home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Akil Baligh Awal dan Obesiti: Apakah Risikonya?

Akil Baligh Awal dan Obesiti: Apakah Risikonya?

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak akan mengalami akil baligh lebih awal berbanding ibu bapanya. Kanak-kanak pada hari ini juga banyak yang mengalami obesiti. Pada pendapat anda, adakah terdapat satu perkaitan antara akil baligh awal dengan obesiti? Apakah pula risikonya kepada anak anda? Artikel ini akan mengupas lebih lanjut mengenai persoalan tersebut.

Akil baligh awal dan obesiti

Kajian menunjukkan obesiti memainkan peranan yang sangat besar dalam perihal akil baligh yang terlalu awal untuk perempuan. Namun begitu, tidak terdapat sebarang bukti yang menunjukkan obesiti akan mendatangkan kesan terhadap proses akil baligh lelaki.

Sel lemak mengandungi leptin yang diperlukan dalam proses kanak-kanak mencapai akil baligh. Disebabkan ini, kanak-kanak yang mempunyai kandungan leptin yang banyak dalam badan atau dalam erti kata lain mempunyai berat badan berlebihan cenderung untuk mengalami akil baligh lebih awal. Sel lemak juga mengandungi hormon estrogen. Hormon ini berfungsi merangsang payudara untuk tumbuh lalu memulakan proses akil baligh. Disebabkan ini juga, kanak-kanak yang mengandungi banyak kandungan hormon ini dalam badan lebih cenderung untuk mengalami akil baligh lebih awal.

Kajian juga menunjukkan bahawa pendedahan dalam jangka masa panjang terhadap beberapa bahan kimia juga boleh mendorong kepada proses akil baligh. Sel lemak akan menyimpan bahan-bahan kimia itu tadi. Disebabkan itu, kanak-kanak perempuan yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung untuk mengalami akil baligh lebih awal.

Adakah kondisi ini perlu diberi lebih perhatian?

Kanak-kanak perempuan yang mengalami akil baligh terlalu awal cenderung untuk menghidapi kanser payudara apabila dewasa kelak. Umum juga mengetahui obesiti akan mengakibatkan pelbagai jenis penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung. Oleh itu, anda sebagai ibu bapa perlu lebih prihatin dan tidak memandang enteng perkara ini. Rujuk kepada pakar dan sentiasa berhubung dengan doktor bagi memastikan kesihatan anak anda.

Apakah yang boleh anda lakukan?

Obesiti merupakan salah satu punca berlakunya kondisi akil baligh terlalu awal. Oleh itu, anda boleh membantu anak anda mengatasi masalah ini dengan membantu mereka mengawal pemakanan mereka.

  • Susukan anak anda dengan susu badan. Meskipun pakar tidak dapat membuktikan perkara ini, kajian dan statistik menunjukkan susu ibu dapat membantu dalam mengurangkan kondisi ini.
  • Beri anak anda makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Galakkan anak anda untuk melakukan aktiviti senaman dalam kadar yang kerap. Anda juga boleh turut serta dalam aktiviti senaman untuk mengeratkan lagi hubungan anda dengan anak anda.
  • Jika anak anda sudah mempunyai berat badan yang berlebihan, anda boleh galakkan mereka menurunkan berat badan mereka. Tetapi anda perlu memastikan mereka menggunakan kaedah yang diperakui oleh pakar diet terlebih dahulu.
  • Berhubung dengan doktor untuk membantu anak anda. Jika anak anda telah mengalami simptom-simptom akil baligh, segera beritahu doktor anda untuk langkah berjaga-jaga.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Burt Solorzano CM, McCartney CR. Obesity and the pubertal transition in girls and boys. Reproduction (Cambridge, England). 2010;140(3):399-410. doi:10.1530/REP-10-0119.

Early Puberty: Causes and Effects. https://www.scientificamerican.com/article/early-puberty-causes-and-effects/. Accessed February 22, 2017.

Obesity and Early Puberty: What’s the Risk?. http://www.webmd.com/children/features/obesity#1. Accessed February 22, 2017.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 09/01/2020
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel