home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ops! Suami Terpancut Dalam Tapi Anda Tak MAHU Hamil? Morning After Pill Adalah Jawapannya

Ops! Suami Terpancut Dalam Tapi Anda Tak MAHU Hamil? Morning After Pill Adalah Jawapannya

Bagi kebanyakan wanita, pil kecemasan adalah solusi terbaik yang memberikan mereka peluang terakhir untuk mencegah kehamilan selepas melakukan hubungan intim tanpa perlindungan. Sesetengah wanita juga mengambil pil kecemasan sebagai satu bentuk biasa kontrasepsi.

Walau bagaimanapun, bukan semua wanita tahu bagaimana untuk menggunakan pil ini dengan betul dan kesan pengambilan pil ini kepada keseluruhan kesihatan mereka.

Apakah pil kecemasan?

Pil kecemasan atau morning-after pill ialah sejenis pil kecemasan untuk mencegah kehamilan. Pil ini mengandungi hormon wanita khusus yang dipanggil levonorgestrel.

Ubat ini berfungsi dengan mempengaruhi aktiviti biasa mukus serviks dan lapisan uterus anda, dengan menghalang sperma daripada sampai ke uterus dan mencegah bersenyawa dengan telur serta menempel pada dinding uterus.

Secara amnya, wanita mengambil pil kecemasan untuk mencegah kehamilan selepas melakukan hubungan intim tanpa perlindungan atau kegagalan menggunakan bentuk lain pencegahan kehamilan (seperti kondom, atau pil pencegah kehamilan).

Adakah terdapat sebarang risiko jika mengambil pil kecemasan dengan kerap?

Walaupun tidak terdapat data yang mencukupi tentang kesan berbahaya penggunaan pil kecemasan untuk jangka panjang, namun masih ada banyak sebab mengapa anda perlu mengelak daripada menggunakan terlalu banyak pil kecemasan.

Pertama, mengambil pil kecemasan terlalu kerap boleh menyebabkan haid anda yang seterusnya menjadi lebih banyak atau kurang daripada biasa. Malahan, haid anda juga mungkin akan datang lebih awal ataupun lebih lambat daripada biasa.

Selain itu, pil kecemasan juga bukan bertujuan digunakan sebagai bentuk rutin untuk mencegah kehamilan, kerana terdapat bukti saintifik mengenai risiko levonorgestrel.

Kesan sampingan peningkatan menggunakan pil kecemasan adalah termasuk:

  • Kenaikan berat badan
  • Bulimia
  • Anorexia
  • Kemurungan klinikal
  • Loya, cirit-birit, sakit perut
  • Pening, keletihan
  • Sakit payudara

Jika membandingkan dari segi keberkesanannya, pil kecemasan tidak boleh melawan pil kontraseptif ataupun kondom.

Dengan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dan kemudian mengambil pil kontraseptif kecemasan adalah lebih berisiko daripada menggunakan pencegahan kehamilan. Seperti yang kita tahu, seks tanpa perlindungan boleh meletakkan anda pada risiko penyakit jangkitan kelamin (STD) termasuklah HIV/ AIDS.

Satu-satunya cara untuk melindungi anda daripada STD adalah dengan menggunakan kondom.

Juga, jika anda mengambil pil kecemasan dengan cara yang tidak betul, peluang kehamilan anda juga akan meningkat.

Bagi keberkesanan yang maksimum, pil kecemasan perlu diambil sebaik sahaja anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, dan dalam masa 72 jam. Anda juga boleh mengambil pil kecemasan pada bila-bila masa semasa kitaran menstrual anda.

Jika anda mengambil pil kecemasan terlalu kerap, ia boleh menunjukkan bahawa anda belum menemui satu kaedah pencegah kehamilan yang efektif dan tetap.

Dalam kes ini, anda perlu mendapatkan nasihat doktor anda supaya anda dapat menemui penyelesaian yang lebih efektif dan kurang berisiko.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Emergency contraception: dispelling the myths and misperceptions. http://www.who.int/bulletin/volumes/88/4/10-077446/en/. Accessed August 11, 2016.

Plan B. https://www.drugs.com/plan-b.html. Accessed August 11, 2016.

Emergency Contraception: A Last Chance to Prevent Unintended Pregnancy. http://ec.princeton.edu/questions/EC-review.pdf. Accessed August 11, 2016.

The Dangers of the Morning-After Pill. https://www.pop.org/content/dangers-morning-after-pill-0. Accessed August 11, 2016.

Plan B One-Step. http://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b?page=2. Accessed August 11, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dian Sonnerstedt
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
Disemak pada [date}
x