home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

6 Jenis Obesiti

6 Jenis Obesiti

Obesiti adalah keadaan kesihatan umum yang bukan sahaja orang dewasa tetapi kanak-kanak dan remaja juga menghadapinta. Walaupun terdapat banyak penyakit berbahaya seperti tekanan darah tinggi, diabetes dan kanser berpunca daripada diabetes, sesetengah orang masih kurang mengambil kira keadaan perubatan ini. Artikel ini akan menyediakan pembaca dengan maklumat berguna mengenai obesiti.

Kenali obesiti

Obesiti ditakrifkan sebagai suatu keadaan di mana seseorang telah mengumpulkan begitu banyak lemak badan yang mana ia meninggalkan kesan negatif ke atas kesihatan mereka. Terdapat pelbagai cara yang berbeza untuk menentukan tisu adipos (tisu yang dipenuhi lemak) yang berlebihan tetapi cara yang paling biasa lakukan Indeks Jisim Badan (BMI). Jika BMI anda turun naik antara 25 dan 29.9, anda akan dianggap sebagai berat badan berlebihan.

Faktor-faktor yang berkaitan dengan obesiti

Obesiti dipengaruhi oleh banyak faktor-faktor lain:

Genetik

Obesiti mempunyai hubungan yang kuat dengan komponen genetik. Jika ibu bapa anda mempunyai obesiti, anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapatnya.

Pemakanan yang tidak sihat:

  • Makan makanan segera dalam jumlah yang banyak
  • Minum terlalu banyak alkohol dan minuman bergula
  • Banyak makan di luar. Apabila tidak menyediakan makanan sendiri, anda tidak boleh mengawal pengambilan gula.

Kekurangan aktiviti fizikal

Ramai orang mempunyai pekerjaan yang berkaitan dengan duduk di meja dan bekerja dengan komputer sepanjang hari, masa aktif adalah amat terhad. Jika anda tidak cukup “bergerak” , tenaga daripada makanan yang anda makan disimpan dalam badan seperti dalam bentuk lemak.

Kembimbangan emosional

Tekanan, kebimbangan, kemurungan atau sakit kronik boleh membawa kepada makan berlebihan. Dalam tempoh ini, ramai orang cenderung untuk makan lebih banyak dengan harapan lebih bahagia.

Perubatan atau keadaan perubatan

Mempunyai beberapa keadaan perubatan seperti sindrom Cushing atau hypothyroidism dan mengambil antidepresan (ubat mengurangkan kemurungan) atau kortikosteroid tertentu juga boleh menyebabkan peningkatan berat badan.

6 jenis biasa obesiti

Punca yang berbeza membawa kepada pelbagai jenis obesiti. Beberapa penyelidikan telah mengenalpasti 6 jenis biasa obesiti; masing-masing dengan punca tertentu, kesan sampingan, dan rawatan.

  • Aktif obesiti. Obesiti jenis ini berkait rapat dengan kekurangan aktiviti fizikal. Dalam jenis obesiti ini, bahagian badan tertentu dengan cepat membentuk lemak dan menjadi tidak sihat.
  • Obesiti makanan. Jika anda ketagih dengan makanan yang tidak sihat seperti makanan segera dan makanan ringan, anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mempunyai jenis obesiti ini.
  • Kebimbangan obesiti. Jenis ini dikaitkan dengan tahap tekanan atau kemurungan. Untuk mengelakkannya, anda perlu mengawal emosi dan perasaan anda.
  • Gluten Obesiti. Ia adalah perkara biasa dalam kalangan wanita. Ia sering berlaku semasa tempoh perubahan hormon, seperti akil baligh, kehamilan, dan menopaus.
  • Obesiti vena. Peredaran vena merupakan salah satu penyebab obesiti. Ia adalah genetik semula jadi, tidak bersifat biasa dan ia adalah perkara biasa pada kehamilan.
  • Obesiti aterogenik. Ini adalah satu keadaan sangat berbahaya yang berkaitan dengan penyalahgunaan alkohol. Ia juga boleh menjejaskan organ-organ anda yang lain dan menyebabkan masalah pernafasan.

Obesiti adalah berbahaya kerana ia akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang negatif ke atas badan anda. Anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik dan rawatan sewajarnya.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Health risks linked to obesity, http://www.webmd.com/diet/obesity/obesity-health-risks#1 Accessed March 29, 2017.

What is obesity?, http://www.medicalnewstoday.com/info/obesity Accessed March 29, 2017

What is obesity? http://www.obesity.org/obesity/resources/facts-about-obesity/what-is-obesity Accessed March 29, 2017.

Childhood obesity on the rise in Vietnam, http://www.thanhniennews.com/health/childhood-obesity-on-the-rise-in-vietnam-29386.html Accessed March 29, 2017.

Obesity-Cause, http://www.webmd.com/diet/obesity/tc/obesity-cause Accessed March 29, 2017

10 leading causes of weight gain and obesity (besides Willpower), https://authoritynutrition.com/10-causes-of-weight-gain/ Accessed March 29, 2017.

Cause of obesity, http://www.nhs.uk/Conditions/Obesity/Pages/Causes.aspx Accessed March 29, 2017.

6 types of obesity and what you can do to solve each one, http://womensbest.net/6-types-of-obesity-and-what-you-can-do-to-solve-each-one/ Accessed march 29, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x