home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Tip Berguna MENCEGAH Batu Karang, Tak Sanggup Lagi Hadapi Kesakitannya Itu!

5 Tip Berguna MENCEGAH Batu Karang, Tak Sanggup Lagi Hadapi Kesakitannya Itu!

Jika anda pernah mempunyai batu karang, sudah pasti anda tidak mungkin akan melupakannya. Kesakitan yang tidak tertanggung, datang dalam gelombang sehingga batu kecil melalui saluran air kencing dan keluar dari badan.

Bagi kebanyakan orang, batu karang bukan satu perkara dalam satu masa tetapi kira-kira separuh daripada orang yang mempunyainya satu, yang lain akan muncul dalam tempoh tujuh tahun tanpa langkah pencegahan.

Tip Mencegah Batu Karang

1. Kekal dehidrasi

Pengambilan air yang banyak akan mencairkan bahan dalam air kencing yang menjadi penyebab kepada batu karang. Dapatkan air yang membolehkan ada membuang air kecil 2 liter sehari atau kira-kira 8 cawan.

Sekiranya tidak, pengeluaran urin anda akan rendah. Ini bermakna air kencing anda lebih pekat dan sukar menguraikan garam dalam air kencing yang menyebabkan batu karang terbentuk.

Jus lemon atau oren juga adalah pilihan terbaik kerana ia mengandungi sitrat yang boleh menghalang pembentukan batu.

Anda boleh mengetahui sama ada anda terhidrasi atau sebaliknya dengan melihat warna air kencing, ia seharusnya jernih atau kuning pucat. Sekiranya gelap, anda perlu minum lebih banyak lagi.

2. Dapatkan kalsium secukupnya

Batu karang yang biasa dialami oleh kebanyakan orang adalah batu kalsium oxalate yang mana menyebakan kebanyakannya percaya bahawa mereka harus mengelakkan pengambilan kalsium. Sebaliknya, diet rendah kalsium boleh meningkatkan risiko batu karang dan risiko osteoporosis anda.

Sebaiknya, dapatkan kalsium daripada makanan. Ini kerana beberapa kajian telah mengaitkan makanan tambahan kalsium kepada batu karang. Lelaki berusia 50 tahun ke atas perlu mendapatkan 1,000 mg (mg) kalsium sehari, bersama dengan 800 hingga 1,000 unit antarabangsa (IU) vitamin D untuk membantu badan menyerap kalsium.

Susu rendah lemak, keju rendah lemak dan yogurt rendah lemak adalah semua pilihan makanan kaya kalsium yang baik.

3. Kurangkan garam

Diet tinggi garam meningkatkan risiko batu karang kalsium. Menurut Yayasan Perawatan Urologi, terlalu banyak garam dalam air kencing menghalang kalsium daripada diserap kembali dari air kencing ke darah. Ini menyebabkan kalsium air kencing tinggi, yang boleh menyebabkan batu karang.

Mengurangkan pengambilan garam membantu mengurangkan kadar kalsium air kencing. Jadi, lebih rendah kalsium air kencing, semakin rendah risiko batu karang. malah , ia juga baik untuk tekanan darah dan jantung.

4. Hadkan protein haiwan

Pengambilan terlalu banyak protein haiwan seperti daging merah, ayam, telur dan makanan laut akan meningkatkan tahap asid urik dan boleh menyebabkan batu karang. Diet tinggi protein juga akan mengurangkan kadar sitrat iaitu bahan kimia dalam air kencing yang membantu mencegah pembantukan batu karang.

Sekiranya anda terdedah kepada batu karang, hadkan pengambilan daging harian kepada kuantiti yang lebih kecil.

5. Elakkan makanan pembentukan batu

Coklat, bayam, teh dan kekacang kaya dengan oxalate, manakala kola kaya dengan fosfat. Kedua-duanya dapat menyumbang kepada batu karang. Sekiranya anda mengalami batu karang, doktor mungkin menasihatkan anda untuk mengelakkan makanan ini atau mengambilnya dalam jumlah yang lebih kecil.

Bagi orang lain, makanan dan minuman tertentu tidak mungkin mencetuskan batu karang kecuali dimakan dalam jumlah yang sangat tinggi. Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang mengambil vitamin C berdos tinggi dalam bentuk suplemen adalah sedikit lebih tinggi risiko batu karang. Ini mungkin kerana tubuh menukarkan vitamin C menjadi oxalate.

Selain itu, berbincang dengan doktor anda mengenai langkah pencegahan yang sewajarnya. Jika anda terdedah kepada beberapa jenis batu karang, ubat-ubatan tertentu mungkin dapat membantu mengawal jumlah bahan yang ada di dalam air kencing anda. Jenis ubat yang ditetapkan bergantung pada jenis batu karang yang anda alami.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Ways to Prevent Kidney Stones https://www.healthline.com/health/kidney-health/how-to-prevent-kidney-stones Accessed on Aug 1, 2018.

5 steps for preventing kidney stones https://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721 Accessed on Aug 1, 2018.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada [date}
x