Ini 11 Perkara Yang Boleh Pengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 30/10/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Proses tumbesaran setiap anak adalah berbeza dan dipengaruhi pelbagai faktor. Para ibu dan bapa sekalian, ini adalah perihal mengenai perkembangan kanak-kanak yang patut anda ketahui.

Apa Itu Proses Tumbesaran & Perkembangan Kanak-kanak?

Pembangunan atau perkembangan kanak-kanak merujuk kepada urutan perubahan fizikal, bahasa, pemikiran dan emosi yang berlaku pada kanak-kanak dari lahir hingga awal dewasa.

Semasa proses ini seseorang kanak-kanak berkembang daripada kebergantungan kepada ibu bapa atau penjaga mereka untuk menjadi seorang yang lebih berdikari.

Proses ini sangat dipengaruhi oleh faktor-faktor genetik (gen yang disebarkan dari ibu bapa mereka) dan peristiwa semasa kehidupan pranatal. Ia juga dipengaruhi oleh fakta alam sekitar dan kapasiti pembelajaran kanak-kanak.

5 Keutamaan dalam Perkembangan Kanak-kanak

Pembangunan kanak-kanak merangkumi skop kemahiran lengkap yang mana kanak-kanak menguasainya termasuk perkembangan dalam:

 1. Pembangunan kognitif

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk belajar dan menyelesaikan masalah. Contohnya, ini termasuk pembelajaran bayi berusia 2 bulan untuk meneroka alam sekitar dengan tangan atau mata.

 1. Pembangunan sosial dan emosi

Melibatkan keupayaan kanak-kanak berinteraksi dengan orang lain, termasuk membantu diri mereka sendiri dan kawalan diri. Contohnya, kanak-kanak lelaki berumur 5 tahun mengetahui cara bergilir-gilir ketika bermain.

 1. Pembangunan ucapan dan bahasa

Berkaitan keupayaan kanak-kanak untuk memahami dan menggunakan bahasa yang mana diaplikasikan dalam komunikasinya. Sebagai contoh, ini termasuk bayi berusia 12 bulan yang menyebutkan perkataan pertamanya.

perkembangan kanak-kanak

 1. Pembangunan kemahiran motor halus

Ini adalah keupayaan kanak-kanak menggunakan otot-otot kecil, khususnya tangan dan jari mereka, untuk mengambil objek kecil, memegang sudu, atau menggunakan krayon.

 1. Pembangunan kemahiran motor kasar

Keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan otot yang besar. Sebagai contoh, bayi berusia 6 bulan belajar bagaimana untuk duduk dengan sokongan. 

Faktor Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Proses tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak bergantung kepada faktor persekitaran dalaman dan luaran. Manakala sesetengahnya di luar kawalan dan kita membentuknya.

Mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang diperlukan oleh kanak-kanak pada setiap tahap perkembangan dan perkembangan mereka membantu anda membesarkannya dengan baik.

perkembangan kanak-kanak

 1. Keturunan

Keturunan adalah penyebaran perwatakan fizikal dari ibu bapa kepada anak-anak melalui gen mereka. Ia mempengaruhi semua aspek penampilan fizikal seperti ketinggian, berat badan, struktur badan, warna mata, tekstur rambut dan kecerdasan dan kebolehan.

Penyakit juga dilepaskan melalui gen seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti dan faktor-faktor genetik yang boleh menjejaskan pertumbuhan anak.

Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan pemeliharaan dapat memberikan yang terbaik daripada kualiti yang ada sekarang dalam gen.

 1. Alam Sekitar

Persekitaran memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak dan ia mewakili jumlah keseluruhan rangsangan fizikal dan psikologi yang diterima oleh kanak-kanak.

Antara faktor persekitaran yang mempengaruhi perkembangan awal kanak-kanak melibatkan persekitaran fizikal, keadaan geografi, persekitaran sosial dan hubungan dengan keluarga dan rakan sebaya.

 1. Jantina

Jantina adalah satu lagi penentu utama di antara faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan fizikal dan perkembangan kanak-kanak. Perkembangan kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah berbeza, terutamanya apabila mereka mendekati akil baligh.

Lelaki cenderung lebih tinggi dan fizikalnya lebih kuat daripada perempuan. Pun begitu, perempuan akan mempunyai tahap kematangan lebih cepat berbanding lelaki.

 1. Senaman dan kesihatan

Senaman di sini merujuk kepada masa bermain biasa dan aktiviti sukan yang membantu tubuh meningkatkan kekuatan otot dan jisim tulang.

Malah, senaman juga menjadikan mereka sihat dan melawan penyakit dengan menguatkan sistem imun. Permainan luar mendedahkan mereka kepada mikrob yang membantu mereka membina ketahanan dan mencegah alahan.

 1. Hormon

Hormon tergolong dalam sistem endokrin dan mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh kita. Ia dihasilkan oleh kelenjar yang berbeza yang terletak di bahagian tertentu tubuh untuk mengeluarkan hormon yang mengawal fungsi badan.

Fungsi mereka yang tepat pada masanya adalah penting untuk pertumbuhan fizikal dan perkembangan normal pada kanak-kanak.

Ketidakseimbangan dalam fungsi kelenjar penyembuhan hormon boleh mengakibatkan kecacatan pertumbuhan, obesiti, masalah tingkah laku dan penyakit lain. 

 1. Nutrisi

Nutrisi adalah faktor penting dalam pertumbuhan kerana ia melibatkan semua yang diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki dirinya berasal dari makanan yang kita makan.

Diet yang seimbang yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak adalah penting untuk perkembangan otak dan tubuh.

 1. Pengaruh keluarga

Keluarga mempunyai kesan yang paling mendalam dalam memupuk kanak-kanak dan menentukan cara perkembangan secara psikologi dan sosial.

Pertumbuhan yang paling positif dilihat apabila keluarga meluangkan masa, tenaga dan cinta dalam perkembangan kanak-kanak seperti membaca kepada mereka, bermain dengan mereka dan mempunyai perbualan yang bermakna. 

proses tumbesaran

 1. Pengaruh geografi

Di mana anda tinggal juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap proses tumbesaran atau kemenjadian anak anda.

Sekolah yang mereka hadiri, kejiranan, peluang yang ditawarkan oleh masyarakat dan kalangan rakan sebaya mereka adalah beberapa faktor sosial yang mempengaruhi perkembangan anak.

Malah keadaan cuaca juga mempengaruhi anak-anak dalam bentuk irama tubuh, alergi dan keadaan kesihatan yang lain.

 1. Status sosioekonomi

Status sosioekonomi keluarga menentukan kualiti peluang yang diperoleh anak. Belajar di sekolah yang lebih baik, yang lebih mahal pasti mempunyai faedah dalam jangka masa panjang.

Keluarga yang baik juga boleh menawarkan sumber pembelajaran yang lebih baik untuk anak-anak mereka dan mampu mendapatkan bantuan khas apabila mereka memerlukan. 

 1. Pembelajaran dan Pengukuhan

Pembelajaran melibatkan lebih daripada persekolahan, membina kanak-kanak itu secara mental, intelektual, emosi dan sosial sehingga mereka berfungsi sebagai individu yang berguna dengan baik dalam masyarakat.

Pengukuhan adalah komponen pembelajaran di mana suatu kegiatan atau latihan diulang dan ditapis untuk menguatkan pelajaran yang dipelajari. Contohnya ialah memainkan alat muzik; mereka menjadi lebih baik bermain ketika mereka berlatih bermain instrumen.

 1. Perubatan

Ada beberapa jenis ubat-ubatan yang akan menjejaskan pertumbuhan. Kanak-kanak yang mengambil beberapa jenis ubat-ubatan mungkin akan menjadi lebih ringan dan pendek berbanding kanak-kanak seusia mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

Tahukah anda, kanak-kanak yang minum susu penuh krim kurang berpotensi mengalami obesiti berbanding kanak-kanak yang minum susu rendah lemak! Ini buktinya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 10/09/2020 . 3 minit bacaan

Lelaki Mudah Fokus, Wanita Pula Multitasking, Mengapa? Ada Kaitan Dengan Saiz Otak Kita?

Tahukah anda, selain beza fizikal, otak lelaki dan wanita juga mempunyai kelainan yang tersendiri? Jom baca jika anda ingin tahu lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Masalah Neurologikal, Pusat Kesihatan 11/08/2020 . 3 minit bacaan

Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 05/08/2020 . 3 minit bacaan

Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

mulut anak berbau

Nafas Anak Berbau Busuk? Ibu Ayah Jangan Biarkan, 7 Sebab Ini Mungkin Puncanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
tabiat membaca

Kalau Nak Anak Bijak, Ibu Kena Rajin Baca Buku Masa Hamil, Benarkah?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
tulisan tangan

Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan