home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Makanan Otak untuk Musim Peperiksaan

Makanan Otak untuk Musim Peperiksaan

Belajar untuk peperiksaan adalah memenatkan. Pada masa ini, makanan yang baik boleh memberikan rangsangan tenaga yang anda perlukan untuk menghadpi ujian. Adakah anda tahu, makanan juga boleh membantu daya ingatan anda dan melawan keletihan? Berikut adalah beberapa makanan yang anda harus cuba untuk lebih otak yang lebih bertenaga.

Apa makanan yang patut dimakan?

Hanya mengunyah pada makanan ini boleh membantu anda meningkatkan tumpuan dan tenaga:

Gula

Segelas sesuatu yang manis untuk minum boleh memberi rangsangan jangka pendek kepada ingatan, pemikiran, dan keupayaan mental. Gula boleh diproses menjadi glukosa, yang akan menjana badan anda. Walau bagaimanapun, seperti makanan yang diproses, karbohidrat ditapis seperti gula dan tepung putih ditambah sedikit untuk pemakanan anda. Memilih makanan gandum dan karbohidrat kompleks memastikan bahawa tubuh anda mendapat manfaat sepenuhnya daripada gandum yang menambah serat untuk diet anda.

Protein tanpa lemak

Memilih daging tanpa lemak seperti ayam dan ikan untuk makanan anda. Elakkan daging merah kerana ia akan menambah lemak tepu untuk diet anda. Lemak ini akan membuatkan anda berasa lembap dan letih. Makanan yang lebih lazat, seperti ayam dan ikan, masih menyediakan protein yang berkualiti, dan mengandungi kurang lemak untuk badan anda. Asid omega-3 yang terdapat dalam daging tanpa lemak mempunyai kuasa otak yang luar biasa: Diet dengan tahap yang lebih tinggi daripadanya telah dikaitkan dengan risiko demensia dan strok yang lebih rendah dan penurunan mental yang perlahan; Di samping itu, ia memainkan peranan penting dalam meningkatkan ingatan, terutamanya apabila semakin berusia.

Kacang

Ramai orang memilih kacang sebagai snek kegemaran mereka semasa belajar lewat malam. Makan mentah, kacang tanpa garam membekalkan lebih tenaga kerana ia mengandungi lebih nutrien. Kacang dan bijian adalah sumber vitamin E antioksidan, yang dikaitkan dalam beberapa kajian untuk mengurangkan penurunan kognitif semasa anda berumur. Ia menghilangkan keletihan dan mengelakkan kelaparan. Kacang yang membekalkan tenaga termasuk badam, kacang Brazil, cashews, hazelnuts, pecans, dan walnut.

Avocado

Setiap organ dalam badan bergantung kepada aliran darah, terutama jantung dan otak. Diet yang tinggi dalam biji-bijian dan buah-buahan seperti avokado boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kolesterol tidak baik lebih rendah. Ini akan mengurangkan risiko pembentukan plak dan meningkatkan aliran darah.

Bijirin penuh

Seperti semuanya di dalam badan anda, otak tidak boleh bekerja tanpa tenaga. Keupayaan untuk menumpukan perhatian dan fokus datang daripada bekalan tenaga yang mencukupi- dalam bentuk glukosa dalam darah kita ke otak. Penyelidikan daripada Pusat Perubatan Universiti Columbia di New York City menunjukkan bahawa diet ini boleh dikaitkan dengan memori yang dipertingkatkan.

Apa yang perlu dilakukan?

Selain makanan, ada cara lain untuk meningkatkan memori dan tenaga anda:

Pertimbangkan makanan tambahan

Jika diet anda tidak seimbang atas apa-apa sebab, anda mungkin mahu mempertimbangkan multivitamin dan mineral kompleks dan suplemen asid lemak omega-3 untuk membantu membentuk beberapa kepentingan. Berunding dengan doktor pakar pemakanan atau homeopati boleh membantu anda memulakan pengambilan makanan tambahan. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang apa-apa dan semua suplemen pemakanan yang anda sedang mempertimbangkan.

Latihan

Kajian menunjukkan bahawa senaman yang kerap adalah penting. Jangan lupa bahawa di samping pemakanan yang sihat, senaman membantu untuk menjaga otak kita tajam. Kajian menunjukkan bahawa senaman meningkatkan fungsi kognitif, melambatkan proses penuaan mental dan membantu kita memproses maklumat dengan lebih berkesan.

 

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

9 Foods That May Help Save Your Memory. http://www.health.com/health/gallery/0,,20434658,00.html. Accessed August 29, 2016.

10 foods to boost your brainpower. http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-foods-boost-your-brainpower. Accessed August 29, 2016.

Foods That Beat Fatigue. http://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-beat-fatigue. Accessed August 29, 2016.

Slideshow: Brain Foods That Help You Concentrate. http://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-brain-foods-that-help-you-concentrate. Accessed August 29, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel