backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

3

Tanya Doktor
Simpan

Ada Masalah Jiwa, Tapi Keliru Nak Jumpa Pakar Psikiatri Atau Ahli Psikologi? Ini Perbezaannya

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 05/10/2022

Ada Masalah Jiwa, Tapi Keliru Nak Jumpa Pakar Psikiatri Atau Ahli Psikologi? Ini Perbezaannya

Kita pernah mendengar pekerjaan seperti pakar psikiatri, ahli psikologi dan juga kaunselor. Namun, kita mungkin keliru, apakah perbezaannya dan peranan sebenar mereka?

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Kesihatan Mental, sila dapatkannya di sini.

Perbezaan rawatan psikiatri dan psikologi 

Terdapat pelbagai jenis profesional penjagaan kesihatan mental yang dapat membantu anda mencapai tujuan pemulihan anda.

Mereka ini bekerja di kemudahan pesakit dalam seperti di hospital dan kemudahan psikiatri.

Ada juga yang bertugas di kemudahan pesakit luar, seperti klinik kesihatan, sekolah dan klinik swasta. Namun, profesional kesihatan mental mana yang sesuai untuk anda?

Mencari ahli profesional yang berkaitan kesihatan mental yang sesuai untuk anda mungkin memerlukan sedikit kajian.

Kesemua mereka adalah ahli profesional yang terlibat secara langsung dalam perkara berkaitan mental, emosi, dan isu-isu perhubungan. Mungkin anda agak keliru berkenaan perbezaan antara mereka ini.

Oleh itu, kami sediakan beberapa maklumat asas berkenaan setiap jawatan profesional ini.

#1. Rawatan psikologi

rawatan psikiatri

Situasi pertama yang sering terlintas di fikiran ketika menyebut berkenaan ahli psikologi ialah individu yang berbaring di atas sofa, memberitahu perasaan mereka kepada doktor.

Ia mungkin boleh berlaku seperti itu, tetapi peranan ahli psikologi lebih daripada sekadar bertanya mengenai perasaan anda.

Ahli psikologi sebenarnya adalah pakar dalam sains tingkah laku, emosi, dan pemikiran.

Mereka bekerja di tempat seperti pejabat swasta, hospital, atau sekolah. Ahli psikologi merawat pelbagai masalah, daripada masalah perhubungan hinggalah penyakit mental.

Kesemuanya dilakukan melalui sesi kaunseling. Seorang ahli psikologi biasanya memegang ijazah kedoktoran, seperti ijazah kedoktoran.

Walau bagaimanapun, ahli psikologi tidak boleh menetapkan ubat seperti doktor perubatan.

Baca juga:

#2. Rawatan psikiatri

Pakar psikiatri mendiagnosis, merawat, dan membantu mencegah gangguan mental, emosi, dan tingkah laku. Mereka menggunakan perubatan psikiatri, ujian fizikal, dan ujian makmal.

Pakar psikiatri adalah kumpulan doktor dengan ijazah doktor perubatan (MD) atau doktor perubatan osteopati (DO).

Doktor biasa juga boleh memberi ubat untuk membantu mengatasi masalah mental dan emosi. Tetapi kebanyakan individu lebih gemar untuk pergi berjumpa pakar psikiatri jika mempunyai masalah yang rumit.

Kepakaran yang dimiliki oleh pakar psikiatri boleh merangkumi:

#3. Ahli psikoanalisis

rawatan psikiatri

Seorang ahli psikoanalis mengikuti teori dan amalan Sigmund Freud dengan menolong seseorang meneroka dorongan, kegelisahan, dan konflik dalaman mereka yang tertekan atau tidak sedar.

Perkara ini dilakukan melalui teknik seperti:

 • Pergaulan bebas mental
 • Tafsiran mimpi
 • Analisis rintangan dan peralihan

Ahli psikoanalisis turut menerima kritikan terhadapnya. Tetapi ramai individu berpendapat bahawa ahli psikoanalisis menolong mereka meneroka gangguan psikologi dan emosi yang mendalam.

#4. Ahli psikoterapi

Ahli psikoterapi adalah istilah umum untuk pelbagai jenis profesional kesihatan mental. Ini boleh merangkumi ahli psikologi dan ahli terapi. Kesemua ahli profesional ini boleh memberikan khidmat psikoterapi.

Psikoterapi adalah sejenis ‘terapi bercakap.’ Ia direka untuk meningkatkan kesihatan mental dan kesejahteraan umum anda.

Terdapat pelbagai kaedah psikoterapi yang berbeza. Ia boleh melibatkan perbincangan terapi, terapi kumpulan, terapi ekspresif, dan banyak lagi.

Jenis yang paling popular adalah terapi tingkah laku kognitif (CBT).

Anda boleh menggunakan CBT untuk membantu mempelajari cara mengubah tingkah laku, corak pemikiran, atau emosi yang buruk.

#5. Kaunselor

ahli psikologi

Profesional ini dilatih untuk menilai kesihatan mental seseorang dan menggunakan teknik terapi berdasarkan program latihan tertentu.

Mereka beroperasi dengan pelbagai gelaran atau jawatan pekerjaan seperti kaunselor, doktor, ahli terapi atau jawatan yang lain, berdasarkan lokasi rawatan.

Bekerja dengan salah seorang profesional kesihatan mental ini bukan sahaja dapat mengurangkan gejala, tetapi anda juga boleh mengubah cara berfikir, perasaan dan kehidupan yang lebih baik.

#6. Pekerja sosial

Pekerja sosial adalah sekumpulan pekerja awam yang bertanggungjawab untuk membantu individu mengatasi dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan mereka. Ini termasuklah masalah peribadi.

Pekerja sosial juga berperanan untuk mengatasi masalah sosial seperti penyalahgunaan dadah, masalah perumahan dan juga pengangguran.

Pekerja sosial sering terlibat dalam pertikaian keluarga yang melibatkan keganasan rumah tangga atau penderaan kanak-kanak.

Terdapat banyak subkerja kerja sosial. Ini termasuklah:

 • Kanak-kanak, keluarga, dan sekolah
 • Perubatan dan kesihatan awam
 • Kesihatan mental dan penyalahgunaan dadah

Secara umumnya, pekerja sosial menyediakan pengurusan kes, perkhidmatan perancangan pelepasan pesakit dalam wad, perkhidmatan penempatan dan perkhidmatan lain yang bertujuan menyokong kehidupan yang sihat.

Bagaimana untuk anda memilih rawatan psikiatri dan psikologi?

Antara perkara yang perlu anda lakukan adalah dengan melihat latar belakang ahli profesional kesihatan mental tersebut.

Ini termasuklah lesen amalan, ijazah pascasiswazah iaitu ijazah sarjana dan ijazah kedoktoran, serta pengalaman klinikal yang telah dijalankan.

Memilih individu atau kepakaran yang tepat untuk membantu anda mengatasi masalah emosi atau mental adalah sangat penting.

Antara perkara lain yang perlu dipertimbangkan oleh anda berkenaan ahli profesional yang akan anda pilih ialah:

 • Kepakaran 
 • Latihan
 • Kaedah
 • Jadual
 • Ketersediaan
 • Kemudahan

Langkah pertama untuk mendapatkan pertolongan berkaitan masalah mental biasanya agak sukar. Namun, dengan mengetahui jenis profesional kesihatan mental seperti ini pasti dapat memudahkan proses anda. 

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 05/10/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan