What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Ini Aspek Penjagaan Bayi Minggu Ke-9 Yang Perlu Ibu Bapa Ketahui, Barulah Hilang Rasa Risau!

Ini Aspek Penjagaan Bayi Minggu Ke-9 Yang Perlu Ibu Bapa Ketahui, Barulah Hilang Rasa Risau!

Sudah 9 minggu si kecil melihat dunia? Masih jauh lagi perjalanan kehidupannya. Ini antara perkembangan bayi 2 bulan ke atas yang perlu ibu bapa ketahui. Barulah mudah nak jaga anak nanti!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi usia 2 bulan.

Bayi anda kini pada minggu ke sembilan atau berusia 2 bulan. Bayi anda boleh membezakan antara suara biasa didengar dan bunyi lain, dan mereka menjadi pendengar yang lebih baik.

Mereka juga boleh menunjukkan kepada anda bahawa mereka selaras dengan persekitaran mereka. Perhatikan bagaimana mereka melihat untuk melihat bunyi-bunyi tertentu.

Komunikasi berterusan boleh membantu perkembangan bayi anda rasakan tempatnya. Mereka juga boleh melihat mulut anda seperti yang anda bercakap atau terpesona dengan bagaimana ia berlaku.

Anda akan kagum dengan kebolehan mereka untuk berkomunikasi dengan peningkatan bunyi berkukur (muzik, bunyi seperti vokal), senyuman, dan tangisan unik untuk menyatakan keperluan mereka yang berbeza.

Perkembangan bayi usia 2 bulan pada minggu pertama adalah:

 • Membalas senyuman apabila anda tersenyum;
 • Membezakan perbezaan antara suara kebiasaan dan bunyi lain;
 • Mula melihat arah bunyi itu datang;
 • Mendamaikan dengan persekitaran yang lebih baik;
 • Bertindak balas terhadap loceng dalam pelbagai cara, seperti merenung, menangis atau berdiam diri.

Sokongan bayi anda.

Anda boleh menyokong bayi anda dengan perbualan berterusan dengan bayi anda Ia mungkin kelihatan seperti anda berbual dengan diri sendiri tetapi ia akan membantu perkembangan kognitif bayi anda.

Mereka boleh belajar dengan pergerakan mulut dan ungkapan anda dan keseronokan dengan suara anda.

Anda akan terkejut dengan keupayaan bayi anda untuk berkomunikasi dengan bercakap kembali dengan penciptaan bunyi mengagah, ketawa atau menangis untuk menyatakan keperluan yang berbeza.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

perkembangan bayi 2 bulan

Bergantung kepada keadaan bayi, bilangan dan jenis penilaian dan pelaksanaan prosedur teknikal akan menjadi sangat berbeza. Tetapi anda boleh menjangka dan berunding dengan doktor anda mengenai isu-isu berikut:

 • Doktor anda akan memeriksa berat badan, ketinggian dan saiz kepala bayi untuk memastikan bayi yang sedang berkembang pada kecepatan yang sesuai.
 • Semak penglihatan, pendengaran, jantung dan paru-paru bayi, memeriksa bayi dari kepala hingga ke kaki, dada dan belakang, memastikan bayi anda sihat dan perkembangannya berjaya.
 • Biarkan anak anda mendapatkan beberapa vaksin berikut: hepatitis B, polio; difteria, tetanus dan pertusis, hepatitis, pneumokokal, jangkitan telinga dan meningitis; cirit-birit yang disebabkan oleh Rotavirus (pendedahan oral) untuk mengelakkan punca lazim yang menyebabkan cirit-birit yang teruk.

Apakah yang patut saya tahu mengenai perkembangan bayi usia 2 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Vaksinasi

Ramai ibu bapa mungkin pernah mendengar banyak perkara mengenai risiko daripada manfaat vaksinasi.

Tetapi doktor akan mengesahkan dengan anda bahawa bagi kebanyakan bayi, vaksin adalah bermanfaat kerana vaksin akan selamatkan bayi anda daripada penyakit yang mudah didapati.

Aktiviti imunisasi berdasarkan mekanisme berikut: apabila kita bersentuhan dengan lemah / mikroorganisma patogenik mati atau terdedah kepada bahan-bahan berbahaya yang menjadi tidak berbahaya selepas rawatan haba atau kimia pemprosesan, badan akan menghasilkan antibodi.

Antibodi ini akan terbentuk jika badan bayi anda dijangkiti. Ia dilengkapi dengan memori khas sistem imun untuk mengenali dan membunuh mikrob tertentu jika mereka menyerang badan dalam masa akan datang.

perkembangan bayi 2 bulan

Walaupun imunisasi telah menyelamatkan beribu-ribu kanak-kanak setiap tahun, jenis pencegahan ini masih belum sempurna.

Kebanyakan kanak-kanak boleh mempunyai reaksi ringan sedikit untuk vaksin, sesetengah kanak-kanak jatuh sakit, dalam sesetengah kes ia boleh menjadi penyakit yang sangat serius.

Sesetengah vaksin dalam kes-kes yang jarang berlaku juga menyebabkan kerosakan kekal atau kematian pada bayi baru lahir.

Langkah bagi memastikan proses vaksinasi bayi selamat:

 • Pastikan doktor telah periksa dengan teliti kesihatan bayi sebelum vaksinasi untuk meyakinkan bahawa bayi anda tidak mempunyai penyakit yang serius. Anda harus melambatkan vaksinasi untuk bayi jika bayi sakit. Walau bagaimanapun, apabila bayi mempunyai penyakit ringan seperti selsema, anda tidak perlu untuk menangguhkan vaksinasi.
 • Sila baca maklumat mengenai vaksin yang doktor berikan sebelum vaksin bayi anda.
 • Awasi bayi anda dengan teliti selama 72 jam selepas imunisasi (terutamanya dalam tempoh 48 jam pertama) dan segera memaklumkan kepada doktor jika ada apa-apa kesan yang serius atau tingkah laku yang luar biasa. Juga, anda perlu menekan perkara reaksi serius anak anda kepada doktor dalam lawatan anda yang akan datang.
 • Tanya doktor anda nama pengilang vaksin dan vaksin kelompok / jumlah dalam rekod tindak balas bayi. Simpan salinan maklumat ini. Tindak balas yang serius terhadap bayi tersebut akan dilaporkan kepada pihak atasan oleh doktor untuk mendapatkan rawatan tepat pada masanya.
 • Sebelum vaksinasi seterusnya, ulangi bagi pakar perubata ingat reaksi bayi untuk suntikan sebelumnya.
 • Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai keselamatan vaksin, maklumkan terus kepada doktor.

Walaupun terdapat kes-kes bayi yang sangat jarang berlaku dengan reaksi yang teruk selepas suntikan, anda perlu hubungi doktor anda jika si kecil ada apa-apa tanda berikut dalam masa dua hari selepas suntikan:

 • Demam panas lebih 40 ° C;
 • Berterusan menangis lebih tiga jam;
 • Epilepsi / sawan walaupun gejala ini adalah perkara biasa dan tidak menyebabkan demam yang teruk;
 • Epilepsi atau tingkah laku yang tidak normal dalam masa tujuh hari selepas suntikan;
 • Allergy (bengkak mulut, muka, atau tekak, sukar bernafas, gatal-gatal serta-merta);
 • Tidak bermaya, tindak balas perlahan, rasa mengantuk yang berlebihan.

Jika bayi anda mempunyai salah satu daripada simptom ini selepas suntikan, sila membawa mereka ke doktor dan kumpul dan nilai maklumat ini untuk membantu mengurangkan risiko pada masa akan datang.

Baca juga:

https://wp.hellodoktor.com/keibubapaan/kesihatan-anak/vaksin/suntikan-vaksin-untuk-bayi/

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan mengenai perkembangan bayi usia 2 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang:

Menyusu botol

Sesetengah ibu boleh menyusu botol anak mereka untuk mendapatkan rehat pada sebelah petang atau malam sekali-sekala.

Ini mungkin disebabkan mereka perlu bekerja semula atau anak mereka mempunyai pertambahan berat badan yang perlahan jika bayi mereka hanya menyusu susu ibu.

Sama ada anda merancang untuk menyusu botol dengan kerap, memerah dan menyejukkan enam botol susu ibu untuk mengelakkan kes yang tidak dijangka.

Ini akan memberi bayi anda stok susu semasa anda sakit, apabila ubat oral boleh menjejaskan susu ibu anda atau anda boleh segera bekerja untuk beberapa hari.

Jangan bimbang jika anak anda tidak pernah menyusu botol susu ibu, rasa yang sama akan membantu bayi anda menyusu botol dengan lebih mudah.

Sesetengah kanak-kanak tidak menghadapi apa-apa kesukaran dalam peralihan dari menyusu badan kepada menyusu botol dan sebaliknya.

Tetapi kebanyakan kanak-kanak akan menyesuaikan diri lebih baik jika anda melanjutkan masa untuk menyusukan bayi selama tiga minggu, sebaik-baiknya pada minggu pertama bayi.

Memberi susu botol dengan awal boleh menghalang penyusuan kerana bayi anda boleh keliru antara payudara dan puting. Sebab lain adalah menyusu badan dan menyusu botol memerlukan teknik yang berbeza.

Walau bagaimanapun, jika anak anda menyusu botol lewat berbanding sekarang, ramai bayi akan menolak botol kerana mereka sudah biasa dengan penyusuan susu ibu.

Penyusuan susu ibu adalah sangat selesa pada satu ketika yang mana anda akan menyusukan bayi apabila anda tanpa mengambil kira berapa banyak susu yang minuman bayi anda.

Jadi sebaik sahaja anda mula menyusu botol, halangan pertama adalah menentukan jumlah susu yang diperlukan oleh bayi anda.

Anda perlu berjumpa doktor atau pakar pemakanan dalam kes ini, kerana setiap bayi dalam setiap kumpulan umur akan mempunyai keperluan nutrien yang berbeza.

Sekiranya kerja anda memaksa anda terlepas dua kali anda perlu menyusukan bayi anda, beralih kepada penyusuan botol. Anda perlu mula menyusu botol sekurang-kurangnya dua minggu sebelum kembali bekerja.

Tempoh percubaan

Berikan bayi anda seminggu untuk menggunakan botol untuk menyusu setiap hari sebelum beralih kepada menyusu dua botol setiap hari.

Ini bukan sahaja akan membantu mereka tetapi juga badan anda secara beransur-ansur menyesuaikan diri dengan perubahan ini jika anda bercadang untuk memberikan bayi anda formula makanan tambahan.

Bekalan susu anda akan berkurangan dan akan membantu anda berasa lebih selesa untuk kembali bekerja.

Jika anda berniat untuk menyusu botol bayi anda sekali-sekala, perah kedua-dua belah susu ibu hingga habis sebelum keluarkannya akan mengurangkan masalah susu terbiar dan bocor.

perkembangan bayi 2 bulan

Pastikan bayi anda tidak menyusu terlalu rapat dengan masa yang anda kembali kerana anda boleh menyusukan bayi apabila di rumah jika susu anda penuh ketika itu.

Senyuman pertama bayi

Jika anak anda tidak tersenyum pada anda, jangan bimbang. Malah anak yang paling bahagia tidak akan ketawa hingga enam atau tujuh minggu. Dan apabila mereka mula tersenyum, mereka hanya ketawa secara rawak.

Anda akan dapat membezakan senyuman sebenar mereka dengan senyuman rawak dengan memerhatikan cara mereka menggunakan seluruh muka tersenyum, bukan sahaja menggunakan mulut.

Walaupun mereka tidak benar-benar ketawa sehingga mereka bersedia, mereka akan ketawa dengan anda lebih cepat jika anda bercakap dengan mereka, bermain dan dipeluk dengan mereka lebih.


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/first-year-of-life/first-year-infant-development/

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/default.aspx

https://www.marchofdimes.org/baby/developmental-milestones-for-baby.aspx

https://kidshealth.org/en/parents/guide-parents.html

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development

https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-tips

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/08/2021
Fakta Disemak oleh
Next article: