Kalkulator BMR

BMR atau kadar metabolik basal adalah jumlah kalori yang diperlukan oleh badan anda untuk menjalankan fungsi asas, termasuk bernafas.
Untuk kira BMR anda, kami perlukan informasi ini..
 
Lelaki
Wanita
Pilih jantina anda...
Please enter your height in cm
Please enter your weight in kg
Please enter your age

Apa itu Kadar Metabolisme Asas (BMR)?

Kadar Metabolisme Asas atau BMR adalah kadar keseluruhan kalori yang diperlukan untuk badan menjalankan fungsi utamanya, termasuk bernafas dan memastikan jantung sentiasa berdegup. BMR tidak mengambil kira sebarang aktiviti fizikal lain. Memandangkan badan memerlukan tenaga untuk melakukan aktiviti mudah seperti berjalan dan membuat kerja harian, kadar keseluruhan kalori harian yang diperlukan adalah lebih tinggi berbanding BMR.

Berapakah kadar kalori yang diperlukan?

Kalori merupakan unit perkiraan tenaga. Kita memerluka kalori untuk terus hidup. Tanpa kalori, sel-sel tubuh badan tidak dapat berfungsi sepenuhnya, malah jantung pun akan berhenti berdegup. Kita boleh mendaptkan tenaga daripada makanan dan minuman, diet yang mempunyai nilai kalori rendah atau tinggi berbanding keperluan kalori harian anda akan mengakibatkan anda terdedah kepada risiko kesihatan yang serius.

Kalori yang diperlukan adalah nilai kalori sehari yang digunakan oleh badan bagi menjalankan fungsi utama dan menggerakkan aktiviti harian anda. Jika anda sudah mengetahui berapa banyak kadar kalori harian yang diperlukan, anda boleh merancang diet dan pola pemakanan anda.

 

Berapakah kadar kalori dalam makanan saya?

Gunakan jadual dibawah bagi menggangar jumlah kalori dalam makanan dan minuman yang anda ambil setiap hari.