5 Mitos Ibu Bapa TIDAK Boleh Percaya Ketika Merawat Luka Anak!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Anak anda mengalami luka lagi akibat terjatuh ketika berbasikal di luar rumah? Nanti, jangan merawatnya terlebih dahulu! Ini kerana terdapat banyak mitos mengenai cara merawat luka anak yang ibu bapa tidak boleh percaya! Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Kanak-kanak & kecederaan

Kanak-kanak yang aktif melakukan pelbagai aktiviti mungkin akan lebih tinggi kadar dan risiko mengalami kecederaan. Jenis kecederaan yang paling kerap dialami tentu sekali adalah luka pada bahagian badan mereka.

Untuk pengetahuan anda, luka adalah hirisan yang terjadi pada bahagian kulit tubuh badan dan biasanya disebabkan oleh objek tajam seperti pisau atau kaca. Jika tidak serius, ia boleh dirawat sendiri di rumah.

Pun begitu, terdapat beberapa mitos yang segelintir ibu bapa percaya setiap kali cuba merawat luka anak. Apakah mitos yang diperkatakan itu dan sejauh manakah kebenarannya?

Mitos cara merawat luka anak yang ibu bapa perlu waspada

cara merawat luka

#1. Luka akan cepat sembuh jika didedahkan pada udara

Mitos ini adalah yang paling terkenal dalam kalangan masyarakat kita. Kebanyakan ibu bapa mempercayai bahawa jika anak anda mengalami luka kecil pada tubuh badan, ia tidak perlu ditampal dengan pembalut luka sebaliknya biarkan ia terdedah dengan udara.

Ya, ia akan membuat luka itu menjadi kering dengan lebih cepat namun juga akan melambatkan proses penyembuhan dan menyebabkan kulit berkeruping.

Apa yang anda perlu lakukan sebenarnya adalah mencuci luka yang berlaku pada anak anda bagi memastikannya bersih, bebas kuman dan dilindungi.

Oleh itu, penggunaan pembalut luka adalah diperlukan untuk melindungi luka daripada kuman selain memastikan kawasan tersebut kekal lembap bagi menggalakkan penyembuhan yang lebih baik dan cepat.

#2. Pembalut luka perlu ditanggalkan dengan cepat

Ada ibu bapa yang percaya apabila hendak menanggalkan pembalut luka, ia perlu dilakukan dengan cepat atau luka tersebut boleh terkoyak kembali. Ini sama sekali tidak benar dan kepercayaan ini perlu dibetulkan segera.

Apa yang anda perlu lakukan sebenarnya adalah menanggalkan pembalut luka dengan perlahan-lahan serta mengikut arah pertumbuhan rambut pada bahagian tubuh badan yang mengalami luka.

Jika ia sukar untuk ditanggalkan, tuangkan sedikit minyak bayi dan ulang sehingga membuahkan hasil.

#3. Nanah adalah petanda luka mengalami infeksi

Setiap kali luka pada badan anak keluar nanah, ibu bapa sudah pasti akan menjadi panik kerana menganggap ia adalah petanda jangkitan kuman.

Sebenarnya, anda tidak perlu risau kerana ia adalah sebahagian daripada proses penyembuhan yang normal. Nanah akan keluar ekoran reaksi tubuh badan untuk membentuk keruping pada bahagian permukaan luka bagi tujuan melindunginya dari sebarang jenis kuman.

Apa yang anda perlu lakukan sebenarnya adalah memastikan nanah tersebut dibersihkan dengan kerap bagi memastikan ia tidak meleleh ke bahagian kulit yang lain.

Namun begitu, jika anda perasan nanah pada luka anak kelihatan semakin banyak, berbau busuk, berwarna hijau, memekat dan melekit, ia mungkin benar menunjukkan tanda jangkitan. Sekiranya ini berlaku, segera bawa anak anda berjumpa doktor.

#4. Kawasan luka perlu kering ketika proses rawatan

Ini juga merupakan mitos yang popular dalam kalangan masyarakat kita. Sebenarnya, luka tidak sepatutnya berada dalam kondisi yang kering. Ini kerana tisu luka memerlukan kelembapan sebagaimana bahagian tubuh badan lain, sama seperti sel kulit.

Ada kajian yang menunjukkan bahawa jika luka berada dalam kondisi yang lembap dan terlindung daripada kuman, saluran darah akan lebih cepat terbentuk semula.

Apa yang anda perlu lakukan sebenarnya adalah menutup kawasan luka dengan pembalut luka sekurang-kurangnya sehingga 5 hari. Ini bertujuan mengelakkan luka menjadi kering lalu membentuk keruping. Ini perlu dielakkan kerana keruping ini sebenarnya adalah punca parut yang tidak diingini terbentuk.

#5. Parut kesan dari luka akan jadi gelap jika makan kicap

Terdapat kepercayaan yang menyatakan jika anak anda mempunyai parut kesan dari luka, jangan sesekali memakan atau mengambil kicap. Ini kerana ia akan mengakibatkan warna parut tersebut akan berubah menjadi gelap. Adakah ia benar?

Untuk pengetahuan anda, kacang soya mengandungi sejenis asid amino yang dinamakan sebagai tyrosine dan ia boleh menggelapkan warna kulit. Tyrosine akan bertukar menjadi melanin apabila anda terdedah kepada cahaya matahari.

Buat anda yang belum tahu, melanin adalah pigmen gelap yang bertanggungjawab terhadap warna kulit yang gelap. Walau bagaimanapun, di sebalik kewujudan tyrosine dalam kacang soya, ia masih bukan menjadi penyebab luka anda gelap.

Mengapa? Ini kerana kacang soya bukanlah satu-satunya jenis makanan yang mengandungi tyrosine. Terdapat pelbagai lagi jenis makanan lain yang mengandungi tyrosine seperti keju, daging lembu, daging kambing, ikan, ayam, kekacang dan bijirin penuh.

Dalam erti kata yang lain, apa yang anda makan setiap hari sebenarnya mengandungi kandungan tyrosine. Namun, tidak pula makanan lain ini akan mengakibatkan parut menjadi gelap!

Bawa anak berjumpa doktor sekiranya berlaku keadaan ini

cara merawat luka

Dalam pada itu, tidak semua jenis luka ibu bapa boleh rawat sendiri di rumah. Anda perlu segera bawa anak berjumpa doktor jika anak anda mengalami luka seperti berikut:

 • Terdapat sesuatu tertanam di dalam luka seperti kaca atau batu
 • Luka masih mengalami pendarahan walaupun selepas 5 minit mengenakan tekanan
 • Luka berlaku pada bahagian utama seperti kepala atau kemaluan

Jika ini terjadi, rawatan lanjut untuk menutup luka seperti bebatan, balutan atau jahitan perlu dilakukan. Sebaiknya, segera rujuk pakar jika anak mengalami luka bagi mengelakkan sebarang jangkitan yang tidak diingini.

Konklusi

Kesimpulannya, terdapat banyak mitos mengenai cara merawat luka anak yang ibu bapa tidak boleh percaya. Oleh itu, jangan memandai-mandai menjadi ‘doktor’ di rumah. Sebaliknya, bawa anak anda berjumpa yang lebih pakar!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  TIKTOK Trend Terbaru Kanak-kanak, Ibu Ayah Kena Tahu 5 BAHAYA Jika Anak ‘Gila’ Berdansa

  Aplikasi TikTok boleh dikatakan sebagai platform media sosial yang popular masa kini. Namun adakah ia selamat untuk kanak-kanak atau sebaliknya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  PANAS, Kulit Terkena Ekzos Kenderaan? Ikut 5 Langkah Ini Untuk Merawat Luka Melecur!

  Panik kerana tidak tahu cara merawat luka melecur akibat kulit terkena ekzos kenderaan? Jom klik artikel ini untuk tahu 5 langkah perlu buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pertolongan Cemas 07/09/2020 . 3 minit bacaan

  Teruja Nak Lakukan Ujian Kehamilan? Pasangan Baru Berkahwin Ambil Tahu Ini Dulu Sebelum Buat!

  “Adakah aku mengandung?” Ini adalah salah satu daripada soalan terpenting dalam hidup seorang  insan yang bergelar wanita. Ini cara periksa ujian kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Mungkin ramai yang belum cakna mengenai apa itu sleep apnea. Benarkah gangguan tidur apnea juga boleh berlaku kepada bayi? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  cacar air

  Anak Kena Chickenpox? Nah, Cuba Rawatan Semula Jadi Ini Di Rumah, Pasti Berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  bayi julur lidah

  Si Kecil Asyik Jelir Lidah Bukan Mahu Mengejek, Ibu Bapa Kena Tahu 7 Sebab Ini, Ada Yang Bahaya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  luka kencing manis

  Luka Lambat Sembuh? Hati-hati, Ia Mungkin Tanda Anda Menghidap Kencing Manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan