Mikronutrien dan Penyakit Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apa itu mikronutrien?

Mikronutrien adalah bahan seperti vitamin dan mineral yang diperlukan dalam jumlah minuscule untuk membantu tubuh menghasilkan enzim, hormon dan sebatian lain yang penting untuk pertumbuhan dan pembaikan.

Walaupun diperlukan dalam kuantiti yang kecil, pengambilan suboptimum boleh memberi kesan kepada pelbagai parameter kesihatan dan kekurangannya boleh memberi kesan yang teruk seperti keletihan akibat kekurangan zat besi, penurunan prestasi kerja atau sekolah, dan gangguan fungsi imun, yang dapat meningkatkan risiko jangkitan seseorang.

Potensi bermanfaat

Peranan magnesium dalam kesihatan jantung terutamanya telah memberi tumpuan kepada kesannya terhadap degupan jantung dan tekanan darah. Apabila diberikan secara intravena (suntikan), ia bertindak sebagai prophylactic (rawatan) dalam pencegahan pembedahan atrium fibrilasi selepas pembedahan jantung. Meta-analisis kajian yang mengkaji suplemen magnesium dan tekanan darah mendapati bahawa mineral ini mempunyai kesan kecil tetapi secara klinikal signifikan untuk mengurangkan tekanan darah.

Pengambilan kalium terikat kepada pengurangan dos yang bergantung kepada tekanan darah, walaupun meningkatkan pengambilan kalium akan memberi kesan yang lebih besar kepada mereka yang juga mengamalkan diet tinggi natrium. Sementara diet yang kaya dengan potassium membantu, terutamanya jika pengambilan natrium tinggi. kajian menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan kalium mungkin mempunyai kesan yang lebih besar terhadap tekanan darah.

Bagaimana kalium berkait dengan penyakit jantung kronik (CHD)? 11 kajian meta-analisis termasuk 247,510 orang dewasa, mendapati pengambilan kalium yang lebih tinggi seperti yang dinilai oleh pengambilan makanan 24 jam, kekerapan makanan, dan pembuangan air kecil dalam tempoh 24 jam dikaitkan dengan 21% rendah risiko strok dan CHD.

Tidak bermanfaat

Vitamin D dikenali terutamanya dalam menggalakkan kesihatan tulang. Tahap vitamin D yang mencukupi diperlukan untuk penyerapan kalsium dan mengekalkan kadar darah kalsium dan fosforus yang betul. Walau bagaimanapun, mikronutrien ini telah merangkumi sebahagian besar pencernaan. Kekurangan vitamin D yang meluas mempengaruhi pelbagai aspek kesihatan dan penyakit.

Walaupun kajian pemerhatian mendapati terdapat hubungan yang signifikan antara tahap vitamin D yang rendah dan risiko penyakit kardiovaskular, kajian semula sistematik dan analisis meta-analisis ujian rawak yang mengkaji suplemen vitamin D sebagai gangguan tidak menunjukkan sebarang kesan positif suplemen vitamin D pada strok, kematian, infarksi miokardium, tekanan darah, glukosa darah atau paras kolesterol darah, kecuali dengan satu iaitu vitamin D menyebabkan sedikit peningkatan kolesterol HDL.

Data daripada Kajian Kecergasan Kalsium/Vitamin D Inisiatif Kesihatan Wanita, digabungkan dalam meta-analisis dengan lapan kajian lain mendapati suplemen kalsium dengan atau tanpa vitamin D mengakibatkan peningkatan sederhana dalam strok dan risiko infarksi miokardium. Pengkaji kajian mencadangkan dua penjelasan yang berpotensi iaitu peningkatan kadar kalsium serum yang meningkat selepas pengambilan suplemen dapat meningkatkan pengklorinan vaskular dan menjejaskan risiko pembentukan trombus arteri. Walau bagaimanapun, pada masa ini, kebanyakan bukti tidak menyokong penyatuan antara pengambilan kalsium dan risiko penyakit kardiovaskular.

Potensi memudaratkan

Mikronutrien yang dikaitkan dengan penyakit jantung adalah natrium. Namun kesan natrium pada tekanan darah berbeza-beza antara orang dan dengan mereka yang sensitif garam, yang cenderung meningkat seiring dengan usia.

Individu sensitif garam memberi manfaat paling banyak daripada pengurangan natrium. Mereka yang tidak sensitif garam tidak akan mengalami banyak perubahan dalam tekanan darah jika mereka menurunkan pengambilan natrium.

Namun, pengurangan natrium mempunyai impak yang lebih mendalam terhadap tekanan darah bagi mereka mengamalkan pengambilan diet rendah kalium.

Kajian 177 meta-analisis mengkaji kesan diet natrium tinggi atau rendah yang mendapati pengurangan natrium menurunkan tekanan darah sebanyak 3.5%.

Penyelidikan mengenai mikronutrien dan penyakit jantung mencadangkan diet yang tinggi dalam makanan kaya kalium dan magnesium dengan pengambilan makanan kalsium dan vitamin D yang optimum.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pentingkah SEKS Dalam Sebuah Perhubungan? 5 Perkara Ini Anda Kena Tahu

  Anda rasa adakah seks penting dalam sebuah perhubungan? Baca artikel ini untuk tahu perkara berkaitan hubungan asmara dan kesihatan manusia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 17/06/2020 . 3 minit bacaan

  Awasi Simptom Aritmia! Jantung Kadang Laju, Kadang Perlahan- Ini Mungkin Petanda Sakit Jantung

  Anda alami degupan jantung yang kadangkala laju atau perlahan tidak seperti kebiasaan? Hati-hati, ia mungkin jenis penyakit jantung ini; penyakit aritmia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Pakar Kongsi 4 Sebab MESTI Elak Makan Lewat Malam, Rupanya Ada Kaitan Dengan Jantung?

  Kita selalu dengar nasihat agar jangan makan malam terutamanya lewat malam. Apa sebabnya? Jom klik artikel untuk tahu jawapannya dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/05/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Buat Kuih Raya Dengan Mentega Atau Marjerin? Mana Lebih Sihat? #StayAtHome

  Ada yang mengatakan marjerin lebih baik daripada mentega. Ada pula yang mengatakan kedua-dua mentega dan marjerin berkhasiat. Mana satu patut anda pilih?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Resipi Sihat 20/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan duduk terlalu lama

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan penyakit jantung

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  senaman kardio

  Bersenam Bukan Hanya Jadikan Badan Cergas, Tapi Juga Baik Untuk Otak, No 3 Paling UTAMA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan