backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Kebenaran Di Sebalik Diet Detoks Yang Perlu Anda Tahu, Tidaklah Nanti Hanya Sia-Sia

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

Kebenaran Di Sebalik Diet Detoks Yang Perlu Anda Tahu, Tidaklah Nanti Hanya Sia-Sia

Cari di internet, anda sering boleh mendapatkan perbincangan kegemaran mengenai tip kecantikan termasuk detoks. Detoks adalah istilah baru untuk menggambarkan pelbagai resipi pemakanan dicipta untuk membersihkan badan, meningkatkan tenaga, dan membantu menurunkan berat badan secara drastik. Rasanya lebih lazat untuk jus atau teh rejimen yang tidak normal, detoks telah menjadi satu trend baru. Walau bagaimanapun, masih terdapat cerita-cerita mistik mengenai trend kecantikan baru yang anda mungkin perlu tahu.

Detoks dan pengurangan berat badan

Walaupun jus minuman detoks atau air telah terbukti tidak menyebabkan kemudaratan kepada badan kita, tetapi tidak bermakna boleh membuktikannya keberkesaannya. Ramai penjual detoks mendakwa bahawa produk detoks memfokuskan untuk mengeluarkan bahan toksik yang kononnya melekat dan menghilangkan lapisan usus ini. Dengan meminum air detoks, anda berasa selesa kerana telah mengeluarkan risiko penyakit. Tanggapan ini tidak benar sama sekali dan kurang bukti saintifik. Usus tidak menyimpan toksin yang boleh membuat anda sakit, dan pembersihan kolon anda tidak perlu pada tahap terbaik dan berbahaya yang lebih teruk.

Badan menyingkirkan toksin dengan sendirinya

Badan kita dicipta dengan fungsi ajaib untuk mengeluarkan toksin secara semula jadi tanpa bantuan daripada mana-mana jus atau teh. Ramai wanita dan juga lelaki sangat tertarik dengan iklan pembersihan badan dengan detoks. Kes ini adalah benar bagi orang yang menjalani diet yang tidak sihat, kurang pemakanan bernutrisi, minum berlebihan, atau ingin menyingkirkan toksin yang dibina dalam badan. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang jelas menunjukkan bahawa detoks boleh membantu anda mengeluarkan toksin daripada badan. Secara umumnya, toksin ditakrifkan sebagai bahan yang dihasilkan daripada proses biologi alam sekitar, tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang boleh menjadi racun kepada manusia. Badan anda boleh menyerap toksin semulajadi dan buatan apabila anda makan makanan, minum air dan bernafas udara.

Adakah ia benar-benar sesuai?

Selain itu, beberapa cara dalam kaedah detoks boleh menjadi terlalu melampau untuk kesihatan. Sebagai contoh, perancangan detoks kebanyakannya memberi tumpuan kepada penghapusan nutrien yang menyebabkan lemak dalam badan. Tetapi pada satu masa, ia kadang-kadang boleh mengeluarkan protein yang boleh meletakkan anda pada risiko malnutrisi. Mereka yang telah meneruskan jus membersihkan ini berisiko ketidakseimbangan elektrolit seperti natrium dan kalium. Amalan detoks yang dipanggil pengairan kolon tidak perlu untuk mengeluarkan lemak sihat, dan tambahan pula oa boleh menyebabkan komplikasi serius seperti cirit-birit atau jangkitan darah. Selain itu, mereka yang mempunyai masalah kesihatan khas seperti mengandung, imuniti yang lemah atau mempunyai penyakit kronik seperti jantung atau masalah buah pinggang tidak perlu minum detoks.

Kesimpulannya, detoks masih kurang kelulusan saintifik untuk keselamatan dan kesan sebenar. Oleh itu, antara pendekatan yang terbaik untuk membuat badan sentiasa kekal sihat tidak termasuk perancangan detoks khas. Daripada menghabiskan wang pada beberapa cara detoks yang mungkin berbahaya, lebih baik dapatkan tidur yang cukup, senaman dan diet seimbang yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Rutin hidup mudah ini akan membantu anda mendapatkan kulit yang berseri, penurunan berat badan yang berterusan dan mencegah pelbagai penyakit.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan