Hilangkan Berat Badan Tanpa Mengembalikannya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Penurunan dan pertambahan semula berat badan (kitaran berat) adalah sangat biasa. Disebabkan oleh kurang berjaya dalam menjaga berat badan pada masa lalu, ia boleh menjadi idea yang baik untuk menggunakan pendekatan yang berbeza.

Mengapa berat badan bertambah semula selepas kehilangannya?

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan orang yang mengalami pertambahan semula berat badan yang dihilangkannya, sama ada cepat atau perlahan. Dan ini boleh mempengaruhi psikologi seseorang.

Kehilangan dan pengembalian berat badan adalah kitaran semula jadi berat badan melalui pemakanan, jelas Alexis Conason, ahli psikologi di Manhattan yang pakar dalam makan berlebihan dan imej badan. Tambahnya, apabila seseorang mendapat semula berat badan, mereka berdepan dengan rasa malu, kegagalan, harga diri yang rendah dan rasa bersalah. Mereka fikir bahawa mereka mempunyai motivasi yang rendah atau tidak mengawal diri yang secukupnya.

Seseorang yang mengikuti program tertentu yang memaksa mereka untuk sentiasa mengehadkan apa yang mereka makan. Ini jenis diet yang ketat yang sering membuatkan seseorang berasa kurang dihargai. Oleh itu, keinginan dan kelaparan yang melampau adalah masalah umum bagi pengamal diet. Apabila tabiat diet negatif dan ketat, ia mungkin bersifat sementara. Akhirnya, seseorang berasa mereka tidak dapat meneruskannya lagi, jadi mereka meninggalkan usaha dan sering mendapat kembali berat badan mereka yang telah hilang.

Daripada menjalani diet yang ketat, mengamalkan perubahan gaya hidup yang sihat akan menjadi cara yang lebih berkesan untuk menurunkan berat badan, meningkatkan kesihatan dan mengekalkan penurunan berat badan dalam jangka panjang.

Bagaimana menurunkan berat badan tanpa mendapatnya kembali

Berbeza dengan apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang, kitaran kehilangan dan pengembalian berat badan ini tidak meningkatkan risiko seseorang untuk masalah kesihatan. Di samping itu, kitaran berat tidak menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan semula. Sekiranya anda ingin mengelakkan daripada kitaran berat, terdapat pendekaan yang lebih berkesan untuk mengurangkan berat badan.

Pertama, salah satu langkah yang paling penting untuk penurunan berat badan yang berjaya adalah perancangan. Sebelum anda membuat sebarang perubahan, tetapkan matlamat. Mencapai matlamat tersebut mungkin cukup memotivasi anda untuk membantu mengekalkan perubahan anda. Sebaik sahaja anda menetapkan matlamat, fikirkan tentang perubahan gaya hidup yang boleh membantu anda mencapai matlamatnya. Anda sepatutnya dapat memasukkan perubahan ini ke dalam kehidupan harian anda, sehingga ia menjadi kebiasaan jangka panjang.

Kedua, sebaik sahaja anda berasa tergelincir, segera mengambil tindakan. Mencegah pertambahan semula yang sedikit daripada yang lebih besar kelihatan kritikal untuk pemulihan dalam kalangan mereka yang berjaya menurunkan berat badan.

Akhir sekali, menyesuaikan gaya hidup anda menjadi lebih sihat dengan melakukan senaman. Senaman adalah penting untuk menjaga berat badan, tetapi adakah anda tahu ia lebih daripada sekadar membakar kalori? Sesetengah bukti menunjukkan bahawa sesi berpeluh yang kerap mungkin membantu anda mengawal selera makan dan membantu anda berasa lebih puas selepas makan. Ini mungkin amat penting untuk penyelenggaraan berat badan.

Apabila anda mencapai perubahan tersebut, teruskan membinanya. Adalah mungkin untuk mengurangkan kalori, ikuti corak pemakanan yang praktikal dan lazat, dan dalam masa yang sama anda berasa baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kaki Exercise Kena Tahu Ini- Tak Guna Bersenam Setiap Hari Jika Anda Duduk Lebih 10 Jam Sehari!

  Tahukah anda, jika anda tidak aktif dab berkerja dihadapan komputer atau memandu sepanjang hari, efek bersenam dilakukan mungkin tidak dapat dirasai?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Aktiviti Kesihatan Lain, Badan Sihat 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Penangan COVID-19, Rakyat Malaysia Makin Cakna, Simpan Duit Untuk Situasi Kecemasan

  Gaya hidup sihat merupakan pilihan rata-rata rakyat Malaysia pasca PKP COVID-19. Mereka juga kini lebih bersedia dan menyediakan wang simpanan kecemasan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 13/08/2020 . 3 minit bacaan

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Selepas PKP, lebih ramai rakyat Malaysia yang ambil berat terhadap kesihatan diri. Tambah lagi, ramai yang makin cakna menggunakan teknologi telekesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Apa Lagi Yang Boleh Anda Lakukan Semasa Cuti Tahun Baru Cina?

  Sambutan Tahun Baru Cina 2020 berlangsung selama tiga hari di Malaysia. Apakah rancangan anda untuk mengisi masa lapang ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Perayaan 23/01/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolesterol lemak

  Apa Itu Kolesterol? Ini Maklumat Mengenainya Yang Wajib Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  amalan gaya hidup sihat

  Ini 10 Amalan Perlu Buat Ketika Menginjak Usia Emas

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 4 minit bacaan
  bersenam untuk kesihatan

  Ingin Bersenam Bukan Hanya Untuk Sihat, Tapi Juga Nak Hilangkan Berat? Ini Senaman Yang Sesuai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  tip bersenam

  Siapa Yang Kata Senaman Itu Bosan? Ia Sangat Seronok Jika 7 Perkara Ini Dapat Diatasi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/10/2020 . 3 minit bacaan