backup og meta

Perkaitan Antara Diet dan Batu Karang

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  Perkaitan Antara Diet dan Batu Karang

  Batu karang adalah organ yang terletak di bawah hati dan berbentuk seperti pir kecil. Batu karang adalah mendapan kristal padat yang terbentuk dalam pundi hempedu. Tiada bukti jelas mengenai apa yang menjadi punca batu karang, tetapi banyak kajian mendapati ada kaitan antara diet dan batu karang.

  Apa itu Batu Karang?

  Terdapat 2 jenis batu karang utama. Satu adalah batu kolesterol yang dinamakan sempena kompaun utamanya: kolesterol. Batu karang kolesterol mempunyai warna kuning kehijauan.

  Satu lagi dipanggil batu pigmen. Saiznya lebih kecil dan berwarna gelap berbanding dengan kolesterol.

  Apa yang menyumbang kepada batu karang?

  Jumlah bilirubin dan garam yang berlebihan

  Hati anda menghasilkan bilirubin dan pengambilan makanan akan menentukan tahap kolesterol anda. Batu pigmen terdiri daripada garam kalsium dan bilirubin. Lebihan salah satu akan menyebabkan batu karang terbentuk.

  Genetik, berat badan, masalah pundi hempedu dan diet semua mengambil bahagian pada proses pembentukan batu karang.

  Tahap kolesterol dan lemak darah

  Individu berlebihan berat badan dan diabetes biasanya mempunyai peluang lebih tinggi kerana kadar kolesterol dan lemak mereka terlalu tinggi untuk pundi hempedu berfungsi normal dan mengosongkannya sendiri dengan baik.

  Perubahan pantas dalam berat badan

  Satu penyelidikan mendapati bahawa puasa dan kehilangan berat badan terlalu cepat juga boleh menyebabkan batu karang. Bunyi seperti suatu yang pelik, penurunan sejumlah besar berat badan dalam jangka masa singkat dan menyekat pengambilan makanan dengan berpuasa boleh memberi tekanan pada hati anda. Oleh itu, ia akan menghasilkan kolesterol tambahan dan membuatkan pundi hempedu anda memerah lebih banyak daripada yang sepatutnya. Oleh itu, anda kehilangan beberapa kilogram lemak tetapi juga mengalu-alukan beberapa batu yang tidak diundang dalam sistem anda.

  Perubahan hormon estrogen

  Estrogen juga memainkan peranan buruk dalam proses ini. Ini meningkatkan kolesterol darah dan melambatkan pergerakan pundi hempedu. Para saintis membuktikan bahawa wanita, terutamanya mereka yang berusia melebihi 40 tahun lebih cenderung membentuk batu karang daripada lelaki dalam kumpulan umur yang sama. Oleh itu, beberapa ubatan yang direkodkan mengandungi estrogen seperti pil perancang, ubat-ubatan digunakan untuk masalah berkaitan menopause atau kehamilan boleh meningkatkan risiko mendapat batu karang.

  Apakah simptom batu karang?

  Walaupun kebanyakan batu karang ditunjukkan sebagai “very silent”, tanpa tanda atau simptom, terdapat beberapa kes yang mana individu mengalami kesakitan teruk dalam perut, demam, mual lebih daripada 5 jam. Ini didiagnosis sebagai “serangan batu karang” dan perlu dirawat secara profesional segera.

  Rawatan untuk batu karang

  Jika seseorang menghadapi serangan batu karang, doktor peribadinya akan berunding dengan mereka rawatan yang betul. Sesetengah individu akan ditetapkan dengan ubat-ubatan manakala sesetengahnya perlu menjalani pembedahan. Kedengaran lebih menakutkan daripada yang sebenar. Kebanyakan pesakit boleh pulang ke rumah pada hari berkenaan atau sehari selepas itu.

  Bagaimana mencegah batu karang?

  Tiada pencegahan untuk batu karang. Walau bagaimanapun, dengan menukar diet, kita lebih banyak dapat mengawal batu karang dan mengurangkan risiko pembentukan batu karang. Cuba kurangkan telur, daging berlemak, produk tenusu serta makanan bergoreng, diproses dan ditapis kerana ia dikaitkan dengan pembentukan batu karang. Tambahan pula, cuba tambahkan lebih banyak produk bijirin, makanan tinggi serat, kekacang, biji benih da ikan berlemak untuk diet anda.

  Tambahan pula, cubalah untuk menambah lebih banyak produk bijirin, makanan yang tinggi serat, kacang, benih dan ikan berlemak untuk diet anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan