Tidak Cukup Tidur Dan Terlebih Tidur Gandakan Risiko Kematian Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pengkaji daripada University of Warwick dan juga University College London, mereka telah mendapati tidak mendapatkan waktu tidur yang mencukupi dikaitkan dengan peningkatan risiko lebih dua kali ganda untuk kematian akibat daripada penyakit-penyakit kardiovaskular. Apa yang lebih menarik adalah mereka turut menemui peningkatan risiko yang sama dalam kalangan mereka yang terlebih tidur tetapi bukan daripada penyakit-penyakit kardiovaskular. 

Pengorbanan waktu tidur mengorbankan anda

Kajian yang diberi nama ‘Whitehall II study’ itu melihat bagaimana perbezaan dalam corak tidur mempengaruhi kadar kematian 10,308 orang anggota kerajaan. Kajian ini juga turut mengambil pemalar-pemalar yang lain seperti jantina, umur, tahap perkahwinan, taraf pekerjaan, status merokok, aktiviti fizikal, pengambilan minuman beralkohol, bacaan tekanan darah, kandungan kolesterol, dan juga indeks jisim badan. Selepas mengambil kira pemalar-pemalar ini, mereka berupaya untuk mengasingkan kesan corak tidur yang berbeza selama 5 tahun ke atas kadar kematian untuk tempoh 11 hingga 17 tahun selepas itu. Mereka yang memotong waktu tidur mereka daripada 7 jam kepada 5 jam, terdedah kepada risiko sebanyak 1.7 kali ganda untuk kematian daripada punca-punca lain yang pelbagai, dan 2 kali ganda risiko untuk kematian akibat daripada masalah kardiovaskular.

Masalah tidur yang tidak cukup dan juga gangguan ketika tidur adalah masalah yang cukup lazim dalam masyarakat zaman sekarang (industrialised societies). Perubahan yang disebabkan oleh pengaruh kerja dan masa lapang untuk aktiviti peribadi ini mendorong kepada peningkatan dalam kes letih lesu dan mengantuk waktu pagi yang lebih tinggi berbanding dekad-dekad yang lalu. Terdapat juga beberapa perkara lain yang mempengaruhi waktu tidur dan juga durasi tidur seseorang. Antaranya adalah ubat dan bahan psikotropik yang mereka ambil, tabiat ‘burung hantu’, dan juga keadaan tempat tinggal atau persekitaran seseorang itu.

Terlebih yang perlu dikurangkan

Apa yang telah menarik perhatian para pengkaji adalah corak tidur yang melebihi tempoh 8 jam untuk setiap malam juga turut dikaitkan dengan peningkatan dalam kadar kematian. Walau bagaimanapun, perbezaan utama berbanding mereka yang tidak cukup tidur adalah peningkatan kematian dalam kumpulan yang terlebih tidur tidak didominasi oleh punca-punca kardiovaskular.

Tidur yang singkat dikaitkan dengan peningkatan berat badan, tekanan darah tinggi dan juga kencing manis jenis 2. Tidak ada kaitan untuk waktu tidur malam yang panjang dengan mekanisma penyakit-penyakit yang disebut tadi. Sebaliknya, mereka yang terlebih tidur (tempoh tidur malam yang lebih panjang) dikaitkan dengan simptom kepada penyakit-penyakit seperti kemurungan, status sosioekonomi yang rendah dan juga keletihan akibat penyakit kanser.

Kepentingan tidur

Tidur memainkan peranan yang penting untuk pemulihan badan dan juga pemprosesan memori. Ketika tidur, berlakunya penjanaan hormon-hormon tumbesaran dan juga pemulihan sel-sel badan. Untuk itu, kanak-kanak yang sedang membesar disarankan untuk mendapatkan tidur yang mencukupi bagi memperoleh tumbesaran yang optimum. Selain itu, penghapusan sisa metabolik daripada penghasilan tenaga juga turut berlaku ketika tidur, membantu untuk seseorang itu rasa lebih segar dan bertenaga. Sistem imun juga dipengaruhi oleh tidur, dengan tidur yang mencukupi dapat memastikan sistem imun berada pada tahap yang optimum. Dari sudut memori pula, kajian mendapati ketika tidur, otak kita berfungsi untuk menukarkan memori jangka pendek kepada memori jangka panjang. 

Bagi tujuan pencegahan, penemuan kajian ‘Whitehall II study’ ini menyarankan waktu tidur 7 jam setiap malam secara konsisten sebagai jumlah waktu tidur malam yang terbaik untuk kesihatan yang optimum selain dikaitkan dengan pengurangan risiko untuk menghidap penyakit. Seperti kebanyakan perkara lain, terkurang atau terlebih adalah tidak sihat dan nilai optimum menjadi sasaran. Perlu diingatkan kajian ini menggambarkan hubungan kaitan secara kaitan dan bukannya sebagai punca yang definitif. Untuk itu, waktu tidur yang mencukupi perlu disertakan dengan gaya hidup yang sihat.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan ataupun rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nafsu Berahi Hilang Akibat Tak Cukup Tidur? Ini Kesan Jika Anda Tak Jaga Waktu Tidur!

  Rasa mengantuk sebab tak cukup tidur boleh menyebabkan nafsu seks anda kurang. Ini boleh mengganggu kemesraan di antara anda dan pasangan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Mengimpikan Kehidupan Seks Yang HEBAT Bersama Pasangan, Ini Rahsia Yang Harus Anda Buat

  Anda mengimpikan kehidupan seks yang lebih hot bersama pasangan? Mahu melakukan sesuatu yang berbeza? Boleh! Hanya pastikan anda cukup tidur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 30/06/2020 . 3 minit bacaan

  PERHATIAN! Masalah Kurang Tidur Boleh Membunuh!

  Masalah kurang tidur tidak asing dalam kalangan masyarakat umum. Tetapi, tahukah anda akibat dan bahaya kurang tidur dan akibatnya terhadap kesihatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 05/03/2020 . 4 minit bacaan

  Tahukah Anda Bahawa Adakalanya Genetik Anda Sendiri Yang Sebabkan Tidur Anda Terganggu?

  Ada satu kajian mendapati, bukan hanya persekitaran tetapi faktor genetik turut menjadi penyebab terbaharu yang menjejaskan kualiti tidur anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 09/04/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan tabiat buruk pada wajah

  Tak Guna Membazir Beli Produk Anti Penuaan Mahal-Mahal Jika Masih Buat Tabiat Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  tak cukup tidur

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  hormon tak seimbang

  Wanita Selalu Dikaitkan Dengan Hormon Tidak Seimbang, Apa Punca Sekejap Marah, Sekejap Sedih?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan
  waktu tidur

  Waktu Tidur Setiap Orang Berbeza, Kalau Nak Sihat Patuhi Jam Tidur Ini Ikut Peringkat Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 08/09/2020 . 3 minit bacaan