home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Selalu Sangat Layan Drama Korea Dalam Tandas, Akhirnya Dapat Buasir

Selalu Sangat Layan Drama Korea Dalam Tandas, Akhirnya Dapat Buasir

Sering melihat rakan anda membawa telefon masuk ke tandas? Anda boleh mula menasihatinya untuk menghentikan tabiat tersebut. Jika anda tidak mahu rakan anda mendapat buasir, elakkan daripada menggunakan telefon semasa membuang air besar. Kedengaran sedikit pelik atau tidak berkaitan? Jom baca artikel ini mengapa kami nasihatkan anda sebegitu.

Dr. Sarah Javis, doktor perubatan dan pengarah klinikal patient.info menyatakan, penggunaan telefon dalam tempoh yang lama seperti melayari media sosial dan email semasa membuang air besar boleh menyebabkan buasir kepada seseorang individu. Ini kerana meneran dalam tempoh masa yang lama bagi membuang tinja akan memberikan tekanan pada salur darah di bahagian rektum yang menyebabkannya menjadi bengkak.

Menurut beliau lagi, sembelit, kehamilan, batuk yang kronik, obesiti, umur yang semakin tua, dan tabiat meneran najis yang terlalu lama adalah antara faktor risiko utama terjadinya buasir. Begitu juga dengan peranan telefon bimbit yang menjadi antara faktor utama terjadinya buasir terhadap seseorang individu. Jika dahulu, ramai yang gemar membawa surat khabar atau buku ke dalam tandas, kini telefon bimbit telah menjadi pengganti buku yang jauh lebih menarik dan interaktif, dan ini lebih berisiko berbanding penggunaan buku atau surat khabar.

Bagaimana buasir terjadi?

Buasir adalah salur darah yang membengkak di dalam bahagian dubur dan rektum, sama seperti salur darah varikos. Ia boleh terjadi di bahagian dalam rektum yang juga dikenali sebagai buasir dalaman, atau di bawah bahagian kulit sekitar dubur (buasir luaran).

Pada kebiasaannya, buasir akan menghilang dengan sendirinya tetapi boleh menjadi sangat menyakitkan sekiranya bahagian buasir dalaman ditekan ke bahagian luar melalui bukaan dubur yang dipanggil sebagai prolapsed haemorrhoid.

Simptom-simptom terjadinya buasir

Terdapat beberapa simptom yang boleh dikenal pasti sekiranya anda mengalami buasir. Antara simptom tersebut adalah:

  • Darah yang berwarna merah cerah di dalam najis
  • Gatal-gatal di sekitar dubur
  • Perasaan seperti masih ingin membuang air walaupun selepas anda baru sahaja membuang air
  • Mukus berlendir pada seluar dalam anda atau tisu tandas selepas anda mengelap dubur anda
  • Kesakitan yang dialami di sekitar dubur

Sebagai pencegahan awal daripada terjadinya buasir, anda dinasihatkan untuk mengamalkan diet yang sihat dengan cara memperbanyakkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan serat seperti betik dan pisang. Seiring dengan pengambilan makanan kaya serat, adalah penting juga untuk anda memastikan pengambilan air yang banyak dan mencukupi bagi mengelakkan terjadinya masalah lain seperti sembelit. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda telah mengalami buasir, rujuk dan dapatkan rawatan daripada doktor atau doktor pakar bagi mengelakkan ia berlanjutan dan bertambah buruk. Paling penting, elakkan daripada menonton drama bersiri dengan menggunakan telefon bimbit di dalam tandas sebagai antara langkah pencegahan yang boleh diambil. Namun, kami mengakui bahawa tandas merupakan antara lokasi yang paling tenang untuk menonton drama tanpa sebarang gangguan.

 

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.dailymail.co.uk/health/article-7482829/Cant-toilet-without-phone-lead-PILES-doctor-warns.html

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 14/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung