5 Makanan untuk Kulit Sihat dan Cerah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anda mungkin berfikir bagaimana pemakanan memberi kesan kepada kesihatan dalaman dan berat badan anda, tetapi makan makanan yang betul juga boleh meningkatkan kualiti kulit anda. Apabila melibatkan kulit ia berkait dengan pemakanan anda. Sila baca artikel ini.

1. Tomato

Makanan berasaskan tomato seperti sos dan jus tomato boleh membantu membersihkan jerawat. Menurut doktor naturopathic dan penulis The Clear Skin Diet (Cumberland House), Alan Logan,lycopene iaitu fitokimia yang membuat tomato merah boleh menurunkan hormon yang mengeluarkan jerawat. Lycopene juga boleh membantu mempertahankan kulit anda dari sinaran UV.

2. Teh hijau

Teh hijau melawan jerawat berdasarkan keupayaannya untuk menurunkan tahap hormon penghasil jerawat yang dipanggil dihydrotestosterone (DHT). Dapatkan tiga hingga lima cawan teh hijau setiap hari untuk mendapatkan manfaat penuh untuk kulit anda. Minuman ini juga penuh dengan antioksidan, yang akan membantu kulit anda kelihatan lebih muda dan lebih sihat.

3. Beri

Beri berwarna gelap seperti beri biru dan ceri penuh dengan antioksidan, yang membantu badan anda melawan kecacatan. Ini kerana jerawat mempunyai tekanan oksidatif yang hebat, sehingga ia sebenarnya menghilangkan antioksidan pada seseorang. Jadi jerawat yang lebih parah dan semakin rendah kadar antioksidan darah anda.

4. Makanan laut

Satu kajian antarabangsa yang diterbitkan dalam Journal of the American College of Nutrition mendapati bahawa orang yang makan makanan yang tinggi ikan dan makanan laut kurang kedutan kulit. Ini mungkin kerana asid lemak omega-3 yang terdapat dalam ikan dan makanan laut memperlahankan proses kedutan.

Penderita jerawat mengambil empat hingga lima hidangan ikan berminyak setiap minggu untuk merawat keadaan itu. Sekiranya anda tidak dapat bayangkan makan banyak ikan, disarankan untuk ambil suplemen minyak ikan.

5. Beras perang

Semak pembungkusan produk kulit anda dan anda mungkin melihat ‘ceramides’ dalam senarai ramuan. Molekul lipid ini yang membantu kulit anda mengekalkan kelembapannya, juga boleh didapati dalam makanan seperti beras perang. Apabila anda makan ceramides secara semula jadi, ia akan dimasukkan ke dalam lapisan luar kulit anda dan membantu mengekalkan penghidratannya. Terdapat kajian klinikal yang menunjukkan bahawa ceramides meningkatkan penghidratan dengan ketara.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  serbuk penaik untuk jerawat

  Jangan Pandai-pandai Rawat Jerawat Dengan BAKING SODA! Buruk Kesannya Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  mencuci muka ala korea

  Rahsia Kulit Wajah Cantik Orang Korea, Teknik Double Cleansing, 2x Cuci Muka, Perlu Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 17/07/2020 . 3 minit bacaan

  Ramuan Semulajadi Untuk Kulit Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 20/12/2018 . 2 minit bacaan
  fungsi kulit manusia

  Jom Kita Belajar Struktur dan Fungsi Kulit Manusia! Ia Juga Adalah Pelindung Kita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 18/12/2018 . 2 minit bacaan