backup og meta

Memahami Keadaan Kesakitan Kaki

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 21/09/2020

  Memahami Keadaan Kesakitan Kaki

  Kaki adalah struktur rumit yang melibatkan 26 tulang, 33 sendi, pelbagai otot, tendon, ligamen, saluran darah, saraf, dan limfatik. Ianya disusun dalam lajur dan lengkungan yang berbeza kekakuan dan fleksibiliti. Disebabkan itu, diagnosis kesakitan kaki boleh menjadi suatu yang kompleks.

  Memahami struktur kaki

  kesakitan kaki

  • Bahagian belakang kaki terdiri daripada tulang tumit dan pergelangan kaki. Sendi yang memegangnya bersama membolehkan kaki bergerak dari sisi ke tepi. Tumit disambungkan ke otot betis di kaki bawah oleh tendon Achilles, yang merupakan tendon yang paling penting untuk pergerakan.
  • Bahagian tengah kaki terdiri daripada lima tulang. Ini membentuk lengkungan kaki. Tulang-tulang ini disambungkan ke depan dan belakang kaki dengan otot dan ligamen lengkung (plantar fascia). Ia bertindak sebagai penyerap kejutan apabila berjalan atau berlari.
  • Bahagian depan kaki terdiri daripada tulang kaki, yang disambungkan ke lima tulang panjang oleh sendi. Sendi di jari kaki tidak bergerak sangat.

  Kaki, komponen utama tubuh

  Kaki adalah komponen penting dalam fungsi dan pergerakan seseorang setiap hari. Bagi mereka yang menderita sakit kaki, ia boleh mempunyai kesan serta-merta terhadap aktiviti, kerja dan senaman harian anda.

  Secara keseluruhan, kesakitan kaki memberi kesan kepada 14 hingga 42% orang pada suatu masa tertentu bergantung kepada definisi dan pengukuran kesakitan.

  Apa itu kesakitan kaki?

  kesakitan kaki

  Kesakitan kaki adalah pengalaman deria dan emosi yang tidak menyenangkan selepas mengalami kerosakan kepada mana-mana tisu distal ke tibia atau fibula, termasuk tulang, sendi, ligamen, otot, tendon, apophyses, retinacula, fascia, bursae, saraf, kulit, kuku dan struktur vaskular.

  Kebanyakan keadaan kesakitan kaki dapat dikesan dengan saraf deria yang menyentuh kaki. Ini terutamanya saraf lumbar atau sakral. Kerosakan atau keradangan saraf kaki dianggap di dalam minda sebagai kesakitan.Pasca Kecederaan Saraf Tunjang, Bagaimana Lelaki Teruskan Kehidupan Di Kamar Tidur? Penyebab kesakitan kaki yang lain dapat dikesan dengan kecederaan, gerakan berulang yang menyebabkan penggunaan berlebihan atau trauma.

  Kesakitan ini mungkin juga disebabkan oleh pelbagai penyakit, kecacatan, keadaan biomekanik, kasut yang tidak sesuai atau kecederaan.

  Kesakitan pada kaki mungkin mempunyai sebab mendasar yang paling umum termasuk:

 • Umur
 • Trauma
 • Kecederaan
 • Penggunaan berlebihan
 • Artritis
 • Fasciitis plantar
 • Komplikasi berkaitan dengan diabetes
 • Complex regional pain syndrome
 • Apabila kesakitan mula mengganggu aktiviti harian anda atau jika anda tidak dapat melakukan aktiviti yang anda inginkan tanpa rasa sakit, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan rawatan perubatan.

  Tanda-tanda yang perlu anda pertimbangkan untuk mendapatkan rawatan perubatan adalah jika kawasan kelihatan cacat, mengalami kehilangan fungsi, perubahan deria, bengkak yang besar dengan kesakitan, perubahan kulit atau kuku jari kaki yang berlanjutan, kawasan yang terjejas menjadi lebih hangat daripada kawasan sekitarnya, menjadi lembut kepada sentuhan, atau menyebabkan pergerakan yang berbeza.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 21/09/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan