What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Peperiksaan dan Perkembangan Kanak-kanak

  Peperiksaan dan Perkembangan Kanak-kanak

  Adakah peperiksaan sama ada di sekolah atau di rumah perlu disediakan kepada kanak-kanak? Adakah peperiksaan benar-benar menilai kemampuan sebenar seorang kanak-kanak? Adakah peperiksaan merupakan tanda pengukur tetap dan akhir kemampuan kanak-kanak? Sebelum berfikir mengenai sebarang pelaksanaan peperiksaan kepada kanak-kanak, adalah lebih baik sekiranya ibu bapa memikirkan dan menyediakan anak masing-masing ke arah perkembangan mental dan fizikal yang lebih baik berbanding penumpuan terhadap peperiksaan semata-mata. Berikut merupakan jenis-jenis perkembangan yang amat penting bagi perkembangan diri seorang kanak-kanak.

  Apakah perkembangan kanak-kanak?

  Perkembangan kanak-kanak adalah satu proses yang dijalani oleh setiap kanak-kanak. Proses ini melibatkan pembelajaran dan menguasai kemahiran seperti duduk, berjalan, bercakap, melompat dan mengikat tali kasut. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ini, yang disebut sebagai pencapaian perkembangan (developmental milestones), semasa tempoh masa yang boleh diramal.

  Kanak-kanak mengembangkan kemahiran dalam lima bidang pembangunan utama:

  • Pembangunan Kognitif

  Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk belajar dan menyelesaikan masalah. Contohnya, ini termasuklah pembelajaran bayi dua bulan untuk meneroka persekitaran dengan tangan atau mata atau pembelajaran seorang kanak-kanak berusia lima tahun berkenaan bagaimana melakukan pengiraan matematik mudah.

  • Perkembangan Sosial dan Emosi

  Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk berinteraksi dengan individu lain, termasuk membantu diri mereka sendiri dan kawalan diri. Contoh-contoh jenis perkembangan ini termasuklah: bayi berumur enam minggu yang tersenyum, bayi berumur sepuluh bulan yang melambaikan tangan, atau kanak-kanak berusia lima tahun yang mengetahui cara bergilir-gilir dalam permainan di sekolah.

  • Perkembangan ucapan dan bahasa

  Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk memahami dan menggunakan bahasa. Sebagai contoh, ini termasuklah bayi berusia 12 bulan yang mengatakan perkataan pertamanya, kanak-kanak dua tahun yang menamakan anggota tubuh badannya, atau pembelajaran kanak-kanak berusia lima tahun yang belajar membezakan antara “foot” dan “feet”.

  • Perkembangan Kemahiran Motor Halus

  Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan otot-otot kecil, khususnya tangan dan jari mereka, untuk mengambil objek kecil, memegang sudu, menukar halaman dalam buku, atau menggunakan krayon untuk melukis.

  • Pembangunan Kemahiran Motor Kasar

  Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan otot yang besar. Sebagai contoh, bayi berusia enam bulan belajar bagaimana untuk duduk dengan sokongan, bayi berusia 12 bulan belajar untuk menarik diri untuk berdiri di atas perabot, dan kanak-kanak yang berusia lima tahun belajar untuk melompat.

  Apakah pencapaian perkembangan (developmental milestone)?

  peperiksaan

  Pencapaian perkembangan adalah kemahiran yang diperoleh kanak-kanak dalam tempoh masa tertentu. Sebagai contoh, satu pencapaian perkembangan adalah belajar untuk berjalan. Kebanyakan kanak-kanak mempelajari kemahiran atau pencapaian perkembangan antara umur 9 dan 15 bulan.

  Pencapaian telah berkembang secara berurutan. Ini bermakna seseorang kanak-kanak perlu mengembangkan beberapa kemahiran sebelum dia dapat mengembangkan kemahiran baharu. Sebagai contoh, kanak-kanak harus terlebih dahulu belajar merangkak dan menarik diri ke kedudukan berdiri sebelum mereka dapat berjalan. Setiap peristiwa penting yang dibangkitkan oleh seorang kanak-kanak dibina berdasarkan pencapaian terakhir.

  Apakah pencapaian, atau kemahiran yang biasa dipelajari oleh kanak-kanak pada usia yang berbeza?

  Sekarang kita mengetahui bahawa otak bayi tidak berkembang sepenuhnya pada saat kelahiran. Sebenarnya, otak bayi mempunyai berat kira-kira satu perempat (1/4) daripada berat otak orang dewasa!

  Otak tumbuh dengan pesat dalam tempoh beberapa tahun pertama kehidupan. Pada masa ini, anak anda belajar pelbagai kemahiran baharu.

  Oleh sebab kanak-kanak biasanya memperoleh pencapaian perkembangan atau kemahiran semasa tempoh masa tertentu atau “tetingkap”, kita boleh meramalkan apabila kebanyakan kanak-kanak akan mempelajari kemahiran yang berbeza.

  Bagaimana jika anak saya tidak dapat mencapai perkembangan?

  peperiksaan

  Setiap kanak-kanak adalah individu dan boleh memenuhi pencapaian perkembangan yang lebih awal atau lebih lambat daripada rakan-rakannya. Anda mungkin pernah mendengar orang berkata perkara seperti, “dia mula berjalan sebelum dia berumur 10 bulan, jauh lebih awal dari kakaknya” atau “dia tidak banyak bercakap sehingga dia berusia kira-kira 2 tahun dan kemudian dia bercakap dengan banyak”. Ini kerana setiap kanak-kanak adalah unik dan akan berkembang pada kadarnya sendiri.

  Walau bagaimanapun, terdapat masa yang pasti apabila kebanyakan kanak-kanak akan bertemu dengan peristiwa penting. Sebagai contoh, kanak-kanak belajar berjalan pada bila-bila masa antara 9 dan 15 bulan. Oleh itu, jika anak anda berumur 13 bulan dan belum berjalan, tidak perlu risau jika dia merangkak dan menarik diri. Dia telah memperoleh kemahiran yang dia perlukan untuk belajar berjalan dan mungkin mula berjalan tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kanak-kanak berumur 15 bulan yang belum berjalan, ia adalah idea yang baik untuk berbincang dengan pakar kanak-kanak untuk memastikan tidak ada masalah perubatan atau perkembangan memandangkan umur 15 bulan berada di luar kebiasaan atau jangka masa di mana kanak-kanak biasa belajar berjalan.

  Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai soalan, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada ahli profesional seperti doktor anak anda, pengamal jururawat, atau pakar kanak-kanak terlatih atau pakar tingkah laku. Terdapat juga beberapa pakar klinikal yang khusus dilatih dalam pelbagai bidang pembangunan yang boleh dirujuk. Ini termasuk ahli patologi pertuturan, ahli terapi pekerjaan dan fizikal, pakar psikologi perkembangan dan ahli audiologi.

  Apakah yang perlu dipelajari oleh kanak-kanak sebelum memulakan persekolahan dan mengambil sebarang peperiksaan?

  Memasuki alam persekolahan adalah acara penting dan pencapaian besar dalam kehidupan kanak-kanak. Dalam menyediakan pengalaman persekolahan yang paling positif, setiap ibu bapa perlu mengajar kanak-kanak 4 asas pembelajaran kecil di bawah sebelum hari pertama mereka memulakan persekolahan.

  1. Kebersihan peribadi

  Pada masa ini, kanak-kanak sudah boleh mengingat pembelajaran asas. Oleh itu, anda perlu mengajar mereka cara mengekalkan kebersihan diri mereka. Ini bermakna, mereka perlu belajar tentang amalan mencuci tangan dengan sabun sebelum makan, tidak mengambil atau mencedok lauk menggunakan tangan di dalam pinggan hidangan, dan mencuci tangan selepas menggunakan bilik air atau menyentuh benda kotor di taman permainan. Tip-tip kecil ini boleh membantu melindungi kesihatan kanak-kanak daripada bakteria jahat yang ada di semua tempat.

  1. Menjaga diri sendiri

  Tidak seperti di tadika atau prasekolah, guru di sekolah rendah lebih mengajar murid berdikari dan tidak bergantung sepenuhnya kepada guru. Ini kerana tugas guru di sekolah adalah hanya mengajar kanak-kanak di samping menguruskan kelas secara keseluruhan, bukannya menjaga setiap individu kanak-kanak. Jadi, anda perlu mengajar anak anda menguruskan diri mereka seperti membutang sendiri baju atau membuka zip seluar semasa di tandas, mengikat rambut dan mengikat tali kasut. Selain itu, kanak-kanak juga perlu diajar untuk membuka bekal makanan mereka dan menyimpan barang-barang mereka di dalam beg bagi mengelakkan kehilangan barang penting seperti buku atau duit.

  1. Berkawan dengan orang lain

  Rakan-rakan memainkan peranan penting dalam pengalaman persekolahan kanak-kanak. Ini juga salah satu faktor yang mendorong anak untuk menyukai sekolah. Walaupun kanak-kanak mungkin boleh mengembangkan skil komunikasi mereka sepanjang tahun-tahun pembelajaran, namun skil bersosial mungkin mencabar buat permulaan untuk anak anda. Ibu bapa boleh membantu memudahkan anak dengan cara mengajar mereka peraturan sosial asas seperti berkongsi mainan dan snek dengan budak lain, atau tidak berkelakuan kurang sopan dengan menumbuk atau menggangu orang lain. Ibu bapa juga perlu mengajar anak mainan mudah dan seronok supaya kanak-kanak boleh mengajar dan bermain dengan rakan mereka.

  1. Cari bantuan luar

  Di sekolah, guru-guru tidak akan selalu ada untuk melindungi atau membantu pelajar mereka. Inilah sebabnya mengapa ibu bapa perlu mengajar anak mereka untuk bersuara dan mencari bantuan jika memerlukan pertolongan tentang sesuatu perkara, memandangkan mereka tidak mampu melakukannya sendiri. Contohnya, jika anak dibuli, jika mereka tercedera ataupun jika anak anda kehilangan sesuatu barang yang penting.

  Bagaimanakah anda boleh membantu anak melakukan kerja sekolah dan semasa peperiksaan?

  peperiksaan

  Kerja sekolah memainkan peranan yang besar dalam pendidikan setiap kanak-kanak. Kerja sekolah mengambil kira sehingga lebih 50 peratus daripada prestasi pelajar (GPA). Tambahan pula, setiap ibu bapa pasti inginkan anak-anak mereka mendapat skor yang terbaik dalam pembelajaran. Walau bagaimanapun, melatih anak membuat kerja sekolah di rumah bukanlah tugasan yang mudah kerana anda tidak boleh melakukan semuanya untuk mereka – ini dikira sebagai tidak mengajar. Berikut adalah 5 tip mudah untuk membantu anak anda menyiapkan kerja sekolah mereka dengan berkesan:

  Ajar anak anda kemahiran belajar dan merangka strategi

  Selepas habis sesi pembelajaran, bukan semua guru mempunyai cukup masa untuk memberikan tip belajar atau menjalani ujian kepada pelajar mereka. Walaupun ada sesetengah guru yang melakukannya, namun mereka hanya boleh menyampaikan tip ringkas. Disebabkan itulah, ibu bapa sepatutnya menjadi orang yang layak untuk mengajar anak mereka tentang teknik pembelajaran. Contohnya, anda boleh mengajar anak anda kemahiran pengurusan masa, menasihati mereka untuk mengambil nota semasa kelas dan menekankan kepentingan penumpuan dan mengulang kaji pembelajaran yang lepas.

  Berikan anak anda peluang untuk mereka belajar dengan stail mereka sendiri terutama semasa peperiksaan

  Terdapat 7 stail pembelajaran berbeza untuk 7 jenis kebijaksanaan berbeza. Bukan semua orang berkongsi stail pembelajaran yang sama. Kebanyakan sistem pendidikan tidak hanya memfokus kepada semua stail. Sebagai ibu bapa, adalah menjadi tugas anda untuk menggalakkan anak belajar mengikut gaya mereka sendiri. Ini sekali gus akan membantu mereka mencapai potensi mereka dengan lebih mendalam.

  7 stail pembelajaran termasuklah:

  • Visual (Ruang)
  • Telinga (Pendengaran-muzikal)
  • Lisan (Linguistik)
  • Logik (Matematik)
  • Fizikal (Kinestetik)
  • Perseorangan (Intrapersonal)
  • Sosial (Interpersonal)

  Bagi mengetahui stail pembelajaran dan jenis kebijaksanaan anak, anda perlu melihat kepada corak pembelajaran mereka dan/atau biarkan mereka melakukan ujian penilaian untuk mengetahui keputusannya. Ingatlah bahawa kebanyakan kanak-kanak mempunyai 2, 3 atau mungkin 4 stail dan jenis dalam satu-satu masa.

  Hapuskan gangguan

  Semasa sesi pembelajaran atau kerja sekolah, pastikan semua peranti elektronik ditutup, dicabut plag atau dipindahkan daripada zon pembelajaran, termasuk juga buku komik atau gangguan lain yang berkemungkinan. Penumpuan adalah kunci untuk kejayaan. Ia membantu anak anda untuk menyiapkan kerja dengan lebih cepat dan mengingat sesuatu perkara dalam tempoh yang panjang. Galakkan anak anda untuk tidak menggunakan internet bagi mencari jawapan kerana pembelajaran merupakan proses berfikir dan memantau. Terlampau culas atau tidak aktif dalam pembelajaran berasaskan otak semasa usia muda boleh mengurangkan kreativiti dan kemampuan menyelesaikan masalah di masa akan datang.

  Mendorong anak

  Motivasi tidak dapat disangkal lagi, menjadi salah satu daripada penyumbang terbesar untuk setiap kejayaan manusia. Jadi, sudah tentu, penting untuk setiap ibu bapa mendorong anak mereka semasa tempoh pembelajaran. Cara mudah melakukan perkara ini adalah dengan menunjukkan kepada mereka kepentingan pendidikan melalui buku dan cerita visual. Ibu bapa juga boleh sesekali memberi ganjaran kepada anak mereka pada peristiwa-peristiwa istimewa, tetapi janganlah terlalu kerap, supaya mereka boleh merasai bahawa usaha mereka itu dihargai.

  Belajar bukanlah suatu tugasan yang mudah untuk pelajar tidak kira peringkat usia. Ramai dalam kalangan mereka memilih untuk berputus asa. Fenomena ini adalah contoh yang menunjukkan betapa pentingnya kita perlu mendorong anak untuk belajar sejak mereka kecil lagi.

  Masa berehat

  Mendapatkan rehat juga adalah bahagian penting dalam pembelajaran anak. Berehat dapat membantu anak anda merehatkan minda dan menyediakan peluang untuk otak memulakan proses mengurus semula dan mengekalkan maklumat. Berehat terbukti secara saintifik dapat meningkatkan motivasi dan produktiviti seseorang. Oleh itu, ibu bapa perlu tahu bahawa dengan menekan anak untuk kuat belajar boleh memberikan kesan buruk. Anak anda disarankan untuk berehat selama 5 hingga 10 minit selepas setiap 25 minit sesi pembelajaran.

  Contohi Finland dalam pengurusan pendidikan dan keperluan peperiksaan kanak-kanak

  peperiksaan

  Penubuhan Jawatankuasa Kajian Dasar Pendidikan Negara (JKKDPN) yang dipengerusikan oleh Prof Emeritus Dato Ibrahim Ahmad Bajunid dan 11 orang lagi pakar pelbagai bidang bagi menyemak dan mengemukakan saranan untuk meningkatkan kualiti sistem pendidikan di Malaysia hujung tahun lalu merupakan inisiatif penambahbaikkan yang sangat diperlukan negara ini.

  Di saat media luar negara sibuk bercakap mengenai keperluan pendidikan yang lebih menyeluruh dan manusiawi serta kemunculan trend global homeschooling yang mula dipraktikkan ibu bapa di Malaysia, sistem persekolahan dan peperiksaan di Malaysia masih terlalu mementingkan markah di atas kertas dan membebankan pelajar dengan silibus yang terlalu terkehadapan berbanding usia.

  Finland adalah contoh negara yang mengubah sistem pendidikan mereka ke arah yang lebih sihat. Tanpa berniat untuk mengungguli carta pencapaian pelajar, mereka berjaya mencapainya dengan sistem pendidikan yang lebih holistik.

  Berikut adalah 10 sebab mengapa sistem pendidikan Finland dilihat sebagai antara yang terbaik di dunia.

  Tiada peperiksaan seragam

  Peperiksaan seragam seperti UPSR, PMR dan SPM sering dilihat sebagai cara mudah untuk mengukur kefahaman subjek seorang pelajar. Membulatkan jawapan objektif dan menjawab soalah yang diramalkan dilihat sebagai ukuran penguasaan pelajar. Akhirnya, pelajar akan belajar untuk mengejar kelulusan peperiksaan dan guru akan mengajar dengan tujuan agar pelajar lulus peperiksaan. Tujuan pembelajaran sebenar entah dicapai atau tidak.

  Finland tidak mempunyai peperiksaan seragam melainkan National Matriculation Exam, iaitu peperiksaan sukarela untuk pelajar di peringkat sekolah menengah atas. Semua kanak-kanak di Finland digredkan secara individu dan sistem penggredan ditetapkan oleh guru mereka. Pun begitu, Kementerian Pendidikan mereka tetap menyemak perkembangan keseluruhan dengan cara menguji sebilangan pelajar daripada pelbagai jenis sekolah.

  Guru tidak ‘diawasi’ dengan ketat

  Banyak yang menyalahkan guru apabila berlaku sesuatu dan kadangkala ianya wajar. Tetapi di Finland, disebabkan standard yang tinggi untuk menjadi seorang guru, tiada keperluan untuk mengadakan sistem pemarkahan guru yang ketat.

  Semua guru dikehendaki memiliki ijazah sarjana sebelum memasuki kerjaya tersebut. Jurusan perguruan merupakan jurusan paling ketat dan terpilih di seluruh negara. Sekiranya seorang guru tidak berfungsi dengan baik, pengetua yang bertanggungjawab melakukan sesuatu mengenainya. Ini bermakna pengawasan guru bukanlah atas pemeriksaan birokrasi dan peperiksaan seragam. Ia ditangani secara individu.

  Kerjasama, bukan persaingan

  Sistem pendidikan Finland tidak seperti di negara lain yang mementingkan persaingan. Tiada senarai sekolah atau guru yang berprestasi tinggi. Ia bukan persekitaran untuk persaingan, sebaliknya menggalakkan kerjasama. Bahkan mereka juga tidak berniat untuk berada di kemuncak perbandingan antara pendidikan negara-negara maju. Ironinya, sikap tidak memperdulikan status ini telah meletakkan mereka teratas di peringkat antarabangsa.

  Mengutamakan yang asas

  Tumpuan kepada markah peperiksaan dan kefahaman dalam matematik dan sains selalu membuatkan kita terlupa apa yang membentuk suasana pembelajaran dan pelajar yang bahagia, harmoni dan sihat.

  Program yang dijalankan Finland memberi tumpuan kepada yang asas. Ia bukan tentang menguasai pelajaran dan mendapat markah tinggi. Sebaliknya, mereka mahu membuat persekitaran sekolah menjadi tempat yang menggalakkan kesaksamaan.

  Sejak reformasi pendidikan pada tahun 1980-an, pendidik di Finland telah memberi tumpuan untuk menjadikan asas-asas berikut sebagai keutamaan:

  • Pendidikan harus menjadi instrumen untuk mengimbangkan ketidaksamaan sosial.
  • Semua pelajar menerima makanan sekolah percuma.
  • Kemudahan akses kepada penjagaan kesihatan.
  • Kaunseling psikologi.
  • Panduan diberikan berdasarkan individu.

  Perkara ini mungkin kedengaran remeh tetapi memberikan kanak-kanak permulaan yang saksama bererti Finland dapat menangani segala masalah sosio-ekonomi (pengangguran, keciciran daripada sekolah, jenayah dan salah laku sosial) yang lahir dengan ketidaksamaan sosial. Setiap anak, baik yang miskin mahupun kaya bersekolah dan bersosial dalam persekitaran yang sama, tiada sekolah swasta untuk anak si kaya dan sekolah kerajaan yang daif untuk anak si miskin.

  Memulakan sekolah pada usia lebih besar

  peperiksaan

  Pelajar bermula bersekolah pada usia tujuh tahun. Bukan enam, atau lima. Meskipun tadika untuk kanak-kanak 6 tahun disediakan, kehadiran bukanlah wajib. Mereka diberikan kebebasan sewaktu zaman perkembangan kanak-kanak untuk tidak dipaksa melalui pendidikan wajib. Mereka membiarkan kanak-kanak bersikap seperti kanak-kanak.

  Terdapat hanya 9 tahun persekolahan yang wajib dihadiri kanak-kanak Finland. Pendidikan setelah kelas kesembilan atau pada usia 16 adalah atas pilihan.

  Jika dilihat dari sudut psikologi sahaja, ini adalah kebebasan yang ideal. Para pelajar tidak berasa seperti mereka tersekat dalam penjara. Finland membebaskan mereka daripada tempoh persekolahan yang dipaksakan dan sebaliknya memilih untuk menyediakan pelajar untuk dunia sebenar.

  Di Malaysia, tidak menghantarkan anak ke tadika sahaja boleh menjadi punca dikecam ibu bapa lain bahkan guru darjah satu sendiri. Disebabkan tekanan untuk memastikan pelajar dapat mengikuti pelajaran darjah satu yang agak terkehadapan, kanak-kanak seawal usia 5 dan 6 tahun sudah diharap dapat mengenal huruf.

  Menyediakan pilihan profesional selain ijazah universiti biasa

  Bagi kebanyakan negara, aliran pendidikan tradisional kebiasaannya melibatkan persekolahan dan kemudian melanjutkan pelajaran ke kolej atau universiti. Sama ada kita mahu mengakuinya ataupun tidak, sebenarnya tidak semua orang perlu memasuki kolej atau universiti. Ramai pelajar yang melanjutkan pelajaran dengan mengambil ijazah dalam jurusan yang tidak bermakna kepada mereka dan terpaksa menanggung hutang yang melampau.

  Finland menyelesaikan masalah ini dengan menawarkan pilihan yang masih menguntungkan bagi pelajar yang meneruskan pendidikan mereka. Universiti dan politeknik merupakan dua pilihan bagi pelajar. Kedua-duanya diiktiraf tinggi secara profesional dan layak bersaing dalam kerjaya.

  Bagi kita, bersekolah sekadar di peringkat menengah merupakan satu kelemahan sedangkan di negara-negara Scandinavia, bersekolah sehingga peringkat menengah dan memasuki politeknik tidak dipandang rendah dalam masyarakat kerana ia sudah menjadi kebiasaan.

  Pelajar tidak perlu bangun awal untuk bersekolah

  Terkejar-kejar bersarapan, menunggu bas atau mengayuh basikal pada awal pagi, di samping waktu untuk perhimpunan pagi dan program kokurikulum; kesemuanya mengambil masa pelajar yang banyak. Hasilnya, pelajar yang mengantuk dan penat untuk dididik.

  Pelajar di Finland biasanya bermula waktu persekolahan sekitar jam 9:00 – 9:45 pagi. Kajian menunjukkan bahawa permulaan terlalu awal boleh menjejaskan kesejahteraan, kesihatan, dan kematangan pelajar. Sekolah-sekolah Finland bermula agak lambat dan kebiasaannya berakhir sekitar 2:00 – 2:45 pagi. Mereka mempunyai tempoh kelas yang lebih lama dan waktu rehat yang lebih panjang di antaranya.

  Arahan yang konsisten daripada guru yang sama

  Bilangan guru dan pelajar dalam kelas di Finland agak sedikit berbanding negara lain. Pelajar di Finland kebiasaannya mempunyai guru yang sama sepanjang enam tahun pendidikan mereka. Pada masa ini, guru mengambil peranan seperti seorang mentor atau ahli keluarga. Selama bertahun-tahun, kepercayaan dan ikatan dibina supaya kedua-dua pihak mengenali dan menghormati satu sama lain.

  Keperluan dan gaya pembelajaran berbeza mengikut individu. Guru-guru Finland mengenal pasti keperluan pelajar mereka. Mereka boleh mencatat dengan tepat dan mengawasi perkembangan mereka serta membantu mereka mencapai matlamat mereka. Tiada istilah lepas tangan kepada guru yang lain.

  Suasana yang lebih santai

  Kurang tekanan, kurang jadual, sebaliknya lebih panduan. Pelajar biasanya hanya belajar beberapa subjek dalam sehari. Mereka mempunyai masa beberapa kali untuk makan, menikmati aktiviti rekreasi dan berehat. Terdapat waktu rehat sekitar 15-20 minit beberapa kali dalam sehari.

  Persekitaran sebegini juga diperlukan guru. Bilik guru yang disediakan juga membolehkan mereka berehat dan bersantai, bersedia untuk pelajaran atau untuk bersosial. Guru juga manusia dan memerlukan istirahat supaya dapat bekerja dengan baik.

  Kurang kerja rumah dan tugasan luar

  Menurut OECD, pelajar di Finland mempunyai jumlah kerja rumah dan tugasan luar yang paling sedikit berbanding pelajar lain di dunia. Mereka hanya menghabiskan masa setengah jam untuk kerja rumah. Pelajar Finland juga tidak menghadiri tuisyen. Namun, mereka mengalahkan budaya pendidikan yang mementingkan kelas tambahan dan kerja rumah di samping mengelakkan tekanan perasaan kepada pelajar.

  Pelajar Finland mendapat semua yang mereka perlukan di sekolah tanpa tekanan tambahan untuk berlumba mendapat markah cemerlang dalam sesuatu subjek. Tanpa perlu risau tentang gred dan kerja rumah mereka dapat memberi tumpuan kepada tugas sebenar mereka – belajar dan berkembang sebagai manusia.

  Baca juga:

  health-tool-icon

  Jadual Vaksin Bayi

  Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

  Apa jantina bayi anda?

  Lelaki

  Wanita


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  4 Little Lessons Kids Need Before Starting School. http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/starting-preschool/preparing/lessons-for-starting-school/?slideId=28001. Accessed December 15, 2016.

  http://www.howkidsdevelop.com/developSkills.html

  https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/intellectual/toddler-development-activities/

  https://hellodoktor.com/ms/keibubapaan/tips-keibubapaan/apa-kanak-kanak-perlu-belajar-sebelum-masuk-sekolah/

  Panduan Bantu Anak Buat Kerja Sekolah

  10 Sebab Sistem Pendidikan Finland Terbaik di Dunia

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 25/05/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
  Next article: