Bagaimana Liang Pori Mencipta Masalah Besar Pada Anda

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2019

  Bagaimana Liang Pori Mencipta Masalah Besar Pada Anda

  Semua orang mempunyai liang di kulit mereka. Saiz liang adalahberbeza pada setiap orang. Pori anda, juga dikenali sebagai folikel rambut, adalah penting untuk kesihatan kulit anda. Ia bertanggungjawab menjaga kulit anda terhidrat dan lembap. Berikut adalah beberapa perkara yang anda tidak tahu tentang liang pori anda:

  Kulit berminyak boleh menyebabkan liang besar

  Kajian telah menunjukkan bahawa hubungan antara kulit berminyak dan liang besar. Kelenjar minyak, yang juga dikenali sebagai kelenjar sebum, terletak di dalam liang anda untuk menghasilkan sebum, yang biasa dikenali sebagai minyak. Minyak itu dirembeskan melalui liang pori anda agar kulit anda lembap dan terhidrasi. Apabila anda mempunyai kulit berminyak, kelenjar minyak anda bekerja lebih masa, menyebabkan lebihan minyak ditolak melalui pori anda. Ini boleh meregangkan laing pori dan menjadikannya kelihatan lebih besar.

  Liang besar boleh mengubah tekstur kulit anda

  Apabila liang menjadi membesar, ia boleh menjejaskan permukaan dan tekstur kulit anda. Mereka yang mempunyai liang besar sering mempunyai kulit yang kelihatan kasar. Ini adalah perkara biasa di permukaan hidung dan pipi anda. Saiz liang kadang-kadang lebih terlihat dalam jenis kulit berminyak berbanding dengan jenis kulit kering. Semakin besar pengeluaran minyak, semakin besar liang. Ini boleh memberi kesan kepada keyakinan diri anda.

  Selain kesannya pada bagaimana rupa anda, saiz liang anda dapat menunjukkan beberapa masalah kesihatan kulit.

  Pori besar boleh mengakibatkan rambut cekam

  Apabila kulit menanggalkan lapisan luar sel-sel mati, pori anda menjadi tersumbat dengan sel-sel kulit mati, minyak, dan bakteria. Kelenjar minyak akan terus menghasilkan minyak, menyebabkan liang menjadi lebam dan dijangkiti. Apabila terdapat rambut yang tumbuh di dalam liang, ini boleh mengakibatkan rambut cekam meradang.

  Anda mungkin mempunyai lebih banyak jerawat apabila mempunyai liang besar

  Apabila anda mempunyai liang besar, penting untuk memastikan ia bersih dan tidak tersumbat. Ini boleh mencabar. Dengan liang besar, anda boleh mendapatkan bintik putih (whiteheads) dan bintik hitam (blackheads) dengan mudah. Bintik putih muncul sebagai liang tertutup yang tersumbat dengan sel kulit mati dan minyak, biasanya menunjukkan hujung putih. Bintik hitam muncul sebagai liang terbuka yang tersumbat. Minyak itu dioksidakan oleh udara terbuka, yang menjadikannya kelihatan hitam di hujungnya. Kadang kala bakteria terperangkap dalam liang yang tersumbat, ia boleh menyebabkan keradangan. Ini boleh membawa kepada jerawat yang lebih meradang seperti papules, pustules, nodules, dan sista.

  Peluh tidak dikeluarkan oleh pori anda

  Ramai orang mungkin keliru bahawa peluh dikeluarkan melalui pori anda. Peluh sebenarnya dihasilkan oleh kelenjar peluh anda yang terdapat pada kulit anda. Ia boleh menjejaskan penampilan kulit anda. Apabila peluh mencapai kulit anda, ia boleh meninggalkan garam yang boleh menghalang liang-liang anda, yang berpotensi menyebabkan jerawat.

  Anda tidak boleh mengecilkan liang-liang anda

  Anda mungkin berfikir anda boleh membuatkan liang anda lebih kecil. Malangnya, ini tidak benar. Liang besar biasanya diwarisi melalui gen anda dan tidak dapat diubah. Anda mungkin tidak boleh mengecilkannya tetapi anda boleh meminimumkannya daripada kelihatan. Berikut adalah beberapa tip yang dapat membantu:

  • Gunakan air suam dan pembersih lembut untuk mencuci muka anda. Elakkan menggosok muka anda tetapi lap kering dengan lembut.
  • Cuci muka anda sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk membantu menguruskan kulit berminyak.
  • Gunakan produk yang jelas mengandungi benzoyl peroksida atau asid salisilik untuk mengawal minyak dan bakteria yang menyumbang kepada jerawat. Bahan-bahan ini juga boleh menanggalkan liang, mengurangkan jerawat, dan memperbaiki tekstur kulit.
  • Apabila memilih solekan, sentiasa mencari produk yang bukan komedogenik, yang bermaksud produk yang tidak menyumbatkan liang pori anda. Ia akan dilabelkan pada produk.

  Jika ubat-ubatan di rumah nampaknya tidak berfungsi, berbincang dengan ahli dermatologi anda. Terdapat banyak terapi kosmetik yang boleh membantu penampilan liang. Ini termasuk microdermabrasion, terapi laser, dan pengelupasan kimia. Semua itu, adalah penting untuk bersabar. Ia boleh mengambil masa dua hingga tiga bulan untuk melihat hasil yang ketara. Sekiranya anda mempunyai kerisauan mengenai liang pori anda, sila maklumkan kepada doktor kulit anda.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/11/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan