home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Kaedah Semula Jadi Menghilangkan Selulit

5 Kaedah Semula Jadi Menghilangkan Selulit

Selulit seolah-olah menjadi salah satu masalah yang melanda banyak wanita hari ini. Kebanyakan sumber bersetuju bahawa penampilan selulit yang berlaku akibat masalah atau ketidakseimbangan dalam tisu penghubung dan lemak dalam tubuh seseorang, tetapi terdapat banyak teori mengenai apa yang menyebabkan ketidakseimbangan ini. Bagaimanakah cara untuk menghilangkan selulit?

5 cara menghilangkan selulit

1. Lulur kopi

Lulur kopi juga bermanfaat untuk mengurangkan selulit. Urut dan pengelupasan manfaat kulit dengan merangsang aliran darah / limfa dan kafein di dalam kopi mempunyai kesan pengetatan.

2. Omega-3

Teori lain ialah penggunaan jenis lemak yang salah mengakibatkan ketidakseimbangan asid lemak yang diperlukan oleh badan untuk kulit dan tisu yang licin. Terdapat beberapa bukti pengambilan asid lemak Omega-3 dan vitamin larut lemak yang mencukupi akan membantu mengurangkan selulit dari semasa ke semasa. Selain itu, Omega-3 dan vitamin larut lemak penting untuk banyak fungsi lain dalam badan.

3. Mandi detoks

Teori menyatakan bahawa toksin membina kulit dan lemak menyebabkan selulit. Namun, tiada penemuan bukti saintifik untuk menyokong tuntutan toksin ini dan mandi detoks boleh membantu anda lebih santai dan baik untuk kulit dengan cara yang lain. jadi mereka patut dicuba!

4. Pelembap semula jadi

Sama seperti mandi detoks yang boleh membantu menghilangkan toksin yang membawa kepada masalah kulit (dan mungkin selulit), sentiasa menambah toksin kembali ke kulit dalam bentuk produk kecantikan kimia yang sarat mungkin tidak banyak membantu! Jika anda belum melakukannya, cuba gunakan pilihan semula jadi untuk penjagaan kulit dan pelembab. Cuba minyak kelapa kerana ia berfungsi sebagai pelembap serba guna.

5. Menyeimbangkan hormon

Banyak sumber bersetuju bahawa hormon memainkan peranan besar dalam pembentukan selulit dan keseimbangan hormon yang betul dapat membantu mengurangkan selulit. Walaupun ia tidak menghilangkan selulit, keseimbangan hormon membantu dalam banyak cara lain yang patut dilakukan!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Natural Remedies for Cellulite https://wellnessmama.com/8608/natural-cellulite-remedies/ Accessed May 25, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor