Bolehkah Saya Menjalani Diet Mayo Di Bulan Ramadan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Puasa boleh jadi salah satu cara yang efektif bagi anda untuk menurunkan berat badan. Ada pelbagai kaedah diet yang boleh dilakukan untuk menurunkan berat badan, salah satunya adalah diet mayo. Ramai orang yang mengaku berjaya menurukan beberapa kilogram berat badannya hanya dalam dua tempoh minggu sahaja. Lebih-lebih lagi hari ini sudah banyak penyajian makanan yang menyediakan menu diet mayo. Ttapi adakah menjalani diet mayo semasa puasa baik untuk badan anda? Ikuti penjelasannya di bawah.

Konsep asas diet mayo

Diet mayo atau yang disebut sebagai mayo clinic diet adalah sebuah program pengurusan berat badan jangka panjang yang dicipta oleh pasukan pakar penurunan berat badan di Mayo Clinic. Diet mayo ini direka untuk membantu memperbaiki gaya hidup anda dengan menerapkan tabiat baru yang lebih sihat. Tujuannya adalah membuat perubahan senderhana dalam program pengaturan makanan yang disertai dengan aktiviti sukan sehingga penurunan berat badan boleh dicapai dengan cara yang sihat dan menyeronokkan.

Diet mayo menganggap bahawa tenaga yang keluar dan masuk di dalam tubuh harus seimbang sehingga anda boleh mendapatkan berat badan yang bukan hanya sesuai, tetapi juga sihat. Jadi dengan melakukan diet mayo, anda diharapkan dapat memperbaiki gaya hidup anda dengan menerapkan pola hidup seimbang. Jika dilakukan dengan betul, anda boleh mengekalkan tabiat pola hidup sihat dalam kehidupan anda.

Cara melakukan diet mayo

Ramai orang menganggap tetapan makanan pada diet mayo hanya sekadar mengurangkan makanan yang mengandungi garam tinggi dan berlemak selama 14 hari. Namun ternyata ada perkara lain yang perlu anda perhatikan untuk melakukan diet mayo, seperti:

 • Sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan sumber protein adalah jenis makanan yang perlu ada dalam diet mayo.
 • Garam mengikat air di dalam badan. Oleh sebab itu, ketika anda memutuskan untuk melakukan diet mayo, anda harus mengehadkan pengambilan garam. Hal ini dilakukan agar badan boleh mengeluarkan lebih banyak cecair sehingga boleh mengurangkan berat badan anda.
 • Mengehadkan pengambilan gula yang berlebihan untuk mengawal kadar gula darah dalam badan.
 • Terlalu banyak pengambilan lemak menyebabkan kenaikan berat badan. Hal ini yang membuatkan kebanyakan menu diet mayo biasanya mengandungi makanan yang dikukus atau direbus.
 • Jumlah kalori yang perlu masuk ke badan anda bergantung kepada keperluan kalori anda. Jadi, anda harus mengimbangi pengambilan makanan yang masuk ke dalam tubuh dengan aktiviti fizikal yang anda lakukan.

Bolehkah saya menjalani diet mayo semasa puasa?

Pada dasarnya, puasa semasa menjalani diet mayo boleh dilakukan. Berdasarkan tetapan makan diet mayo, diketahui jika diet mayo pada asasnya merujuk kepada sekatan jumlah kalori dan pengambilan makanan yang mengandungi garam, gula, dan lemak yang diimbangi dengan aktiviti sukan. Sebab itulah puasa semasa diet mayo boleh dilakukan, asalkan anda sanggup menjalaninya.

Selain itu, dengan melakukan puasa semasa diet mayo, anda secara tidak langsung menerapkan pola hidup sihat sepanjang berpuasa di bulan Ramadan. Hal ini tentu akan semakin membuka peluang anda untuk boleh menurunkan berat badan. Namun, anda tetap harus memastikan jika puasa semasa diet mayo tidak mengganggu aktiviti seharian anda yang membuat diri anda penat kerana kurang tenaga.

Ingat, selain pengambilan makanan anda juga perlu mengimbanginya dengan aktiviti fizikal seperti bersenam. Senaman boleh dilakukan semasa bulan puasa. Hal ini bergantung kepada keadaan badan anda. Setiap orang mempunyai ketahanan tubuh yang berbeza-beza.

Ada beberapa orang yang memilih untuk bersenam selepas berbuka semasa tubuh sudah mendapatkan pengambilan makanan, tapi ada juga orang yang mampu bersenam 30 minit sebelum berbuka puasa kerana mereka mampu melakukan sukan pada waktu tersebut. Anda boleh melakukan sukan kardio seperti berbasikal, joging, berjalan, ataupun senaman ringan lain yang membolehkan anda bergerak.  

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pasang IUD Untuk Elak Mengandung? Awas, Ia Perlu Dibuang Jika Terjadi 7 Perkara Ini!

  Pemasangan IUD di dalam rahim wanita mampu mengelakkan kehamilan luar jangkaan. Namun, ada beberapa sebab kenapa perlu buang IUD. Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Seksual, Kontrasepsi 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

  Meskipun ramai tidak endah akannya, ketahuilah bahawa terdapat 5 keadaan kesihatan berkaitan kelenjar air liur berkaitan boleh berlaku. Jom klik artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Lakukan Ujian Najis Untuk Kesan Kanser Kolorektal, Adakah Benar-benar Berkesan?

  Ujian saringan bagi mengesan tanda kanser usus boleh dibuat menggunakan sampel najis pesakit. Ia merupakan satu kaedah tidak invasif yang berupaya untuk...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Kolorektal 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Usus Tersumbat Boleh Bawa Maut, Awasi Jika Anda Kerap Muntah & Kembung Perut!

  Makanan dicerna mesti melalui usus. Tetapi jika wujud penyumbatan, proses tersebut boleh terhenti. Apakah punca masalah usus ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penyakit Perut/Gastrousus, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bau mulut

  Ini 5 Petua Hilangkan Nafas Berbau Lepas Makan Bawang, Confirm Tak Segan Lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  tulang hidung patah

  Sekiranya Anda Alami Kondisi Tulang Hidung Patah, Ini Senarai Perkara PERLU & JANGAN Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan