backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Pemilihan Pencuci Muka yang Sesuai dengan Kulit Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 03/05/2023

Tip Pemilihan Pencuci Muka yang Sesuai dengan Kulit Anda

Setiap rutin penjagaan kulit bermula dengan pencuci muka yang baik. Pencuci muka yang baik menghilangkan kotoran dan minyak yang berlebihan, menyediakan kulit yang bersih dan jelas untuk produk penjagaan kulit yang lain berfungsi. Walau bagaimanapun, mencari pencuci muka yang betul boleh menjadi sangat rumit. Jangan biarkan beratus-ratus jenama dan jenis pencuci muka mengelirukan anda. Pencuci muka yang baik harus dipilih berdasarkan jenis kulit anda.

Jika anda mempunyai kulit yang normal atau berminyak

Pencuci muka berbuih adalah yang terbaik untuk anda kerana bukan sahaja boleh menghilangkan kotoran di permukaan malah dalam liang roma anda. Walau bagaimanapun, pencuci muka yang baik harus memastikan kulit anda kekal licin dan terhidrasi. Banyak pencuci berbuih membersih secara berlebihan, menyebabkan kulit anda merasa ketat dan kering. Anda harus menjauhi produk seperti itu. Rujuk kandungan pencuci muka untuk SLS / SLES dan detergen sulfat lain secara amnya. Bahan-bahan ini biasanya terlalu kuat untuk kulit wajah halus dan boleh menanggalkan minyak semulajadi daripada kulit anda, menyebabkan penghalang kulit menjadi lemah. Disebabkan itu jugalah, sabun bar tidak disarankan untuk kulit anda. Pencuci dengan detergen yang kuat boleh menyebabkan kulit meradang dan juga berjerawat.

Jika anda mempunyai kulit kering atau sensitif

Oleh kerana keupayaan pencuci berbuih membersih secara mendalam, pencuci berbuih biasanya turut melucutkan minyak semula jadi pada kulit kering dan sensitif. Oleh itu, pencuci berkrim atau bersusu lebih sesuai untuk kulit kering / sensitif kerana direka khas untuk membersihkan kulit secara perlahan-lahan dan tetap mengekalkan hidrasi. Anda disarankan dalah untuk mencari agen penghidratan dalam senarai ramuan, seperti asid hyaluronik. Sekiranya kulit anda terlalu sensitif sehingga tidak ada pencuci yang dapat melegakannya, anda boleh mencuba air micellar. Air micellar terdiri daripada micelles, molekul pembersihan minyak kecil. Micelles dapat menarik kotoran dari kulit anda tanpa mengeringkannya. Apa yang perlu anda lakukan adalah merendam beberapa bola kapas dengan air micellar dan lap muka anda sehingga bersih. Anda tidak perlu membilas dengan air selepas itu.

Semoga cadangan di atas dapat membantu anda. Mencari pencuci terbaik yang sesuai untuk anda akan mengambil masa. Anda mungkin perlu mencuba beberapa pencuci sebelum menemui pencuci yang sesuai. Pastikan anda memberi perhatian kepada tindak balas kulit anda kepada setiap pencuci yang anda cuba untuk memastikan kesesuaian. Ringkasnya, pencuci yang baik harus membersih dengan baik sambil mengekalkan kelembapan untuk kulit anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 03/05/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan