh membantu dengan menawarkan diri untuk melakukan kerja-kerja di rumah? Ia tidak begitu sukar bukan?

  Dengan langkah-langkah ini, maka keharmonian di dalam rumah tangga sepanjang tempoh kuarantin ini dapat dicapai. Jadikanlah kes pasangan bercerai di China ini sebagai satu pedoman buat kalian.

  [mc4wp_form id=’115319″]

  Akhir kata, marilah kita sama-sama memerangi wabak COVID-19 ini demi masa depan dunia yang lebih cerah!

  #HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 20/04/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan