backup og meta

3 Tip Penjagaan Bulu Mata, Benarkah Kata Orang Tua JANGAN Pakai Bulu Mata Palsu?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 25/10/2023

3 Tip Penjagaan Bulu Mata, Benarkah Kata Orang Tua JANGAN Pakai Bulu Mata Palsu?

Mata adalah pintu hati. Bagaimanapun, bukan ia sahaja yang memerlukan penjagaan dan perlindungan, bulu mata juga sama. Berikut adalah beberapa tip penjagaan bulu mata anda dengan betul!

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Kesihatan Mata, anda boleh klik di sini.

Apa punca keguguran & kerosakan rambut di hujung mata?

Apabila menjaga bulu mata, ia memerlukan kelembutan kerana ia sangat rapuh dan mudah rosak. Jangan gosok bulu mata anda secara berlebihan, atau juga menarik maskara.

Di samping itu, untuk menanggalkan solekan mata atau maskara, elakkan daripada menggosok mata anda.

Rendamkan bola kapas dalam pencuci, kemudian sapukan pada mata anda selama beberapa saat sebelum perlahan-lahan menyapu solekan yang tersisa. Itu adalah lebih baik untuk bulu mata anda.

Apa yang perlu dilakukan untuk memastikan ia kekal sihat?

Perlu diingatkan bahawa sama seperti setiap bahagian tubuh yang lain, bulu mata anda perlu dibersihkan setiap hari supaya ia boleh tumbuh dengan normal dan menjadi sihat.

tip penjagaan bulu mata

Oleh itu, basuh bulu mata anda setiap hari dengan pembersih yang lembut, dan ingat untuk menanggalkan apa-apa solekan yang tersisa di bulu mata anda dengan produk khusus.

Anda boleh menggunakan minyak kelapa untuk menanggalkan solekan, atau secara alternatif, anda boleh menggunakan syampu bayi, kerana ia sangat lembut pada kulit, terutama kawasan mata.

Selain itu, tip penjagaan bulu mata yang penting adalah untuk tidak berkongsi alat solek anda dengan orang lain bagi mengelakkan pencemaran silang dan sebarang jangkitan.

Tip penjagaan bulu mata #1. Jaga makan minum

Untuk menjadikan bulu mata sihat dan berkembang secara normal, tubuh memerlukan vitamin yang cukup seperti vitamin C, E, H, B kompleks, protein dan mineral.

Oleh itu, ikuti diet seimbang, yang mengandungi banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Juga, ingat untuk minum banyak air untuk kulit dan bulu mata yang sihat.

Tip penjagaan bulu mata #2. Sapu minyak kelapa

Minyak kelapa sangat terkenal dalam menjaga kulit, rambut dan bulu mata.

Ia bukan sahaja kaya dengan vitamin, tetapi ia juga mengandungi banyak asid lemak, yang sangat baik untuk pertumbuhan bulu mata anda.

tip penjagaan bulu mata

Di samping itu, ia sesuai sebagai pelembab, dan orang juga percaya bahawa ia menjadikan bulu mata anda lebih panjang.

Selain itu, ia sangat murah dan semulajadi. Ini bermakna ia mudah dicari dan mesra dengan pelbagai jenis kulit, bahkan yang paling sensitif.

Sapukan minyak kelapa pada hujung bulu mata anda, biarkan ia dalam semalaman dan bilaskan pada waktu pagi. Anda pasti akan melihat perbezaan selepas beberapa kali menggunakan produk ini.

#3. Elakkan penggunaan bulu mata palsu

Penggunaan bulu mata palsu adalah antara cara melebatkan bulu mata yang tentu sahaja bersifat sementara.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai beberapa kelemahan yang perlu anda pertimbangkan. Semasa menanggalkan bulu mata palsu, jika anda terkasar, banyak bulu mata semula jadi anda akan tercabut.

Di samping itu, gam yang digunakan untuk menampal bulu mata mengandungi bahan kimia yang berbahaya. Oleh itu, akhirnya dalam jangka panjang ia akan merosakkan bulu mata anda.

Disebabkan itu anda tidak boleh menggunakan bulu mata palsu pada setiap hari, ini bermakna anda hanya perlu menggunakannya dalam acara besar dan penting sahaja.

Perlu diingat bahawa bulu mata sangat rapuh, dan mudah rosak. Jadi, sila amalkan tip penjagaan bulu mata dengan betul supaya mata anda dapat bersinar dengan cara yang paling indah.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 25/10/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan