home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

9 Perkara Mengejutkan Yang Menyebabkan Alergi

9 Perkara Mengejutkan Yang Menyebabkan Alergi

Walaupun ia mungkin kedengaran pelik tetapi ini 9 perkara boleh menjadi sebab seseorang mengalami alahan.

Reptilia

Ia adalah perkara baru bahawa kucing, anjing atau haiwan berbulu yang lain boleh menyebabkan alahan. Walau bagaimanapun, reptilia boleh menjadi penyebab alahan untuk anda juga. Sistem imun anda menganggap protein kecil pada kulit reptilia sebagai zarah negatif. Oleh itu, ia membawa simptom alahan seperti gatal mata, hidung berair, atau asma.

Senaman

Seseorang mungkin keliru antara anafilaksis yang disebabkan oleh senaman dan asma yang disebabkan oleh senaman. Walau bagaimanapun, anafilaksis disebabkan oleh senaman adalah alahan yang disebabkan oleh makanan yang anda makan sebelum bersenam. Berbeza dengan alahan makanan biasa, orang yang mempunyai anafilaksis yang disebabkan oleh senaman tidak menunjukkan apa-apa reaksi sehingga mereka mula melakukan kerja-kerja fizikal. Apabila senaman bermula, simptom kulit dan pernafasan akan muncul. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh makanan seperti makanan laut, saderi, dan keju. Oleh itu, berhati-hati dengan apa yang anda makan.

Lempeng/Pankek

Abaikan pankek kegemaran anda kecuali anda tidak alah kepada mana-mana bahan-bahan dalam makanan. Walau bagaimanapun, pankek sendiri bukanlah punca alahan. Apa yang dipanggil “Sindrom Pancake” adalah alahan yang disebabkan oleh hama, yang boleh ada di dalam kotak yang mengandungi campuran pankek dan bahan-bahan serbuk yang lain.

Kondom

Orang yang alah kepada getah lebih baik berhati-hati terhadap kondom kerana kebanyakannya diperbuat daripada plastik.

Peluh

Dalam keadaan yang panas dan lembap di mana anda mula berpeluh dengan banyak, anda mungkin alah kepada peluh anda sendiri. Alahan ini dipanggil urticaria cholinergic dan ia muncul tanpa diketahui. Tanda-tandanya adalah lebam sedikit menyebabkan kegatalan yang ketara. Walau bagaimanapun, ia akan hilang dengan cepat selepas anda sejuk.

Bulu

Bulu boleh menjadi gatal disebabkan sifatnya. Selain itu, lilin (wax) dirembeskan oleh haiwan berbulu seperti biri-biri boleh menyebabkan alahan kepada orang-orang yang tidak boleh bertolak ansur dengan komponen ini.

Perhiasan

Satu lagi jenis alahan alahan kulit yang disebabkan oleh perhiasan berkualiti rendah. Barang kemas yang berada di bawah standard biasanya mengandungi nikel yang akan menyebabkan ruam merah yang gatal setiap kali anda meletakkan memakainya.

Alkohol

Alkohol boleh mengandungi sulfites yang mana boleh menyebabkan simptom asma kepada pesakit asma. Tanda-tanda ini termasuk hidung tersumbat, batuk dan bersin selepas minum minuman beralkohol.

Buah-buahan didebungakan

Jika bibir atau mulut anda berasa gatal selepas memakan buah-buahan didebungakan, ia adalah tanda tindak balas alahan. Begitu juga, orang yang alah kepada debunga pokok akan berkongsi keadaan yang sama dengan orang yang tidak boleh tahan dengan buah-buahan didebungakan.

Jika anda terdedah kepada alahan, hati-hati dengan apa yang anda berkaitan dengannya. Jika alahan yang terlalu teruk, atau anda seolah-olah tidak boleh mencari puncanya, yang terbaik berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan dan nasihat profesional.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

20 Bizarre Things You Didn’t Know You Could Be Allergic To. http://www.rd.com/health/conditions/weird-allergies/ Accessed January 21, 2017

9 Surprising Allergy Triggers. http://www.womansday.com/health-fitness/womens-health/advice/a1694/9-surprising-allergy-triggers-108412/ Accessed January 21, 2017

9 Surprising Things You Could Be Allergic To. http://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-surprising-allergies Accessed January 21, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel