home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ketahui Pelbagai Manfaat Vitamin E untuk Kulit Anda

Ketahui Pelbagai Manfaat Vitamin E untuk Kulit Anda

Minyak Vitamin E adalah nutrien dan antioksidan. Menurut National Institutes of Health of Dietary Supplements, ia membantu meneutralkan radikal bebas, yang merosakkan sel dan mungkin menyumbang kepada penyakit kardiovaskular, kanser dan penyakit lain. Dr. Manoj K. Ahuja, Fortis Hospitals berkata, minyak Vitamin E adalah antioksidan yang larut lemak yang kuat yang dapat meremajakan kulit dan kesihatan secara keseluruhan. Ia merangkumi sekumpulan lapan sebatian yang merangkumi tocopherols dan tocotrienols. Minyak Vitamin E dalam bentuk yang paling tulen adalah sangat serba boleh. Ikuti artikel ini dengan lebih lanjut untuk mengetahui mengenai pelbagai lagi manfaat vitamin E untuk kulit anda.

Manfaat Vitamin E untuk Kulit Anda

Bertindak sebagai pelembap

Vitamin E adalah nutrien larut minyak dan dengan itu lebih berat daripada produk larut air. Ia mengembalikan kelembapan yang hilang, dan ini sebabnya ia berfungsi paling baik untuk kulit kering dan rosak, kata Dr Ahuja. Anda boleh campurkan beberapa titisan minyak vitamin E dengan losyen pelembab malam anda dan sapu pada badan anda sebelum tidur.

Merawat selaran matahari

Ambil beberapa titisan minyak vitamin E dan gosokkannya dengan lembut di atas kawasan selaran matahari (sunburn). Menurut Dr Adarsh ​​Kumar, Perubatan Dalaman, vitamin E adalah antioksidan berkuasa yang meneutralkan kesan radikal bebas yang disebabkan oleh radiasi ultraviolet, dengan itu memudarkan selaran matahari.

Anti-penuaan

Jika seseorang menunjukkan tanda-tanda penuaan pramatang seperti kedutan di sekeliling mata, gunakan minyak Vitamin E dua hingga tiga kali seminggu bersama dengan krim biasa anda untuk hasil terbaik. Ia menggalakkan kulit yang sihat, dan membalikkan tanda-tanda penuaan, kata Dr Deepali.

Menyuburkan Kulit

Menurut Dr. Deepali Bhardwaj, Pakar Kulit Kulit di Delhi, vitamin E menjadikan saraf lebih kuat dan membantu dalam menyuburkan kulit anda dari dalam. Pecahkan kapsul Vitamin E dengan pin keselamatan dan sapukan pada wajah untuk kulit lembut dan berseri seperti yang anda mahukan.

Bertindak sebagai agen pembersih

Minyak Vitamin E adalah emolien yang berat dan menjadi cara yang baik untuk menghilangkan kotoran dan pada masa yang sama mengekalkan keseimbangan minyak kulit anda secara serentak. Gunakan beberapa titisan minyak vitamin E pada bola kapas untuk sapu pada muka anda.

Selain untuk kulit, vitamin E juga bagus untuk kanak-kanak. Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya – https://wp.hellodoktor.com/ms/keibubapaan/pemakanan-kanak-kanak/manfaat-vitamin-e-untuk-kanak-kanak/

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Powerful Benefits of Vitamin E Oil for Your Skin https://food.ndtv.com/beauty/10-powerful-benefits-of-vitamin-e-oil-for-your-skin-1646704 Accessed on May 31, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel