home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Perkara Menarik Yang Dilakukan Oleh Testosteron Ke Atas Diri Anda

7 Perkara Menarik Yang Dilakukan Oleh Testosteron Ke Atas Diri Anda

Perkara pertama yang datang dalam fikiran anda apabila anda mendengar perkataan “testosteron” mungkin adalah agresif. Tetapi kajian baru dari University of Bonn menunjukkan bahawa hormon yang sering disalah faham ini boleh memupuk tingkah laku awam dan tindak balas jujur.

Pengkaji membuat kajian melibatkan 46 orang yang menerima gel testosteron dan 45 orang dengan gel plasebo. Pada hari berikutnya, kesemua 91 orang telah diminta untuk membaling dadu secara berasingan serta melaporkan nombor yang didapati, dan mendapatkan wang berdasarkan keputusan mereka. Selepas memberikan duit tersebut, para pengkaji mendapati bahawa lelaki yang menerima gel testosteron melaporkan nombor yang mereka perolehi dengan lebih yakin.

Berikut adalah sebabnya: Tahap testosteron boleh meningkatkan rasa bangga dan meningkatkan imej diri mereka.

Tetapi testosteron memberi kesan lebih daripada sekadar membuat anda jujur. Kajian telah mendapati bahawa bukan sahaja hormon mempengaruhi cara anda bertindak-tetapi cara anda bertindak juga boleh mempengaruhi tahap testosteron anda. Berikut adalah enam lagi perkara gila yang testosteron lakukan terhadap diri anda.

Memenangi Hati Wanita

Pengkaji dari Wayne State University membuat perbandingan antara dua kumpulan lelaki bersaingan dalam memenangi perhatian seorang wanita dan mendapati bahawa lelaki dengan testosteron yang lebih rendah langsung tidak mempunyai peluang. Lelaki dengan tahap testosteron yang tinggilebih yakin, mampu mengawal perbualan, dan leboh serasi dengan wanita.

Mengelakkan Kematian Awal

Apa yang boleh “T” lakukan untuk anda? Testosteron yang rendah telah dikaitkan dengan diabetes jenis 2 dan obesiti. Tambahan lagi, beberapa kajian telah menyatakan bahawa lelaki dengan tahap testosteron yang lebih rendah mempunyai peluang lebih besar untuk mengidap penyakit jantung.

Membantu Wanita Dalam Hubungan Seksual

Testosteron juga memberikan manfaat terhadap wanita. Menurut kajian dari University of Michigan pada tahun 2009, wanita dengan tahap testosteron yang lebih tinggi dilaporkan lebih yakin dalam menghadapi hubungan seksual. Pengkaji mendapati bahawa wanita yang mempunyai tahap hormon yang tinggi mendapati seks lebih aman, santai, dan selesa. Kajian lalu juga telah menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai tahap testosteron mempunyai lebih banyak seks dan lebih cenderung untuk mencapai orgasme.

Menyamakan Dorongan Seksual Antara Pasangan

Adakah anda tahu bahawa badan mengalami tahap testosteron berbeza mengikut kitaran haid? Dalam satu kajian yang dalam jurnal Hormones dan Behavior, pengkaji mendapati bahawa testosteron anda mencapai kemuncaknya setiap 28 hari dan juga pada hujung minggu-waktu di mana lelaki melaporkan mempunyai hubungan seks paling kerap.

Menjadi Optimis

Testosteron ternyata memberikan keyakinan dan sifat optimis kepada seseorang menurut kajian dalam The Archives of Sexual Behavior. Jika anda kurang berkeyakinan, anda boleh cuba “naikkan” tahap hormon anda.

Menyebabkan Krisis Kewangan

Pengkaji membuat kajian melibatkan 98 orang untuk membandingkan tahap testosteron mereka dengan kesanggupan mereka untuk mengambil risiko kewangan dalam simulasi komputer. Hasilnya: Lelaki dengan testosteron tinggi dilihat melabur lebih banyak wang. Jadi adakah kita boleh menyalahkan testosteron dalam kemelesetan ekonomi yang berlaku?

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 things testosterone does in your body http://www.menshealth.com/health/7-crazy-things-testosterone-does-in-your-body Accessed: 22 January, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 02/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x