home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Manfaat Makan Tiram Untuk Tingkatkan Kemampuan Seksual

Manfaat Makan Tiram Untuk Tingkatkan Kemampuan Seksual

Bolehkah makanan menaikkan libido anda? Atau ia semua hanya kesan plasebo di kepala anda? Sudah pasti anda telah membaca beribu artikel mengenai makanan seperti tiram untuk meningkatkan libido atau meningkatkan keinginan seksual.

Tetapi berapa banyak yang benar? Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa kesan makanan seperti afrodisiak kebanyakannya adalah hanya daya yang menguatkan deria rasa dalam diri.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

Jadi apakah itu afrodisiak?

tiram

Jika terdapat perkara yang kekal sama di dunia ini sejak dahulu, ia adalah keinginan orang terhadap seks.

Inilah sebab mengapa afrodisiak wujud. Afrosidiak adalah agen yang meningkatkan respon atau keinginan seksual .

Pada masa ini anda boleh mencari afrodisiak dalam bentuk pil seperti Viagra.

Selain pil, setiap budaya mesti mempunyai kepercayaan nenek moyang tentang afrodisiak: coklat, asparagus, dan yang paling popular: tiram.

5 jenis afrodisiak

Dalam afrodisiak kepercayaan zaman dahulu, ia biasanya termasuk dalam 5 jenis:

  1. Adakah anda sudah “panas”? Makanan “panas” adalah makanan yang hangat dan memberikan banyak kelembapan (seperti cili atau kari). Makanan seperti ini dianggap mencetuskan keghairahan “panas” di atas katil. Sementara itu, makanan sejuk mendorong keghairahan “sejuk” – jenis perlahan dan santai.
  2. Jika kelihatan seperti organ seksual … Ya. Tidak kira berapa banyak kita menafikannya, kebanyakan kita semua mempunyai fikiran yang kotor. Sesetengah makanan diakui kelihatan sama dengan alat kelamin. Tiram adalah contoh terbaik. Atau buah-buahan atau sayur-sayuran yang menyerupai zakar seperti timun atau pisang.
  3. Hipotesis pembiakan. Ini adalah kepercayaan umum di Asia bahawa memakan organ-organ pembiakan haiwan, seperti telur salmon, telur puyuh, dan sebagainya boleh menjadikan keinginan seksual dan potensi reproduksi seseorang lebih baik.
  4. Sekiranya ia eksotik, ia mestilah erotik. Makanan jarang dijumpai (dan makanan mahal) dipercayai lebih seksual. Kerang Geoduck adalah contoh yang baik.
  5. Merangsang deria, merangsang keinginan. Makanan yang merangsang pancaindera dengan cara yang menyenangkan difikirkan untuk merangsang keghairahan. Strawberi, sebagai contoh, berwarna merah dan berbentuk seperti jantung jadi ia adalah romantis untuk dimakan.

Adakah tiram sejenis afrodisiak?

tiram

Apabila anda melihat tiram, mereka jatuh ke dalam semua kategori. Tiram boleh dimakan secara mentah (sejuk) atau diproses (panas).

Ia kelihatan seperti faraj. Ia dimakan secara keseluruhan dan sangat mahal. Apabila anda melihat tiram, ia benar-benar merangsang selera: mentah, lembap, lembut dan berkilauan.

Rasa yang memang lazat!

Tidak ada kajian klinikal dari Pentadbiran Makanan dan Ubat (FDA) yang membuktikan bahawa afrodisiak itu berkesan, tetapi mereka juga tiada bukti untuk mengatakan sebaliknya.

Di sudut yang positif, tiram mempunyai zink yang tinggi, yang terbukti dapat meningkatkan tahap testosteron dan sering dipanggil “mineral seks utama”.

Tiram juga mengandungi sejumlah dopamin, iaitu neurotransmitter yang merangsang otak. Jadi, sekurang-kurangnya ia mengandungi potensi yang berguna bagi lelaki.

Apabila anda memakan tiram dalam kuantiti yang banyak, katakan 5 – 7 tiram setiap hari, anda mungkin dapat melihat perbezaannya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Aphrodisiacs: Fact or Fiction? http://www.webmd.com/sex/features/aphrodisiacs-fact-or-fiction#1. Accessed April 26, 2017.
  2. Raw oysters really are aphrodisiacs say scientists (and now is the time to eat them). http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1486054/Raw-oysters-really-are-aphrodisiacs-say-scientists-and-now-is-the-time-to-eat-them.html. Accessed April 26, 2017.
  3. Are oysters an aphrodisiac? http://www.abc.net.au/health/talkinghealth/factbuster/stories/2009/09/24/2695317.htm. Accessed April 26, 2017.
  4. Do aphrodisiacs work? The truth about foods like oysters and chocolate. http://www.cnbc.com/2017/02/14/do-aphrodisiacs-work-the-truth-about-foods-like-oysters-and-chocolate.html. Accessed April 26, 2017.
  5. Aphrodisiacs: Better Sex or Just Bunk? http://www.webmd.com/sex-relationships/features/want-better-sex#1. Accessed April 26, 2017.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh JX Chan Disemak pada 07/04/2021
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x