What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Anoftalmia dan Mikroftalmia

Definisi

Apa itu Anoftalmia dan Mikroftalmia?

Anoftalmia dan mikroftalmia sering digunakan secara bertukar ganti. Mikroftalmia adalah gangguan di mana satu atau kedua-dua mata lebih kecil dari biasa, sementara anofalmia adalah ketiadaan satu atau kedua-dua mata. Gangguan yang sangat jarang ini berlaku semasa kehamilan dan boleh dikaitkan dengan kecacatan kelahiran yang lain.

Apakah kebarangkalian Anoftalmia dan Mikroftalmia?

Punca keadaan ini mungkin termasuk mutasi genetik dan kromosom yang tidak normal. Penyelidik juga percaya bahawa faktor persekitaran, seperti pendedahan kepada sinar-X, bahan kimia, ubat-ubatan, racun perosak, toksin, radiasi, atau virus, meningkatkan risiko anoftalmia dan mikroftalmia, tetapi hasil penyelidikan tidak konklusif. Kadang-kadang punca dalam seorang pesakit individu tidak dapat ditentukan.

Punca

Apakah Punca Anoftalmia dan Mikroftalmia?

Punca keadaan ini mungkin termasuk mutasi genetik dan kromosom yang tidak normal. Penyelidik juga percaya bahawa faktor persekitaran, seperti pendedahan kepada sinar-X, bahan kimia, ubat-ubatan, racun perosak, toksin, radiasi, atau virus, meningkatkan risiko anoftalmia dan mikroftalmia, tetapi hasil penyelidikan tidak konklusif. Kadang-kadang punca dalam seorang pesakit individu tidak dapat ditentukan.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bolehkah anoftalmia dan mikroftalmia dirawat?

Tiada rawatan yang akan mencipta mata baru atau memulihkan penglihatan untuk anoftalmia atau mikroftalmia yang teruk. Walau bagaimanapun, beberapa bentuk mikroftalmia yang kurang teruk boleh mendapat manfaat daripada rawatan perubatan atau pembedahan. Dalam hampir semua kes, penambahbaikan ke atas penampilan kanak-kanak boleh berlaku. Kanak-kanak boleh dipasang untuk mata prostetik (buatan) untuk tujuan kosmetik dan untuk menggalakkan pertumbuhan soket. Bayi yang baru lahir dengan anoftalmia atau mikroftalmia perlu melawat beberapa orang profesional penjagaan mata, termasuk mereka yang pakar dalam bidang pediatrik, penyakit vitreoretinal, pembedahan orbital dan oculoplastic, genetik oftalmik, dan alat-alat prostetik untuk mata.

Setiap pakar boleh memberikan maklumat dan rawatan yang boleh menghasilkan penjagaan yang terbaik untuk kanak-kanak dan keluarga tersebut. Pakar dalam penyakit prostetik untuk mata akan konformer, struktur plastik yang membantu menyokong muka dan menggalakkan soket mata berkembang. Apabila wajah berkembang, konformer baru perlu dibuat. Seorang kanak-kanak dengan anoftalmia juga mungkin perlu menggunakan pengembang sebagai tambahan kepada konformer untuk membesarkan lagi soket mata. Apabila muka telah membesar sepenuhnya, mata prostetik boleh dibuat dan dipasang. Mata prostetik tidak akan memulihkan penglihatan.

Bagaimana rupa konformer dan mata prostetik?

Sebuah prostesis yang dicat yang kelihatan seperti mata biasa pada kebiasaannya dipasang antara umur satu dan dua tahun. Sehingga itu, konformer yang jelas digunakan. Apabila konformer dipasang, soket mata akan kelihatan hitam. Konformer ini tidak dicat untuk kelihatan seperti mata biasa kerana ia diubah terlalu kerap. Setiap beberapa minggu seorang kanak-kanak akan membesar ke saiz yang lebih besar sehingga umurnya kira-kira dua tahun. Sekiranya seorang kanak-kanak perlu memakai konformer selepas umur dua tahun, konformer akan dicat seperti prostesis biasa, memberikan penampilan seperti mata yang normal tetapi lebih kecil. Kanak-kanak biasa akan memerlukan tiga hingga empat prostesis baru yang dicat sebelum berumur 10 tahun.

Bagaimana mikroftalmia diuruskan jika wujud penglihatan sisa pada mata?

Kanak-kanak yang mempunyai mikroftalmia mungkin mempunyai penglihatan sisa (penglihatan terhad). Dalam kes-kes ini, mata yang baik boleh ditampal untuk menguatkan penglihatan di mata mikroftalmik. Prostesis boleh dibuat untuk menutup mata mikroftalmik bagi membantu penampilan kosmetik, sambil mengekalkan penglihatan yang masih ada.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Anophthalmia and Microphthalmia https://nei.nih.gov/health/anoph Diakses September 13, 2016

Facts about Anophthalmia and Microphthalmia https://nei.nih.gov/health/anoph/anophthalmia Diakses September 13, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Next article: