backup og meta

Gemar Makan Roti Bakar? Ini 2 Bahayanya Anda Mesti Tahu!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 22/06/2022

  Gemar Makan Roti Bakar? Ini 2 Bahayanya Anda Mesti Tahu!

  Mungkin tidak banyak pilihan menu yang lebih menyelerakan ketika sarapan pagi melainkan minuman panas bersama roti bakar yang disapu dengan mentega kegemaran anda, bukan?

  Ia juga ternyata amat mudah dan pantas untuk disediakan dengan adanya pembakar roti. Namun, ramai percaya bahawa wujud bahaya tersembunyi di sebalik roti bakar dan pembakar roti!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Pemakanan Sihat, sila dapatkannya di sini.

  Roti bakar, menu sarapan paling popular?

  Mungkin ramai menggemari roti yang dimakan begitu sahaja tapi ia akan lebih enak apabila dibakar atau dipanggang terlebih dahulu dan disapu dengan mentega, jem, kaya atau inti lain.

  Terdapat dua cara atau kaedah pembakaran roti ini yakni dengan menggunakan api atau elektrik.

  Kedua-duanya juga akan membakar roti dengan cara menjana dan menghala haba panas ke arah roti yang membuat ia menjadi kering dan ringan lantas lebih mudah dimakan.

  roti bakar

  Apa yang menarik adalah kaedah ini tidak memerlukan sebarang minyak atau sebarang produk tambahan lain sekali gus menjadikan ia sebagai salah satu menu sarapan sihat.

  Pun begitu, telah wujud kajian yang kata bahawa menu ini sebenarnya tidak sihat ekoran wujud bahaya tersembunyi di dalam pembakar roti itu sendiri dan anda wajar waspada.

  Apa nutrisi yang wujud di dalam roti bakar?

  Untuk pengetahuan anda semua, 100 gram (g) roti gandum itu mengandungi nutrisi yang berikut:

 • Karbohidrat – 43 g
 • Protein – 12 g
 • Lemak – 3.5 g
 • Sodium – 455 mg
 • Potasium – 254 mg
 • Kolesterol – 0 mg
 • Kalori – 252 kcal
 • Dalam pada itu, ia juga turut mengandungi pelbagai lagi jenis vitamin dan mineral seperti vitamin A, vitamin C, zat kalsium serta zat besi yang sangat bagus untuk tubuh badan anda.

  Namun, wujud kebimbangan di mana apabila roti gandum itu dibakar, nutrisi-nutrisi di atas ini mungkin akan menjadi kurang atau hilang dan membawa kepada bahaya lain pula.

  roti bakar

  Kenapa ada pakar kata roti bakar tidak sihat?

  Menurut British Food Standards Agency (BFSA), anda perlu berfikir lebih daripada sekali sebelum makan roti yang telah dibakar kerana ia mungkin agak berbahaya terhadap kesihatan.

  Berikut adalah antara sebab roti bakar itu mungkin tidak sesihat seperti yang anda sangka:

  Kewujudan bahan kimia bahaya

  Ini kerana pembakar roti itu sendiri boleh mengeluarkan akrilamida – bahan kimia yang terhasil daripada makanan berkanji apabila dimasak pada suhu panas dan tempoh lama.

  Salah satu contoh makanan berkanji tersebut adalah roti. Dalam erti kata lebih mudah, roti yang dibakar pada suhu panas dan tempoh lama akan jadi punca akrilamida ini wujud.

  Pun begitu, bahan kimia ini hanya akan mendatangkan ancaman berbahaya pada tahap kesihatan individu apabila ia masuk ke dalam tubuh badan dalam jumlah yang sangat besar.

  Apabila roti itu dibakar sehingga berubah warna gelap lagi hitam, wujud risiko di mana ia akan menghasilkan serpihan bahan kimia berbahaya yakni neurotoksin serta karsinogen yang sekali gus boleh jadi punca kondisi kanser.

  roti bakar

  Kemalangan di dapur rumah

  Tidak hanya itu, individu juga mungkin terlupa bahawa pembakar roti itu juga boleh membawa kepada kemalangan di dapur rumah dalam bentuk kebakaran jika wujud kerosakan.

  Ketahuilah bahawa alat ini juga boleh rosak di mana ia tidak tertutup secara automatik yang akan jadi punca overheat. Kesannya, ia boleh terbakar dan membahayakan seisi rumah.

  Lupakan roti di dalam ketuhar itu kerana situasi ini bukan hanya boleh mengakibatkan kebakaran yang kecil malah besar. Bertindak segera untuk mengelakkan diri daripada kemalangan.

  Baca lagi artikel berkaitan:

  Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan segera menutup suis dan mencabut plug jika ia jenis elektrik. Apabila ia telah rosak, jangan pula anda menggunakannya sekali lagi kerana kejadian itu boleh berlaku berulang kali.

  Membakar roti dengan cara sihat lagi selamat!

  BFSA juga telah menjalankan kempen Go for Gold yang menyarankan individu hanya bakar dan makan roti yang berwarna keemasan sahaja kerana ia akan dapat mengurangkan risiko kewujudan bahan kimia berbahaya.

  Ini bermakna anda masih boleh membakar roti namun ia tidak boleh jika terlalu garing dengan karakteristik yang terlalu gelap dan hitam untuk mengelakkan kewujudan akrilamida.

  Dalam pada itu, sentiasa periksa dan selenggara pembakar roti di dapur anda untuk memastikan alat itu masih dalam keadaan yang bagus sebelum menggunakan dan membakar roti.

  Konklusinya, roti bakar itu masih sihat dan selamat untuk dimakan selagi ia tidak dibakar pada suhu panas dan tempoh lama! Pastikan pembakar roti anda itu juga tidak rosak ya?

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 22/06/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan