Cirit Birit (Diarea) Tahap Kronik, Apakah Punca Dan Akibat Jika Ia Berlaku?

  Cirit Birit (Diarea) Tahap Kronik, Apakah Punca Dan Akibat Jika Ia Berlaku?

  Cirit-birit (diarrhea) yang berlaku lebih daripada beberapa minggu digambarkan sebagai cirit-birit kronik, sama ada berlaku setiap hari atau setiap beberapa hari.

  Cirit-cirit kronik ini boleh menjadi salah satu tanda keadaaan kesihatan yang sangat serius dan dari semasa ke semasa, ia juga menyebabkan masalah kesihatan.

  Bagaimana diarrhea berlaku?

  Kolon atau usus besar bertanggungjawab untuk membentuk sisa pepejal daripada sisa makanan tidak diserap yang anda makan.

  Cecair juga diserap ke dalam kolon sebagai sebahagian daripada sisa makanan itu yang membolehkan najis melalui usus dengan lebih lancar.

  Otot di dalam kolon menggerakkan najis ke rektum untuk keluar daripada badan.

  Apabila sesuatu mengganggu proses ini, menyebabkan penyerapan air terlalu banyak atau sisa pepejal melalui usus besar terlalu cepat, boleh menyebabkan diarrhea.

  Punca cirit birit kronik

  cirit birit kronik

  Kebanyakan orang mengalami cirit-birit akut, jangka pendek, biasanya disebabkan oleh jangkitan gastrousus.

  Sebaliknya, cirit-birit kronik kurang biasa dan biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan, alergi, ubat-ubatan, atau jangkitan kronik.

  i. Kondisi kesihatan

  Penyakit usus radang (IBD) seperti penyakit Crohn dan kolitis ulseratif adalah punca umum cirit-birit yang berselang-seli.

  Diarrhea, sakit perut, pendarahan rektum, demam dan penurunan berat badan boleh berlaku selama beberapa minggu atau bulan.

  Dengan keadaan ini, cirit-birit bergilir dengan sembelit atau dengan sesuatu yang kadang-kadang dipanggil “pencil stools” yang merupakan najis yang sangat nipis.

  Kanser kolon jarang menyebabkan sebarang simptom dan merupakan punca jarang cirit-birit kronik yang disertai oleh najis berdarah dan penurunan berat badan.

  ii. Sensitif terhadap makanan

  Sensitif terhadap makanan boleh menyebabkan cirit-birit, sama ada disebabkan oleh tindak balas alahan atau tidak bertoleransi.

  Sebagai contoh, jika anda tidak bertoleransi dengan laktosa, anda tidak boleh menyerap laktosa yang terdapat dalam produk tenusu dan ini menyebabkan najis berair.

  Sesetengah makanan menyebabkan tindak balas alahan radang, menyebabkan penyerapan air yang berlebihan dalam kolon dan cirit-birit.

  Selalunya, dengan kepekaan diet, tidak jelas sama ada punca cirit-birit itu adalah alergi atau kesukaran memproses makanan.

  cirit birit kronik

  iii. Ubatan

  Ubat-ubatan juga boleh menyebabkan cirit-birit, sama ada sebagai tindak balas alergi atau sebagai kesan sampingan ubat biasa.

  Anda boleh mengalami cirit-birit yang disebabkan oleh ubat kronik walaupun anda sudah mengambilnya tanpa masalah selama bertahun-tahun.

  Antibiotik juga boleh menyebabkan penularan cirit-birit kerana ia sering memusnahkan bakteria biasa yang merangkumi usus anda, seterusnya, membolehkan penularan organisma.

  iv. Jangkitan

  Kadang-kadang jangkitan gastrousus tidak menyelesaikannya, mempunyai kecenderungan untuk berulang atau diikuti oleh jangkitan lain akibat penggunaan antibiotik (walaupun digunakan seperti yang diarahkan), mengakibatkan jangkitan berlarutan dan diarrhea.

  Parasit yang mungkin tidak mudah dikenali memerlukan ubat khusus dan boleh menyebabkan cirit-birit kronik.

  v. Pintasan gastrik

  Pembedahan pintasan gastrik juga sering disebut sebagai pembedahan bariatric atau pembedahan penurunan berat badan, sering mengakibatkan penyerapan makanan dan cairan yang sangat kurang dalam sistem pencernaan yang mengakibatkan cirit-birit yang berterusan.

  Kesan cirit birit kronik

  Jika anda mempunyai cirit-birit kronik, ada boleh mengalami masalah kesiharan serius walaupun cirit-birit anda disebabkan oleh keadaan yang tidak berbahaya, seperti alergi makanan.

  cirit birit kronik

  i. Pemakanan

  Cirit-birit kronik mungkin boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi kerana tubuh kehilangan banyak cecair.

  Anda juga boleh kehilangan vitamin, mineral, protein dan lemak apabila cirit-birit dikaitkan dengan kekurangan penyerapan nutrien penting ini.

  Cirit-birit kronik juga dapat menyebabkan penurunan berat badan jika anda tidak menyerap karbohidrat dan kalori yang cukup dari makanan yang anda makan.

  ii. Pendarahan

  Cirit-birit kronik boleh menyebabkan kerengsaan kolon atau dubur yang berpotensi mengakibatkan tisu rapuh dan pendarahan.

  Bila perlu berjumpa doktor?

  Sekiranya anda mengalami cirit-birit jangka panjang, jangan elakkan daripada berjumpa doktor.

  Doktor anda boleh menyarankan ujian darah atau sampel najis untuk memeriksa darah dalam najis atau jangkitan akibat bakteria, virus atau parasit.

  Anda mungkin memerlukan kolonoskopi atau sigmoidoscopi yang fleksibel, yang mungkin mengenal pasti IBD atau tanda awal kanser kolon.

  Tanda-tanda anda perlu berjumpa doktor:

  • Cirit-birit berlanjutan selama lebih dari dua minggu (sama ada serentak atau sepanjang masa)
  • Anda melihat darah pada najis anda
  • Mengalami kekejangan abdomen yang berterusan atau sakit teruk
  • Muntah yang banyak
  • Selalu mengalami sembelit dan cirit-birit
  • Kehilangan berat badan walaupun tidak diet

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Chronic Diarrhea, https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/disease/chronic_diarrhea.html, Accessed Sep 12 2018.
  2. Chronic Diarrhea, https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/digestion-and-metabolic-health/chronic-diarrhea.htmlAccessed Sep 12 2018.
  3. Diarrheal Diseases – Acute and Chronic, https://gi.org/topics/diarrhea-acute-and-chronic/Accessed Sep 12 2018.
  4. Common Causes of Chronic Diarrhea, https://iffgd.org/gi-disorders/diarrhea/common-causes/Accessed Sep 12 2018.
  5. Chronic Diarrhea: Diagnosis and Management, https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(16)30501-8/fulltext, Accessed Sep 12 2018.

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 24/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor