home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Makanan untuk Kulit Sihat dan Cerah

5 Makanan untuk Kulit Sihat dan Cerah

Anda mungkin berfikir bagaimana pemakanan memberi kesan kepada kesihatan dalaman dan berat badan anda, tetapi makan makanan yang betul juga boleh meningkatkan kualiti kulit anda. Apabila melibatkan kulit ia berkait dengan pemakanan anda. Sila baca artikel ini.

1. Tomato

Makanan berasaskan tomato seperti sos dan jus tomato boleh membantu membersihkan jerawat. Menurut doktor naturopathic dan penulis The Clear Skin Diet (Cumberland House), Alan Logan,lycopene iaitu fitokimia yang membuat tomato merah boleh menurunkan hormon yang mengeluarkan jerawat. Lycopene juga boleh membantu mempertahankan kulit anda dari sinaran UV.

2. Teh hijau

Teh hijau melawan jerawat berdasarkan keupayaannya untuk menurunkan tahap hormon penghasil jerawat yang dipanggil dihydrotestosterone (DHT). Dapatkan tiga hingga lima cawan teh hijau setiap hari untuk mendapatkan manfaat penuh untuk kulit anda. Minuman ini juga penuh dengan antioksidan, yang akan membantu kulit anda kelihatan lebih muda dan lebih sihat.

3. Beri

Beri berwarna gelap seperti beri biru dan ceri penuh dengan antioksidan, yang membantu badan anda melawan kecacatan. Ini kerana jerawat mempunyai tekanan oksidatif yang hebat, sehingga ia sebenarnya menghilangkan antioksidan pada seseorang. Jadi jerawat yang lebih parah dan semakin rendah kadar antioksidan darah anda.

4. Makanan laut

Satu kajian antarabangsa yang diterbitkan dalam Journal of the American College of Nutrition mendapati bahawa orang yang makan makanan yang tinggi ikan dan makanan laut kurang kedutan kulit. Ini mungkin kerana asid lemak omega-3 yang terdapat dalam ikan dan makanan laut memperlahankan proses kedutan.

Penderita jerawat mengambil empat hingga lima hidangan ikan berminyak setiap minggu untuk merawat keadaan itu. Sekiranya anda tidak dapat bayangkan makan banyak ikan, disarankan untuk ambil suplemen minyak ikan.

5. Beras perang

Semak pembungkusan produk kulit anda dan anda mungkin melihat ‘ceramides’ dalam senarai ramuan. Molekul lipid ini yang membantu kulit anda mengekalkan kelembapannya, juga boleh didapati dalam makanan seperti beras perang. Apabila anda makan ceramides secara semula jadi, ia akan dimasukkan ke dalam lapisan luar kulit anda dan membantu mengekalkan penghidratannya. Terdapat kajian klinikal yang menunjukkan bahawa ceramides meningkatkan penghidratan dengan ketara.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 Foods to Eat for Healthy, Glowing Skin http://www.besthealthmag.ca/best-looks/skin/5-foods-to-eat-for-healthy-glowing-skin/6/ Accessed May 24, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x