backup og meta

Galakkan Kanak-kanak Menjadi Aktif

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 13/09/2019

  Galakkan Kanak-kanak Menjadi Aktif

  Melatih anak untuk aktif secara fizikal adalah cabaran dalam era teknologi kini. Pada hari ini, kanak-kanak meluangkan lebih banyak masa untuk aktiviti sedentari seperti menonton televisyen, bermain game, menggunakan ipad, ataupun melayari internet. Tambahan pula, terlalu banyak belajar juga merupakan salah satu sebab yang mengurangkan aktiviti fizikal. Sebagai ibu bapa, kita mesti menggalakkan anak-anak kita untuk menjadi aktif.

  Kenapa kanak-kanak perlu aktif?

  Jika anak anda aktif, tubuh badan mereka akan sentiasa sihat dan boleh melaksanakan tugas-tugas normal. Sesetengah kebaikan anak aktif adalah seperti di bawah:

 • Mempunyai otot dan tulang yang kuat
 • Mendapat berat badan yang baik
 • Dapat mengelakkan risiko diabetes jenis 2
 • Tidur lena
 • Penampilan yang bagus
 • Melakukan aktiviti fizikal juga boleh membuatkan anak anda bermotivasi. Ia boleh membina keyakinan untuk setiap lingkungan umur. Anak anda boleh mendapat banyak manfaat apabila selalu melakukan senaman, tetapi anda boleh mendorong anak dengan melakukan sesuatu seperti di bawah.

  • Pilih aktiviti yang sesuai untuk anak anda mengikut umur, karakter, dan kegemaran mereka.
  • Cipta banyak peluang untuk anak anda menjadi aktif.
  • Jadikan sesi aktiviti sesuatu yang menyeronokkan.

  Bagaimana untuk mengelaskan aktiviti mengikut umur?

  Kita boleh mengelaskan aktiviti kepada tiga jenis kategori utama:

  Prasekolah

  Kanak-kanak yang tergolong dalam kumpulan ini perlu melakukan mainan aktif beberapa kali sehari. Mereka perlu dilatih dengan kemahiran motor penting seperti menendang, membaling bola, bermain tag, melompat ataupun menunggang dan berlari. Hampir semua kanak-kanak prasekolah tidak memahami peraturan yang kompleks, memberikan sepenuh perhatian, skil, dan juga kordinasi yang diperlukan dalam permainan sukan. Jadi, ketika ini anda perlu mengajar dahulu mereka tentang cara bermain, dan biarkan mereka mengembangkan kemahiran asas mereka.

  Sewaktu sekolah 

  Kanak-kanak dari usia 6 hingga 12 tahun termasuk dalam golongan ini. Mereka perlukan sejam untuk melakukan aktiviti fizikal dan bersenam setiap hari. Oleh sebab mereka akan mengambil tahu tentang apa yang mereka akan lakukan, jadi menjadi cabaran untuk ibu bapa mencari aktiviti fizikal yang seronok untuk anak anda dan dalam masa yang sama mereka berminat melakukannya. Sesetengah aktiviti yang memerlukan bantuan untuk anak anda memilih adalah besbol, bola keranjang, seni pertahanan diri, berbasikal dan lain-lain.

  Remaja

  Sama seperti kanak-kanak, remaja juga memerlukan satu jam setiap hari untuk melakukan senaman dan bermain. Golongan ini mempunyai lebih pilihan daripada sukan sekolah ataupun selepas-sekolah. Ramai juga remaja yang aktif menggemari yoga ataupun sukan papan luncur. Akan tetapi, anda perlu ingat bahawa aktiviti fizikal perlu dirancang dengan baik untuk mendapatkan matlamat terbaik.

  Penting untuk mencipta suasana yang selesa buat anak remaja anda. Anda boleh menyediakan pengangkutan atau peralatan yang perlu untuk mereka. Untuk sesetengah aktiviti, pakaian dan kasut yang sesuai boleh membantu anak anda berasa yakin melakukan aktiviti seperti berbasikal, berenang ataupun semasa bermain gim.

  Apapun personaliti kesihatan anak anda, setiap kanak-kanak boleh menjadi sihat fizikal. Ibu bapa perlu mengekalkan sikap yang positif dalam membantu kanak-kanak. Jika anda pupuk tabiat ini lebih awal, anak anda akan dapat manfaat daripada aktiviti yang mereka lakukan ini dengan menjadikannya sebagai rutin harian mereka.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan