backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Kombinasi Ubatan bagi Rawatan Hipertensi

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Rinee Hamidon · Disemak pada 05/12/2019

Kombinasi Ubatan bagi Rawatan Hipertensi

Anda mengalami hipertensi? Jika hanya satu ubatan tidak membantu meringankan situasi tersebut, doktor anda mungkin akan memilih kombinasi ubatan bagi menurunkan semula tekanan darah anda. Ada beberapa kajian saintifik di mana kombinasi rawatan lebih membantu pesakit mengawal tekanan darah mereka berbanding penggunaan hanya satu ubatan. Masa kini, terdapat banyak ubatan diguna dalam kombinasi untuk membantu anda dengan satu matlamat: membebaskan kedua masalah hipertensi serta risiko anda mengalami hipertensi.

Bilakah kombinasi rawatan diperlukan?

Satu ubatan sebenarnya cukup efektif bagi pesakit dengan tekanan darah tinggi taha sederhana, dibuktikan dengan beberapa ujian yang dijalankan bagi menentukan ubatan yang paling efektif. Namun, bagi kes tertentu, satu ubatan tidak dapat membantu menurunkan tekanan dah. Selepas peningkatan dos atau perubahan ubatan, bacaan tekanan darah yang tinggi masih kekal. Ketika inilah ubatan kedua akan perlu ditambah.

Kombinasi rawatan merujuk kepada penambahan ubatan tekanan darah ke atas ubatan pertama bagi meningkatkan kadar keberkesanannya. Kombinasi rawatan bersifat individu, dan disesuaikan menurut keadaan kesihatan setiap pesakit bagi memastikan kawalan secukupnya bagi tekanan darah dan kesan sampingan yang minimal. Untuk sesetengah pesakit dengan tekanan darah yang sangat tinggi, kombinasi rawatan adalah sangat penting walaupun pada permulaan rawatan untuk menjadikan tekanan darah kembali normal.

Apakah kombinasi ubatan diguna bagi rawatan?

Kombinasi ubatan berbeza dengan dos berlainan boleh digunakan merawat keadaan individu.

Diuretik thiazid sendiri biasanya diguna bagi rawatan hipertensi. Namun, diuretik pada dos rendah digabung bersama ubatan lain seperti penglang-beta boleh meningkatkan kadar keberkesanan rawatan. Bila diguna dalam kombinasi, diuretik boleh juga mengakibatkan kesan sampingan yang lebih kurang, dan membantu meningkatkan kesan oenurunan tekanan darah bersama ubatan lain. Sekiranya pesakit dengan tekanan darah tinggi  mengalami retensi cecair, diuretik boleh ditambah.

Perencat ACE atau penghalang reseptor angiotensin boleh menjadi lebih berkesan bila digabung bersaa ubatan lain. Perencat ACE boleh digabung dengan diuretik thiazid atau penghalang laluan kalsium.

Dalam beberapa kes, prencat-beta boleh digunakan sekali bersama perencat-alfa. Ini boleh membantu mereka yang mengalami kedua hipertensi dan pembesaran prostat sebagai kombinasi yang boleh mengawal kedua keadaan serentak.

Kesemua kombinasi dapat disesuaikan menurut individu bagi menguruskan keadaan anda seeloknya. Contohnya, jika kedua ubatan menurunkan kadar jantung, anda akan dimonitor untuk mengelakkan nadi yang lemah. Atau jika anda mengalami asma, doktor anda akan mengelak dari ambilan ubat yang menyebabkan simptom asma.

Bagaimana saya tahu jika kombinasi rawatan adalah berkesan?

Sekiranya tekanan darah anda kembali normal, anda perlu memerhatikan tekanan darah dengan lebih kerap. Bacaan tekanan darah anda akan diambil secara mingguan padamulanya, dan selepas itu berkurangan sekiranya bacaan kekal pada paras normal. Anda perlu berjumpa doktor untuk temujanji yang berterusan. Adalah dicacangkan untuk anda mengukur kadar tekanan darah di rumah untuk melihat bagaimana bacaan berubah sepanjang hari.

Berapa lama saya perlu kekal dalam kombinai rawatan?

Biasanya anda perlu kekal dalam kombinasi rawatan untuk beberapa tempoh. Doktor anda mungkin mengurankan rawatan sekiranya bacaaan tekanan darah kekal normal sepanjang setahun. Ubatan membantu mengangkat masalah tekanan darah, tapi tidak dapat menyembuhkan sepenuhnya.

Jangan hentikan pengambilan tanpa konsultasi doktor. Pastikan bekalan ubatan di rumah mencukupi dan isi semula sebelum ianya habis. Tekanan darah anda mungkin naik mendadak dan mengakibatkan komplikasi yang teruk jika dihentikan secara tiba-tiba.

Apakah kekebalan hipertensi?

Kekebalan hipertensi ialah keadaan di mana tekanan darah kekal tinggi walaupun kombinasi rawatan bagi tiga jenis ubatan hipertensi diberi. Adalah dianggarkan seramai 30% mereka yang mengalami darah tinggi akan mengalami keadaan ini. Usia tua dan obesiti adalah dua faktor utama untuk kekebalan hipertensi menurut American Heart Association.

Sebelum menentukan diagnosis kekebalan hipertensi, doktor perlu menyemak sekiranya pesakit memang mengalami keadaan tersebut ataupun mereka tidak kekal atau mengambil ubat secara betul.

“Kot Putih”—keadaan di mana esakit dengan tekanan darah tinggi di dalam ofis doktor, tetapi tidak di rumah, biasa juga disalahtafsir sebagai kekebalan hipertensi. Pengawasan 24-jam bagi tekanan darah biasanya dicadangkan untuk menolak kemungkinan ini.

Pesakit dengan kekebalan hipertensi biasanya mengalami masalah kesihatan yang lain, termasuklah amsalah buah pinggang, diabetes, apnea tidur dan penyakit artereoscklerotik. Maka, bersama rawatan kombinasi mereka, pesakit dengan kekebalan hipertensi mungkin meerlukan rawatan bagi punca kedua hipertensi mereka.

Sebelum melalui mana-mana rawatan kombinasi, semak dengan doktor anda dahulu untuk sebarang persoalan. Kekalkan ubatan yang dipreskribsi, dan maklumkan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan atau masalah sewaktu mengambil ubatan.

Anda mungkin berminat membaca artikel:

 • 7 Langkah Untuk Mengurangkan Prehipertensi

 • Adakah Pengambilan Garam yang Tinggi Mendorong Kepada Hipertensi?

 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Rinee Hamidon · Disemak pada 05/12/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan