backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ini Aspek Penjagaan Bayi Minggu Ke-9 Yang Perlu Ibu Bapa Ketahui, Barulah Hilang Rasa Risau!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 18/08/2023

Ini Aspek Penjagaan Bayi Minggu Ke-9 Yang Perlu Ibu Bapa Ketahui, Barulah Hilang Rasa Risau!

Sudah 9 minggu si kecil melihat dunia? Masih jauh lagi perjalanan kehidupannya. Ini antara perkembangan bayi 2 bulan ke atas yang perlu ibu bapa ketahui. Ketahui juga berat badan bayi yang sihat. Barulah mudah nak jaga anak nanti!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & perlakuan anak

Perkembangan bayi 2 bulan

Bayi anda kini pada minggu ke sembilan atau berusia 2 bulan. Antara perkembangan bayi 2 bulan adalah mereka boleh membezakan antara suara biasa didengar dan bunyi lain, dan mereka menjadi pendengar yang lebih baik.

Mereka juga boleh menunjukkan kepada anda bahawa mereka selaras dengan persekitaran mereka. Perhatikan bagaimana mereka melihat untuk mendengar bunyi-bunyi tertentu.

Komunikasi berterusan boleh membantu perkembangan bayi anda rasakan tempatnya. Mereka juga boleh melihat mulut anda seperti yang anda bercakap atau terpesona dengan bagaimana ia berlaku.

Anda akan kagum dengan kebolehan mereka untuk berkomunikasi dengan peningkatan bunyi berkukur (muzik, bunyi seperti vokal), senyuman, dan tangisan unik untuk menyatakan keperluan mereka yang berbeza.

Perkembangan bayi usia 2 bulan pada minggu pertama adalah:

 • Membalas senyuman apabila anda tersenyum;
 • Membezakan perbezaan antara suara kebiasaan dan bunyi lain;
 • Mula melihat arah bunyi itu datang;
 • Mendamaikan dengan persekitaran yang lebih baik;
 • Bertindak balas terhadap loceng dalam pelbagai cara, seperti merenung, menangis atau berdiam diri.

Sokongan bayi anda

perkembangan bayi 2 bulan

Anda boleh menyokong bayi anda dengan perbualan berterusan dengan bayi untuk menyokong perkembangan bayi 2 bulan. Ia mungkin kelihatan seperti anda berbual dengan diri sendiri tetapi ia akan membantu perkembangan kognitif bayi anda.

Mereka boleh belajar dengan pergerakan mulut dan ungkapan anda dan keseronokan dengan suara anda.

Anda akan terkejut dengan keupayaan bayi anda untuk berkomunikasi. Mereka akan mula membuat bunyi mengagah, ketawa atau menangis untuk menyatakan keperluan yang berbeza.

Baca juga:

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincang dengan doktor mengenai perkembangan bayi 2 bulan?

Bergantung kepada keadaan bayi, bilangan dan jenis penilaian dan pelaksanaan prosedur teknikal akan menjadi sangat berbeza. Tetapi anda boleh menjangka dan berunding dengan doktor anda mengenai isu-isu berikut:

 • Doktor anda akan memeriksa berat badan, ketinggian dan saiz kepala bayi untuk memeriksa perkembangan bayi 2 bulan.
 • Semak penglihatan, pendengaran, jantung dan paru-paru bayi, memeriksa bayi dari kepala hingga ke kaki, dada dan belakang, memastikan bayi anda sihat dan perkembangannya berjaya.
 • Biarkan anak anda mendapatkan beberapa vaksin berikut: hepatitis B, polio; difteria, tetanus dan pertusis, hepatitis, pneumokokal, jangkitan telinga dan meningitis; cirit-birit yang disebabkan oleh Rotavirus (pendedahan oral) untuk mengelakkan punca lazim yang menyebabkan cirit-birit yang teruk.

Apakah yang patut saya tahu mengenai perkembangan bayi 2 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Vaksinasiperkembangan bayi 2 bulan

Ramai ibu bapa mungkin pernah mendengar banyak perkara mengenai risiko daripada manfaat vaksinasi.

Tetapi doktor akan mengesahkan dengan anda bahawa bagi kebanyakan bayi, vaksin adalah bermanfaat kerana vaksin akan selamatkan bayi anda daripada penyakit yang mudah didapati.

Aktiviti imunisasi berdasarkan mekanisme berikut: apabila kita bersentuhan dengan lemah mikroorganisma patogenik mati atau terdedah kepada bahan-bahan berbahaya yang menjadi tidak berbahaya selepas rawatan haba atau kimia pemprosesan, badan akan menghasilkan antibodi.

Antibodi ini akan terbentuk jika badan bayi anda dijangkiti. Ia dilengkapi dengan memori khas sistem imun untuk mengenali dan membunuh mikrob tertentu jika mereka menyerang badan dalam masa akan datang.

Walaupun imunisasi telah menyelamatkan beribu-ribu kanak-kanak setiap tahun, jenis pencegahan ini masih belum sempurna.

Kebanyakan kanak-kanak boleh mempunyai reaksi ringan sedikit untuk vaksin, sesetengah kanak-kanak jatuh sakit, dalam sesetengah kes ia boleh menjadi penyakit yang sangat serius.

Vaksin sangat penting untuk menyokong perkembangan bayi 2 bulan. Sesetengah vaksin dalam kes-kes yang jarang berlaku juga menyebabkan kerosakan kekal atau kematian pada bayi baru lahir.

Langkah bagi memastikan proses vaksinasi bayi selamat:

 • Pastikan doktor telah periksa dengan teliti kesihatan bayi sebelum vaksinasi untuk meyakinkan bahawa bayi anda tidak mempunyai penyakit yang serius. Anda harus melambatkan vaksinasi untuk bayi jika bayi sakit. Walau bagaimanapun, apabila bayi mempunyai penyakit ringan seperti selsema, anda tidak perlu untuk menangguhkan vaksinasi.
 • Sila baca maklumat mengenai vaksin yang doktor berikan sebelum vaksin bayi anda.
 • Awasi bayi anda dengan teliti selama 72 jam selepas imunisasi (terutamanya dalam tempoh 48 jam pertama) dan segera memaklumkan kepada doktor jika ada apa-apa kesan yang serius atau tingkah laku yang luar biasa. Juga, anda perlu menekan perkara reaksi serius anak anda kepada doktor dalam lawatan anda yang akan datang.
 • Tanya doktor anda nama pengilang vaksin dan vaksin kelompok/jumlah dalam rekod tindak balas bayi. Simpan salinan maklumat ini. Tindak balas yang serius terhadap bayi tersebut akan dilaporkan kepada pihak atasan oleh doktor untuk mendapatkan rawatan tepat pada masanya.
 • Sebelum vaksinasi seterusnya, ulangi bagi pakar perubatan ingat reaksi bayi untuk suntikan sebelumnya.
 • Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai keselamatan vaksin, maklumkan terus kepada doktor.

Hubungi doktor sekiranya:

 • Demam panas lebih 40 ° C
 • Berterusan menangis lebih tiga jam
 • Epilepsi/sawan walaupun gejala ini adalah perkara biasa dan tidak menyebabkan demam yang teruk
 • Epilepsi atau tingkah laku yang tidak normal dalam masa tujuh hari selepas suntikan
 • Alahan (bengkak mulut, muka, atau tekak, sukar bernafas, gatal-gatal serta-merta)
 • Tidak bermaya, tindak balas perlahan, rasa mengantuk yang berlebihan

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan mengenai perkembangan bayi 2 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang mengenai perkembangan bayi 2 bulan:

Menyusu botol

perkembangan bayi 2 bulan

Sesetengah ibu boleh menyusu botol anak mereka untuk mendapatkan rehat pada sebelah petang atau malam sekali-sekala.

Ini mungkin disebabkan mereka perlu bekerja semula atau anak mereka mempunyai pertambahan berat badan yang perlahan jika bayi mereka hanya menyusu susu ibu.

Sama ada anda merancang untuk menyusu botol dengan kerap, jangan lupa untuk memerah dan menyejukkan enam botol susu ibu untuk mengelakkan kes yang tidak dijangka.

Ini akan memberi bayi anda stok susu semasa anda sakit, apabila ubat oral boleh menjejaskan susu ibu anda atau anda boleh segera bekerja untuk beberapa hari.

Jangan bimbang jika anak anda tidak pernah menyusu botol susu ibu, rasa yang sama akan membantu bayi anda menyusu botol dengan lebih mudah.

Sesetengah kanak-kanak tidak menghadapi apa-apa kesukaran dalam peralihan dari menyusu badan kepada menyusu botol dan sebaliknya.

Tetapi kebanyakan kanak-kanak akan menyesuaikan diri lebih baik jika anda melanjutkan masa untuk menyusukan bayi selama tiga minggu, sebaik-baiknya pada minggu pertama bayi.

Memberi susu botol dengan awal boleh menghalang penyusuan kerana bayi anda boleh keliru antara payudara dan puting. Sebab lain adalah menyusu badan dan menyusu botol memerlukan teknik yang berbeza.

Walau bagaimanapun, jika anak anda menyusu botol lewat berbanding sekarang, ramai bayi akan menolak botol kerana mereka sudah biasa dengan penyusuan susu ibu.

Sekiranya kerja anda memaksa anda terlepas dua kali anda perlu menyusukan bayi anda, beralih kepada penyusuan botol. Anda perlu mula menyusu botol sekurang-kurangnya dua minggu sebelum kembali bekerja.

Perkembangan bayi 2 bulan: Anak mula senyum!

Jika anak anda tidak tersenyum pada anda, jangan bimbang. Malah anak yang paling bahagia tidak akan ketawa hingga enam atau tujuh minggu. Dan apabila mereka mula tersenyum, mereka hanya ketawa secara rawak.

Anda akan dapat membezakan senyuman sebenar mereka dengan senyuman rawak dengan memerhatikan cara mereka menggunakan seluruh muka tersenyum, bukan sahaja menggunakan mulut.

Walaupun mereka tidak benar-benar ketawa sehingga mereka bersedia, mereka akan ketawa dengan anda lebih cepat jika anda bercakap dengan mereka, bermain dan dipeluk dengan mereka lebih.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan