home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Selalu Guna Minyak Masak Berulang Kali? Mungkin Anda Patut Berhenti Buat Lepas Baca Ini!

Selalu Guna Minyak Masak Berulang Kali? Mungkin Anda Patut Berhenti Buat Lepas Baca Ini!

Telah menjadi kebiasaan bagi orang-orang kita untuk menggunapakai minyak masak secara berulang kali.

Sekiranya di kedai-kedai makan atau gerai-gerai pisang goreng, minyak masak untuk menggoreng akan digunakan berulang-ulang kali sehingga ia menjadi hitam. Kemudian, barulah minyak tersebut diganti dengan minyak baharu yang lain. Tambahan lagi dengan harga minyak ini yang telah meningkat sekali ganda, maka tempoh penggunaan minyak masak tersebut akan menjadi lebih lama. Tetapi tahukah anda, ada risiko kesihatan yang perlu anda hadapi sekiranya kerap menggunakan minyak untuk memasak ini secara berulang kali?

Pendedahan terhadap radikal bebas

Menurut Mrs Bibi Chia, pakar pemakanan yang berkhidmat di Raffles Diabetes & Endocrine Centre, Singapura, seseorang individu tidak sepatutnya mengguna semula minyak masak lebih daripada 2 kali penggunaan. Mengapa? Ini kerana penggunaan minyak ini secara berulang akan mendedahkan seseorang individu kepada radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel tubuh. Menurut beliau lagi, antioksidan dan vitamin yang sensitif terhadap haba akan semakin berkurangan setiap kali penggunaan.

Berapa kalikah saya boleh menggunakan minyak masak secara berulang?

Penggunaan minyak ini secara berulang perlu diperhatikan daripada segi jenis minyak tersebut, suhu yang diperlukan untuk ia dipanaskan, dan tempoh yang diperlukan untuk memanaskannya.

Nasihat Mrs Bibi, seseorang perlu memerhatikan warna minyak sebelum kembali menggunakannya. Buang minyak tersebut sekiranya ia telah bertukar warna kepada warna yang lebih gelap atau hitam. Ia juga perlu dibuang sekiranya bau minyak telah bertukar menjadi tengik atau menjadi sangat likat dan melekit.

Tanda minyak yang tidak elok

Terdapat beberapa tanda yang boleh anda perhatikan sekiranya minyak masak anda telah rosak. Antaranya:

  • Minyak bertukar warna menjadi gelap disebabkan oleh molekul minyak dan makanan yang telah terbakar akibat haba yang tinggi
  • Minyak menjadi semakin likat apabila semakin kerap ia digunakan
  • Terdapat sedimen atau pemendapan pada dasar bekas minyak masak
  • Asap muncul sebelum suhu minyak mencapai 190 darjah Celsius
  • Minyak sudah berbau tengik atau berbau seperti makanan yang telah anda masak dengan menggunakan minyak tersebut

Pesan kepada mak-mak di kampung, berhenti gunakan minyak masak secara berulang kali kalau masih sayangkan kesihatan tubuh. Jika mereka mengeluh mengenai harga minyak untuk memasak yang mahal dan membazir jika diguna sekali dua, cakap pada mereka yang anda akan sponsor minyak masak mereka seumur hidup. Takkan minyak pun nak berkira dengan mak kan.

 

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.straitstimes.com/singapore/how-many-times-can-cooking-oil-be-reused

https://www.radianthealthmag.com/health-wellness/frying-oil/

Risks with reusing cooking oil

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 04/09/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung